NaslovnaNovostiTrenutak u kome Rusija sistemom Iskander-M "udara" u ukrajinski voz prepun vojne...

Trenutak u kome Rusija sistemom Iskander-M “udara” u ukrajinski voz prepun vojne opreme NATO-a [VIDEO]

Rusija je raketnim sistemom Iskander-M napala ukrajinski voz koji je prevozio vojnu opremu u regionu Zaporožja, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Kako prenose RIA Novosti, „raketni napad se dogodio na mestu istovara voza sa naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine u oblasti sela Ukrajinka, 9 kilometara severozapadno od Zaporožja.

Konkretno, rusko vazduhoplovstvo uočilo je voz koji je prevozio vojnu opremu NATO-a čim je stigao u tu oblast. Voz je prevozio različite vrste vojne opreme koje su poslale zemlje NATO-a da pojačaju ukrajinske snage.

Voz potpuno uništen – Nema preživelih

Rusko vazduhoplovstvo je odmah reagovalo i izvršilo vazdušni napad, uspevši da uništi voz i sav vojni materijal koji je navodno nosio. Izvori kažu da je napad bio uspešan i da nije bilo preživelih.

U napadu su uništeni američki oklopni transporteri M113, raketni sistemi Buk-M3 i cisterne sa gorivom, a oštećena je i železnička mreža.

Rezultati štete od požara praćeni su dronom SuperKAM.

Zelenski: U ruskom napadu u Zaporožju poginulo 7 civila, uključujući dvoje dece

Šest civila je poginulo, a osam je povređeno u ruskom napadu danas u gradu Viljnjansku, u ukrajinskoj provinciji Zaporožje, saopštio je u subotu popodne regionalni guverner Ivan Fedorov.

„Rusi su napali grad Viljnjansk (…) Prema prvim informacijama, šest civila je ubijeno, a osam stanovnika je povređeno“, rekao je Fedorov.

“Oštećena je kritična infrastruktura, prodavnica i stambeni objekti”, dodao je on.

Nešto kasnije, u postu na društvenoj mreži X, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je govorio o 7 mrtvih, uključujući 2 dece.

Konkretno, napisao je:

„Sedam ljudi, uključujući dvoje dece, poginulo je u ruskom raketnom napadu u regionu Zaporožja. Trenutno znamo za jedanaest ranjenih, od kojih su troje dece. Nažalost, broj žrtava može da raste.

Naši gradovi i zajednice svakodnevno trpe takve ruske udare, ali postoje načini da se to prevaziđe – uništavanjem terorista tamo gde se nalaze, eliminisanjem ruskih raketnih bacača, gađanjem oružja velikog dometa i povećanjem broja savremenih sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajini. Zahvaljujem svim našim partnerima koji nam pomažu. Odluke koje su nam potrebne moraju biti ubrzane.”

Iskander svakodnevno u izveštajima iz Ukrajine

Sa druge strane, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one koje je nedavno isporučio Zapad.

O udarima sistema Iskander izveštaji dolaze gotovo svakodnevno, a zahvaljujući ruskim izviđačkim bespilotnim letelicama, svi su praćeni i snimcima preciznih udara. Dan ranije smo pisali kako je Iskander digao u vazduh još jedan ukrajinski sistem S-300PS.

Dan pre toga Iskander-M pogodio je još dva sistema M142 HIMARS i M270 MLRS američke proizvodnje ukrajinskih snaga. Nedelju dana ranije, instant karma sustigla je ukrajinsku posadu HIMARS MLRS. Odmah nakon lansiranja stigao im je isti Iskander.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

iskander
iskander

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

10 KOMENTARA

  1. Neeeeeeeeeeeeee!!! Pa to je superiorno američko oružje i najnaprednija tehnologija, to blago ne sme da se uništi 😁

    15
  2. NEEEEEEEEEEEEEEEEE !!! Pa to je superiorno američko oružje i superiorna tehnologija…niste to blago smeli da uništite 😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave