Naslovna Novosti SAD otkrile neverovatnu cenu budućeg aviona NGAD: Da program 6. generacije ne...

SAD otkrile neverovatnu cenu budućeg aviona NGAD: Da program 6. generacije ne bi “umro”, menjaju se dizajn i motori

13
ngad 3d studija
ngad 3d studija
google news

Novi američki avion za dominaciju u vazduhu sledeće generacije (šeste), Next Generation Air Dominance (NGAD) je program koji izaziva više kontroverzi u kontekstu u kojem je bilo govora, na zvaničnom nivou, uključujući i napuštanje NGAD-a iz finansijskih razloga.

Spor oko NGAD-a se dešava i između američkih zvaničnika. Problem je cena programa.

NGAD bi trebalo da zameni F-22 Raptor, ali cena je enormna i neki sumnjaju da Vašington može da finansira takav program zajedno sa bombarderom B-21 Raider 6. generacije i programom interkontinentalnih balističkih raketa Sentinel.

Debora Li Džejms, bivša sekretarka Ratnog vazduhoplovstva SAD, smatra da Vašington mora da identifikuje finansijska rešenja kako ne bi odustao od programa. Prema uvodniku koji je nedavno potpisan u američkoj specijalizovanoj štampi, a koji je takođe preuzeo oružjeonline.com, navodi se da ako se donese odluka da se napusti NGAD, Amerika rizikuje da izgubi budući rat protiv Kine. Zašto?

Kina je potvrdila da intenzivno radi na borbenom avionu 6. generacije, konkurentu budućem američkom NGAD-u. Kineski avion bi trebalo da bude završen do 2035. godine.

ngad budući lovac šeste generacije
ngad budući lovac šeste generacije, 3d koncept

Međutim, SAD ne odustaju od NGAD-a, ali cena aviona mora da se spusti, inače program „umire“.

Američki zvaničnik otkriva ogromnu cenu po komadu NGAD: 300 miliona dolara

NGAD će biti skup. Kako je ocenila i američka štampa, najmanje tri puta skuplji od aviona 5. generacije F-35 Lightning II. Što je posebno skupo.

Sekretar Ratnog vazduhoplovstva SAD Frenk Kendal dao je intervju američkoj publikaciji Difens Njuz u kojem je govorio o sudbini programa NGDA, okvirnoj ceni po avionu, ali i načinima snižavanja cene.

Kendal kaže da SAD ne žele da odustanu od NGAD-a, ali će troškovi nužno morati da budu smanjeni. Potvrđuje da se trenutno procenjuje da je avion šeste generacije NGAD tri puta skuplji od F-35.

U kontekstu gde cena F-35 oscilira između 80 i 100 miliona dolara, avion NGAD koštaće oko 300 miliona dolara, napominje citirani izvor.

Kendal je takođe dodao da su Amerikanci spremni da naprave kompromise kako bi snizili cenu programa, kako na strani dizajna tako i na strani motora. Nije ulazio u detalje, jer je NGAD program pod visokim stepenom tajnosti.

„Mogu vam reći da gledamo koncept dizajna NGAD platforme da vidimo da li je to pravi koncept ili ne. Tražimo nešto jeftinije i tu možemo da pravimo neke kompromise“, rekao je američki zvaničnik koji je uz osmeh dodao da bi voleo da NGAD ima približnu cenu F-35.

Kompromisi bi se mogli napraviti i na strani motora. Tako nije isključeno da Amerikanci odustanu od motora sa adaptivnim pogonom poslednje generacije, sa ciljem da smanje cenu aviona. Nekoliko američkih stručnjaka priznalo je da je razvoj specijalnog motora za NGAD najnovije generacije takođe u velikoj meri povećao cenu programa.

Izvesno je da, kako je potvrdio Frenk Kendal, sekretar američkog ratnog vazduhoplovstva, Vašington ne namerava da napusti NGAD.

ngad program lockheed martin
ngad program lockheed martin

Međutim, Amerikanci će morati da pronađu rešenja za smanjenje troškova programa aviona koji će zameniti F-22. U suprotnom će se naći baš kao u slučaju F-22 Raptora kada su zbog cene mogli da kupe samo 186 aviona od prvobitnog plana od oko 700.

Divovi Lockheed Martin i Boeing takmičili bi se za razvoj NGAD-a, budućeg američkog lovca šeste generacije. Iz Lockheed Martina su krajem prošle godine objavili novu sliku svoje studije aviona NGAD, a paralelno sa njima Boeing se takođe nada da će dobiti ugovor.

13 KOMENTARA

  1. SAD da aktiviraju program YF-23,dosta lici na 6 generaciju,bio brzi od F-22,u to vreme,manji radarski odraz,veca nosivost,u vreme kad se pojavila 2 prototipa,90 godine izgledali ko iz SF filmova.Sa novim azuriranjem,motora ,elektronike,i dr,prakticno lovac 6 generacije,prema drugi m zemljama.NGAD,i drugi projekti veoma visoki zahtevi postavljeni za njih,zato visoki troskovi,prakticno traze da lice ko iz SF filmova.

  2. Мислио сам да оћутим, али ме остали коментари потакнуше па велим: На шта све лудаци бацају паре! А овај последњи комент од @Дуле је најтачнији и он показује сву психологију по којој Амери музу скоро цели свет а они који не пристају на то на њих се бацају најгоре речи као у најцрњим враџбинама – а ако то не помогне онда иду и оружја. ‘Ђаволу се угодити не може’- што се оно каже – никада!

    4
    2
  3. Где одоше цене борбених авиона. Од пола милиона долара за миг 21 до 300.000.000 долара за фамозни Нгад. Значи 600 Миг-21, за један нгад. Ја би пре узео 600 миг-21, и паркирао их свуд по Србији. Да поцркају комшије.

    12
  4. Iz pouzdanih izvora saznaje se da će ovaj avion do kraja godine biti isporučen ukrajini…ukrajinski piloti već vežbaju na simulatorima u rumuniji i Albaniji…majke mi…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version