NaslovnaNovostiUkrajina bi osvetu za Azovstal: 400 ruskih padobranaca zarobljeno u volčanskoj fabrici...

Ukrajina bi osvetu za Azovstal: 400 ruskih padobranaca zarobljeno u volčanskoj fabrici gde čekaju smrt [VIDEO]

Prema ukrajinskim i zapadnim medijima, nekoliko stotina ruskih vojnika je bilo okruženo ukrajinskim trupama dve nedelje u ruševinama bivše hemijske fabrike u naselju Volčansk u Harkovu.

Volčansk je danas epicentar borbi u dotičnom ukrajinskom regionu. „Osvetimo se za Azovstal“, rekao je jedan Ukrajinac onlajn.

Na osnovu ukrajinsko-zapadnih izveštaja, ceo ruski bataljon 83. padobranske brigade trenutno je okružen ukrajinskom vojskom, što njihovu budućnost navodno čini veoma mračnom. Procenjuje se da ovaj ruski bataljon čini oko 400 vojnika.

“Oni čekaju da budu neutralisani”, piše zapadni medij koji sa guštom prenosi vest.

Dve nedelje ranije, ukrajinska vojska je objavila slike na društvenim mrežama koje pokazuju granatiranje grupe ruskih vojnika bombama GBU-39 koje su isporučile SAD.

Da je otprilike 400 ruskih vojnika izolovano u industrijskom objektu u blizini Volčanska, pisali smo i tada.

Njihova navodna izolacija je rezultat delovanja ukrajinske vojske, za koju se tvrdi da je unapred planirala opkoljavanje moskovskog bataljona. Kijev posebno izveštava da su Rusi potpuno zarobljeni na lokaciji i da nema alternativnog puta za bekstvo iz fabrike.

„Ovo je naša osveta za fabriku Azovstal. Donosimo vam snimak onoga što je ostalo od elitne 83. ruske brigade u fabrici u Volčansku sa prelepom Vagnerovom muzikom u pozadini“, prokomentarisao je jedan pro-ukrajinski netizen postavljajući dotični video.

Rusko vojno rukovodstvo je donelo odluku da 83. brigadu pošalje na front u Harkovu sredinom juna, nakon ekspresnog ruskog napredovanja u tom području za nekoliko dana.

Pre ove ukrajinske formacije, zna se da su vojnici iste ruske jedinice učestvovali, i to izrazito uspešno u borbama za Časov Jar, kod Bahmuta…

Od prvih dana u Volčansku, ruski padobranci su se sukobili sa ukrajinskim snagama, koje su ih napale haubicama. Iako dobro obučeni padobranci, Kremlj je odlučio da pošalje 83. brigadu od 2.000 ljudi u bitku za Volčansk sa oklopnim vozilima radi dodatne zaštite.

Međutim, stvari navodno nisu išle po planu i kao što smo gore pomenuli neki Rusi su se našli zarobljeni u fabrici u tom području, barem prema Kijevu. U istim izvorima, rečeno je da su se preostali vojnici brigade povukli.

Kijev daje sve do sebe da bi udario u pozadinu Rusije

Usred tekućih borbi na linijama fronta u Ukrajini, zaraćene strane nastavljaju udare u pozadinskim regionima jedne druge u pokušaju da nanesu maksimalnu štetu u podršci operacijama na ratištima.

Ukrajinska vojska uz podršku NATO izviđanja nastavlja stalne pokušaje da udarima dronova dođe do ruskih pozadinskih objekata. Napadi su poslednjih dana doveli do požara na nekoliko ruskih industrijskih objekata i skladišta nafte.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruske snage protivvazdušne odbrane su u noći 28. juna presrele nekoliko desetina ukrajinskih bespilotnih letelica u pograničnim regionima.

Uništeno je 12 ukrajinskih bespilotnih letelica u regionu Brjanska, devet bespilotnih letelica je uništeno u oblasti Smolenska, još jedna bespilotna letelica je uništena u oblasti Voronjež, dve bespilotne letelice su presretnute u oblasti Kursk i još jedna je uništena u oblasti Rostov.

Kao posledica noćnih napada, izbio je požar na skladištu nafte u Tambovskoj oblasti.

Ujutro su se ukrajinski napadi nastavili. Ukrajinska vojska počela je da koristi male balone za udare. Oni mogu nositi eksploziv ili zapaliti vatru na ruskoj teritoriji. Juče je jedan od njih uništen iznad Belgorodske oblasti. Ranije, 25. juna, još jedan balon male veličine uništile su ruske snage u Rostovskoj oblasti.

Ruske snage nastavljaju udare u pozadini Ukrajine

Zauzvrat, ruske snage nastavljaju stalne udare u pozadinskim regionima Ukrajine. Ujutro 28. juna prijavljena je serija udara u južnoj Odeskoj oblasti.

U noći 29. juna, još jedan kombinovani napad ruskih bespilotnih letelica i projektila uništio je ciljeve u različitim pozadinskim regionima Ukrajine.

Prema zvaničnom izveštaju ukrajinske vojske, oboreno je 10 od 10 ruskih bespilotnih letelica kamikaza. Ruski napadi su navodno bili usmereni na regione Nikolajev, Herson, Dnjepropetrovsk, Kirovograd, Čerkasku i Vinicu.

Međutim, izveštaji iz ukrajinskih gradova demantovali su tvrdnje Kijeva. Ruski udari su potvrđeni, uključujući i video snimcima, u različitim ukrajinskim regionima.

Serija eksplozija je prijavljena u Vinickoj oblasti, gde je, kako se izveštava, na udaru Rusije logistički centar ukrajinske vojske. Potvrđeni su ruski udari u Nikolajevskoj oblasti. Navodno su mete uključivale neke objekte za vojnu obuku i skladištenje.

Nekoliko talasa ruskih udara pogodilo je južnu Odesku oblast. Eksplozije su odjeknule u oblasti lučkog grada Černomorska. Lokalne vlasti potvrdile su udare ruskih dronova u oblastima Nikopolja i Pokrovska u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Prema ukrajinskoj strani, udari su bili usmereni na civilne kuće. Na sreću, civilne žrtve su izbegnute. U međuvremenu, lokalni Ukrajinci potvrdili su požar na teritoriji fabrike ArcelorMittal u gradu Krivom Rogu.

Ruske snage su tokom dana napale železničku stanicu Jancevo, logističko čvorište ukrajinske vojske u blizini sela Ukrainka koje se nalazi zapadno od grada Zaporožja.

Snimak je nagovestio da je ruska raketa Iskander uništila ešalon sa vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska vojska je prema ruskim tvrdnjama izgubila do 35 vojnika, PVO sistem Buk, nekoliko BVP, kao i drugu opremu.

U popodnevnim satima, region se našao pod novim napadom. Prema preliminarnim ruskim izveštajima, uništeno je vojno skladište ukrajinskih snaga u oblasti grada Volnjanska koji se nalazi severoistočno od Zaporožja.

Ukrajinsko skrovište je uništeno i u gradu Kupjansk-Uzlovoj koji se nalazi južno od Kupjanska. Prema ruskim tvrdnjama, njihove bombe uništile su ukrajinsku vojsku koja se krila u lokalnoj bolnici i vrtiću.

U Konstantinovki u Donjecku juče je odjeknula velika eksplozija. Detalji tek treba da otkriju cilj.

Noću je napadnuta višespratna civilna zgrada u gradu Dnjepru. Nažalost, incident je doveo do civilnih žrtava, navode ukrajinske vlasti. Ukrajinci tradicionalno okrivljuju rusku vojsku za još jedan navodni napad na civile.

Dakle, ruske bespilotne letelice i rakete gađaju ukrajinske pozadinske objekte, dok se taktičkom avijacijom obostrano napadaju rezerve u blizini linija fronta, gađajući skrovišta teškim bombama.

Ruska dominacija u vazduhu podržava ofanzivne operacije na ratištima

Ukrajinski frontovi nisu pretrpeli značajnije promene poslednjih dana, ali ruske snage navodno prave pomake napadajući ukrajinsku odbranu, poboljšavajući svoje pozicije istovremeno u nekoliko pravaca.

Kao rezultat dugotrajnih borbi, ukrajinske snage se povlače u Urožajnoje u regionu Zaporožja. Ruske snage su se učvrstile u centru porušenog naselja.

U pravcu Ugledara, ruske snage tvrde da proširuju zonu kontrole na obližnjim poljima, približavajući se strateški važnom putu severno od ukrajinskog uporišta u gradu.

Usred tekućih teških borbi u Krasnogorovki, ruske snage jedva da proširuju svoje uporište. Nedavno su zauzeli nove položaje u severozapadnom i severoistočnom delu grada.

U pravcu Avdijevke, nastavlja se ruski napad na Karlovku na jugu, dok je ruska operacija čišćenja pri kraju u Sokilu na severnom krilu.

Kao rezultat nedavne iznenadne ofanzive u oblasti Torecka, ruske jurišne jedinice stigle su do predgrađa Pivničnoje, Torecka i Njujorka. Ruski izvori vesti navode da se demoralisani ukrajinski vojnici predaju u velikim grupama, teme koje se dotičemo u sledećem članku.

9 KOMENTARA

  1. Ja ukro-ustašama ništa ne verujem. Moraju sebi dizati moral. Američki izbori tj.Bajden traži isto neke uspehe, pa makar lažirane.

    19

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave