Naslovna Novosti Moskva dodala gas: Sedam potpuno novih, najvećih na svetu, nuklearnih bombardera Tu-160M...

Moskva dodala gas: Sedam potpuno novih, najvećih na svetu, nuklearnih bombardera Tu-160M do 2027. godine

13
tupoljev tu 160 beli labud
tupoljev tu 160 beli labud
google news

Rusija je modernizovala fabriku u kojoj proizvodi svoje strateške bombardere i naručila nove avione.

Ruska aeronautička kompanija United Aircraft Corporation, u čijem sastavu i poznati Tupoljev, najavila je završetak nekih velikih nadogradnji na 3 kritične proizvodne infrastrukture bombardera Tu-160M.

Sedam novih bombardera do 2027

Pored Tupoljeva, United Aircraft Corporation poseduje i Kazansku fabriku aviona, jedinu kompaniju koja trenutno proizvodi čuvene ruske bombardere Tu-160M. Ova kompanija istovremeno modernizuje avione Tu-22M3 i unapređuje obične Tu-160 na M standard.

Nedavne nadogradnje proizvodne infrastrukture ovih ruskih bombardera označavaju veliko jačanje ruskih odbrambenih sposobnosti. Moskva će moći brže da proizvodi i usvaja strateške avione za svoju vazdušnu flotu.

Inicijativa za modernizaciju objekata u Kazanju deo je šireg ruskog državnog programa usmerenog na jačanje ruske odbrambene industrije. Napori su započeti 2016. godine sredstvima koja su premašila 30 milijardi rubalja, odnosno oko 320 miliona evra.

Istovremeno, prema ugovoru između ruskog Ministarstva odbrane i Kazanskog avio-saveza, avio-kosmička kompanija je pristala da isporuči 10 novih bombardera Tu-160M ruskoj vojsci do 2027. godine. Do sada je rusko vazduhoplovstvo dobilo prve 3 jedinice, pa se u naredne 3 godine očekuje još 7 aviona.

Sada sa svojom novom modernizovanom infrastrukturom, od kazanjske kompanije se očekuje da proizvodi bombardere Tu-160M brže nego ikada, tako da se ne očekuju veća odlaganja ugovora potpisanog 2018. godine

Naravno, nisu svi procesi nadogradnje kazanskih fabrika potpuno završen. UAC je izvestila da je program završen 86 odsto, a očekuje se da će biti završena još dva infrastrukturna poboljšanja. Naravno, veruje se da će do kraja ove godine svi relevantni postupci biti uspešno okončani.

Što se tiče bombardera Tu-160M, da napomenemo da je reč o strateškom avionu, koji može da nosi nuklearno oružje na velikom dometu. Letom ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je važnost ove letelice za nacionalnu odbranu Rusije.

Svaki Tu-160M bombarder košta oko 250 miliona evra, barem prema internoj ceni dogovorenoj između Kremlja i Kazanja u ugovoru iz 2018. godine. Pored novih, nekoliko Tu-160 „belih labudova” je u procesu modernizacije i izgradnje. Rusija želi da dostigne 50 takvih strateških bombardera dugog dometa.

Podsetimo, avion Tu-160M nastao je kao deo programa velike modernizacije sistema borbene avijacije dugog dometa. Tu-160M je opremljen savremenim naoružanjem, kompleksom za elektronsko ratovanje, kao i elektronskom opremom u avionu, naglašavaju u Rosteku.

Tu-160M je unapređena varijanta Tu-160, koji zajedno sa bombarderima Tu-95MS čini okosnicu avijacije dugog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Ove bombardere VKS koriste za napad na ciljeve duboko u Ukrajini tokom aktuelnog sukoba.

Ažurirani nosači raketa prevazilaze svoje prethodnike po svojim karakteristikama, dobili su novu radio-elektronsku opremu, motore NK-32-02 i druge sisteme, prokomentarisao je ovu činjenicu šef Rosteca Sergej Čemezov.

drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleće

Da je u Rusiji počelo testiranje prvog eksperimentalnog modernizovanog strateškog nosača rakete Tu-160M, saopštila je državna korporacija “Rostec” još u julu 2023. godine.

