NaslovnaNovostiFinska predala 15 svojih vojnih baza SAD: Američke snage će ovde moći...

Finska predala 15 svojih vojnih baza SAD: Američke snage će ovde moći da rasporede tešku vojnu opremu

Finski parlament je 1. jula jednoglasno odobrio Sporazum o saradnji u oblasti odbrane (DCA) sa Sjedinjenim Državama. Prema sporazumu, Finska će obezbediti pristup 15 svojih vojnih objekata za upotrebu od strane vojske SAD.

Sporazum takođe omogućava raspoređivanje američkog vojnog osoblja, oružja, municije i vojne opreme u Finsku. Osim toga, sporazum predviđa uspostavljanje određenih vojnih zona, koje će uključivati vojne objekte dostupne samo američkom osoblju.

Podsetimo, Finska vlada je u decembru 2023. godine već potpisala Sporazum o saradnji u oblasti odbrane (DCA).

Kada je Švedska usvojila DCA sporazum 18. juna, glasanju je prethodila burna debata, a kritičari su rekli da sporazum otvara vrata razmeštanju nuklearnog oružja u zemlji.

Iako je to takođe kontroverzna tema u Finskoj, zakonodavci su obezbedili da se ugovorom primenjuje nacionalni zakon na nuklearno oružje, čiji su uvoz i tranzit zabranjeni na finskom tlu.

američke kosmičke snage u južnoj koreji

Odnosi Finske sa susednom Rusijom, sa kojom deli granicu od 1.340 kilometara, postali su sve zategnutiji od prijema Finske u NATO.

Ovaj razvoj događaja odražava rastuću zabrinutost nordijskih zemalja zbog rastuće pretnje iz Rusije i jačanja odbrambene saradnje između Finske i drugih zemalja NATO-a.

Detalji ugovora i njegov značaj

Prema informacijama finske novinske agencije Ile, sporazum o saradnji u oblasti odbrane jednoglasno je odobrio finski parlament. Ova odluka omogućava američkoj vojsci da stacionira odbrambenu opremu, zalihe, opremu i osoblje u finskim bazama.

Osim toga, neki od objekata biće dostupni drugim zemljama NATO-a, dok će neke baze biti isključivo za američke trupe.

Ovaj sporazum predstavlja značajno jačanje odbrambenih veza između Finske i SAD, kao i povećanje stepena integracije Finske u strukture NATO-a (SAD).

americke trupe ukrcavanje ilustracija
americke trupe ukrcavanje ilustracija

Jedan od ključnih aspekata ovog sporazuma je da se obezbedi stalno prisustvo američkih trupa u Finskoj. Finska napominje da će stalno prisustvo američkih snaga pomoći u jačanju odbrambenih sposobnosti Finske i stvoriti dodatne mogućnosti za zajedničke vežbe i operacije sa saveznicima iz NATO-a.

Moguće implikacije po regionalnu bezbednost

Davanje pristupa američkoj vojsci finskim vojnim bazama ima niz značajnih implikacija po regionalnu bezbednost. Pre svega, reč je o pokušaju stvaranja dodatnog vojno-političkog pritiska na Rusiju.

Sa tako velikim brojem vojnih baza, Rusija će morati značajno da poveća svoje prisustvo u blizini granica NATO-a, smanjujući prisustvo u drugim oblastima.

Pored toga, SAD će imati mogućnost da stalno nadgledaju rusku teritoriju, što bi zauzvrat moglo da donese NATO-u mnogo veću prednost nego od ulaska u alijansu sa Ukrajinom.

Reakcija Rusije

Reakcija Rusije na to da je Finska dala američkoj vojsci pristup svojim vojnim bazama bila je očekivano negativna. Moskva ovo smatra još jednim korakom ka jačanju vojnog prisustva NATO-a na svojim granicama i pretnjom po svoju nacionalnu bezbednost.

Kao odgovor, Rusija može da preduzme neke mere u cilju jačanja svoje odbrane i demonstracije spremnosti da zaštiti svoje interese.

finska ušla u nato

Jedan od mogućih koraka Rusije mogao bi da bude povećanje vojnog prisustva na svojim severozapadnim granicama, uključujući raspoređivanje dodatnih snaga i opreme protivvazdušne odbrane.

Takođe tu su i vežbe velikih razmera u regionu kako bi demonstrirali spremnosti za brzo reagovanje na moguće pretnje i povećanje stepena borbene gotovosti njenih oružanih snaga.

4 KOMENTARA

  1. Vidi se da EUropski političari još uvek veruju u dolar, da će on da potraje i da će mito koji primaju na tajnim računima da vredi. Ali Rusika i Kina, a i S.Arabija i ostali iz BRICS+ i drugi saveznici napadaju dolar, inflacija jede zapadne valute, 100 eura i dolara je ništa postalo.

  2. Oladiće są Ukrajinom e sad dali će Finci biti toliko glupi da ih se ništa ne pita i dozvole na eskalaciju u svom regionu

    16
    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave