NaslovnaNovostiHolandija dobila izvoznu dozvolu za 24 aviona F-16: "Avioni uskoro stižu u...

Holandija dobila izvoznu dozvolu za 24 aviona F-16: “Avioni uskoro stižu u Ukrajinu”

Holandija je dobila izvozne dozvole za flotu lovačkih aviona F-16 za isporuku Ukrajini, saopštila je 1. jula holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Holandija je obećala da će Ukrajini isporučiti 24 aviona četvrte generacije američke proizvodnje dok Kijev moli da im se ojača vazduhoplovstvo. Danska, Belgija i Norveška su obećale nekoliko dodatnih F-16.

„Uskoro će biti isporuka prvog aviona “, rekao je Ollongren.

Međutim, Holandski ministar odbrane nije otkrio tačan datum ili druge detalje isporuke, pozivajući se na zabrinutost zbog “operativne bezbednosti”. Saopštenjem je potvrđeno samo izdavanje izvoznih dozvola za letelicu.

Olongren je početkom juna rekao medijima da će holandski F-16 stići u Ukrajinu “negde ovog leta”. Kasnije projekcije su bile pesimističnije, sugerišući jesenji datum isporuke.

Avioni će stići više od godinu dana nakon što su Danska i Holandija suosnivale „koaliciju borbenih aviona“ za Ukrajinu na samitu NATO-a u Vilnjusu u julu 2023. godine. O mogućoj isporuci ovih letelica slušamo sada već skoro dve godine.

Ova “koalicija” se obavezala da će pomoći u opremanju Kijeva F-16 i obuci ukrajinskih pilota i tehničkog osoblja za upravljanje avionima četvrte generacije američke proizvodnje.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je 1. jula da Ukrajina očekuje da će proširiti i ojačati svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane u narednom mesecu.

su 30 pored f 16 na pisti
f 16 levo su 30 desno na pisti

Petnaest demokrata u Predstavničkom domu SAD takođe je zatražilo od Ministarstva odbrane SAD da proširi obim i tempo obuke ukrajinskih pilota borbenih aviona F-16, izvestio je Politiko 1. jula.

Grupa američkih zvaničnika, na čelu sa američkim kongresmenom iz Kalifornije Adamom Šifom, traži od Pentagona da podrži zahtev Ukrajine i traži obuku još 10 pilota F-16 ove godine, navodi Politiko.

Navedeni izvor je početkom juna izvestio da su kašnjenja u programu obuke američkog F-16 uznemirila Ukrajinu.

Sjedinjene Države navodno nisu ispoštovale zahtev Kijeva, uz napomenu da postoje obaveze prema drugim zemljama koje su na listi čekanja da njihovi piloti sprovedu osnovnu obuku na avionima F-16.

„Zahtev dolazi u kritičnom trenutku u tekućem sukobu između Ukrajine i Rusije, gde raspoređivanje F-16 ima potencijal da značajno utiče na ishod rata “, navodi se u žalbenom pismu.

U njemu se navodi da će Kijev „do kraja godine imati više aviona F-16 nego što su piloti kvalifikovani da njima upravljaju”, što „preti da naruši strateške prednosti” koje ovi avioni mogu da pruže Ukrajini.

Pored svega navedenog, poslednjih dana u međunarodnim medijima pojavili su se izveštaji o mogućim izvršenim udarima lovaca F-16 na ukrajinskoj teritoriji. Jedan od prvih koji je ovo prijavio je stručnjak za avijaciju i odbranu Ksavijer Titelman. „Čuo sam glasine, ali sada je potvrđeno – F-16 je izveo prvi udar, potvrđen direktnim kontaktom u Međunarodnoj legiji.”

Međutim, još uvek nema zvaničnih izveštaja o ovom pitanju, te postoji mogućnost da su informacije francuskih izvora fiktivne kako bi se skrenula pažnja.

f 16 naoružanje
f 16 naoružanje

Pojava možda najpoznatijih lovaca na svetu na ukrajinskoj teritoriji mogla bi značajno da promeni odnos snaga u regionu i stvori nove izazove za ruske oružane snage. Koje će naoružanje zapadnih lovaca predstavljati Rusima ozbiljnu pretnju možete pročitati ovde.

5 KOMENTARA

  1. Stvarno F16 izgleda sićušno u odnosu na SU30 na fotografiji… Kao naša Lasta ili Utva75…
    Inače, na nekom od poslednjih prikaza video sam da smo na Lastu prikačili dve rakete, a mislim da su to bile naše Maljutke.

  2. Posle isporuke aviona Holandija postaje legitimna Ruska meta i očekujem da ih Rusi nauče pameti za vjeki, vjekvma.

    12
    15
  3. 🤣🤣🤣Su30 izgleda super mega giga tiurbo superioran, f16 izgleda smešno😂😋😋

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave