Naslovna Novosti Zelenski: Ukrajina će ove godine predstaviti jasan i detaljan plan za okončanje...

Zelenski: Ukrajina će ove godine predstaviti jasan i detaljan plan za okončanje rata

2
zelenski
zelenski
google news

Ukrajina priprema “jasan i detaljan” plan za okončanje rata, rekao je u petak predsednik Vladimir Zelenski. Prema njegovim rečima, plan bi trebalo da bude gotov ove godine. Ukrajina je preuzela inicijativu i izabrala diplomatski put jer je žrtva rata.

„Diplomatski put koji je Ukrajina izabrala je naša inicijativa jer smo mi žrtve u ovom ratu. Mirovni samit je već održan i sada detaljno radimo na tri plana: energetska, prehrambena bezbednost i trgovina.

Uveren sam da ćemo ove probleme rešiti. U najmanju ruku, pripremićemo detaljan plan. Biće to u bliskoj budućnosti“, rekao je Zelenski, a citira ukrajinska UPravda.

On tvrdi da će Ukrajina pripremiti sveobuhvatan plan koji će biti predstavljen partnerima.

„Za nas je veoma važno da predstavimo plan za okončanje rata koji će podržati većina sveta. Ovo je diplomatski put na kojem radimo“, dodao je on.

“Moramo biti jaki na bojnom polju”

Istovremeno, Zelenski je napomenuo da paralelno sa “planom za okončanje rata”, Ukrajina povećava proizvodnju dronova, opreme za elektronsko ratovanje i artiljerije.

„Moramo biti jaki na bojnom polju, a ne zato što neko želi da se bori. Nismo želeli ovo od početka. A sada niko ne želi. Želimo mir. Ali moramo da budemo jaki i zato razvijamo našu proizvodnju da bude jaka“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da Rusija, “osim moći, ništa ne razume i ne poštuje nikoga osim moćnih”.

„Postoje dve paralelne stvari: da budemo jaki na bojnom polju i da se razvije jasan plan, detaljan plan će biti gotov ove godine“, naglasio je ukrajinski predsednik, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Kako Rusi komentarišu ove izjave Zelenskog?

Prema ruskim medijima, a sudeći po poslednjim izjavama predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, njegov put u Brisel je bio neuspešan. Nakon komunikacije sa evropskim političarima, šef kijevskog režima je neočekivano počeo da govori o mirovnim pregovorima.

Podsetimo, Moskva smatra Zelenskog za nelegitimnog predsednika Ukrajine s obzirom da mu je mandat istekao po svim pravnim osnovima Ukrajine, te ga tako i oslovljavaju u medijima.

Ruski izvori smatraju da je juče šef kijevskog režima prvi put govorio o nameri da pregovara sa Rusijom, pošto ukrajinske oružane snage trpe ogromne gubitke u poginulima i ranjenima.

medvedev u specijalnoj radarsko j stanici voroŽenjeŽ dm vko
medvedev u specijalnoj radarsko j stanici voroŽenjeŽ dm vko

Kako navode, nelegitimni predsednik je s pravom primetio da Ukrajina neće moći da izdrži dug sukob zbog nedostatka ljudskih resursa, ali da Rusija ne odbija da vodi dijalog sa Ukrajinom.

Međutim, pregovori će se voditi na osnovu realnosti u zoni sukoba u Ukrajini, a sa svakom nedeljom uslovi za Ukrajinu će se pogoršavati. Na ovo je juče kijevsku elitu upozorio zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

2 KOMENTARA

  1. Nema od toga ništa, gubitnička strana ne kroji mirovni ugovor i ne postavlja svoje uslove, a posebno, ne treba joj pola godine da osmisli taj mirovni plan. To je mislim najava vezana uz američke izbore i toliko još misli da dotle ukro vojska može da opstaje uz ovolike gubitke, a moguće je i da su mu rekli da njima toliko treba da pošalju svoje EU trupe, i na tu mogućnost treba biti spreman.

    51
    • Slažem se, ovaj ješa od 1.dana samo laže i krade, od mira uz njega nema ništa.

      22
      7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version