Kuznjecov NK-32, najveći i najmoćniji motor ikada ugrađen u ratni avion

U okviru programa nadogradnje, brzo je digitalizovana projektna dokumentacija za Tu-160M, obnovljena je tehnologija vakuumskog zavarivanja delova od titanijuma i nastavljena proizvodnja okvira aviona.

Nadogradnja Tu-160M se odvija u dve faze, prva uključuje uklanjanje nekih zastarelih komponenti, kao što su sistemi za nišanjenje ali i instaliranje novog navigacionog sistema K-042K-1 i autopilota ABSU-200-1. Ovaj model Tu-160M1 je u upotrebi u vazduhoplovstvu od kraja 2014. godine.

Druga faza Tu-160M2 uključuje unapređene motore NK-32 (nazvane NK-32-02), novi radar Novella NV1.70, kompjuterizovanu „staklenu“ kabinu, najnoviju opremu za komunikaciju i zaštitu od ometanja, kao i savremeno konvencionalno i nuklearno oružje.

Motor Kuznjecov NK-32, prvobitno ugrađen u Tu-160, smatra se najmoćnijim motorom borbenog aviona, koji proizvodi preko 245 kN potiska pri punom naknadnom sagorevanju.

antonov an 124 100 ruslan
antonov an 124 100 ruslan

Varijanta bez naknadnog sagorevanja poznata kao NK-32-02 za Tu-160M i NK-65 biće korišćena i u predstojećem ruskom bombarderu, PAK-DA.

NK-65 i varijanta PD-30, sa potiskom od 300 kN predloženi su za upotrebu na nadograđenom teškom nosaču Antonov An-124 Ruslan, najvećoj letelici u vojnoj avijaciji.

13 KOMENTARA

  1. Izvinjavam se, da li bi redakcija mogla da mi pojasni, šta je to ” nuklearni bombarder “? Hvala, srdačan pozdrav!

    1
    2
    • Kolega je sagledao 1 aspekt a zatrokirao na druga 2 i doneo pogrešan zaključak😁. Ali pošto živimo u vremenu kada DOKTORI & STRUČNJACI bulazne idiotarije o plandemiji, virusu i merama koje smo videli nedavno, ovo je sitni, mali lapsus.

      13
      7
  2. Smiješni su mi i Rusi i Amerikanci sa ovim pričama o avionima.U samo jednom noćnom napadu na Tokio učestvovalo je 334 bombardera B – 29 Superfortress,a poslije toga su nailazili još drugi talasi bombardera.U tom napadu je poginulo više od 100 000 ljudi, prema drugim podacima i daleko više.A sada Ameri spremaju 100 bombardera,a Rusi dodaju još xesetak na već postojećih – koliko,20 – 30?I to je nešto kao strašno opasno.Ajdeee,ovo narod kaže – strašiš mečki šušljivom granom…

    2
    103
    • Да. “Стеже се каиш”. Штедња. Не могу да добију више од 100 бомбардера шесте генерације, а при том Б-2 било у оптицају, колико? Двадесетак апарата? Знаш ли како неки људи дефинишу глупог човека? Глуп је онај који верује у све што чује (прочита).

      16
      • Moramo samo da verujemo u državu, religiju i sistem, tu je sve tačno što oni kažu 😂. Isus je hodao po vodi i vaskrsavo, država je tu da nas obogati, odbrani i usreći, bolnice su tu das nas izleče od virusa i plandemija, polismeni da nas štite od kriminalaca i sve tako nešto😁; znači sve tačno🤣

        2
        17
    • Neznaš koliku uboitu moć je imao tada B-29 a koliku danas imaju B-1,B-2 Tu-22,Tu-160 razlika je kolosalna i nisu potrebni stotine bombardera

      14
    • Nije stvar koliko je bombardera tada učestvovalo, nego što je stoka koristila napal bombe, u gorim i težim mukama su izginuli civili nego posle atomskih bombi.

      73
      • Nažalost… Svi znamo da u japanskoj kulturi i tradiciji arhitekture svi objekti su uglavnom od kartona ili laganog drveta… Tipa bambus, kedar… E, sad napalm je bio realno najefikasniji jel je brisao ulice i kvartove pretvarao ih u pepeo…. Nažalost surova ali dobra i efikasna strategija…. I takodje na žalost nevinih civila…. 😔

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version