NaslovnaNovostiRusija sinoć izvršila novi masovni napad hipersoničnim raketama Kalibar i Kindžal na...

Rusija sinoć izvršila novi masovni napad hipersoničnim raketama Kalibar i Kindžal na Ukrajinu

Kako prenose mediji i izvori na društvenim mrežama, ruske trupe su tokom noći 27.06.2024. nastavile da gađaju ciljeve na teritoriji Ukrajine, koristeći kamikaza bespilotne letelice, krstareće rakete različitih tipova i avio-bombe.

Kako su saopštili ruski izvori, značajan broj dolazaka udarnih sredstava registrovan je u Hmeljničkoj oblasti.

Ponovo je na udaru bila infrastruktura aerodroma u Starokonstantinovu, gde je ponovo meta napada sve što bi moglo da olakša prijem i održavanje aviona F-16 koje Kijev i dalje očekuje iz zemalja članica NATO.

Serija eksplozija dogodila se i u Odeskoj oblasti, gde su pogođena skladišta goriva koja se koriste u vojne svrhe. Požari izazvani napadima i dalje su vidljivi u okrugu Lebedevka.

Nakon što je saopšteno da je poleteo ruski avion MiG-31K naoružan hipersoničnim projektilima Kindžal, napadi su prijavljeni i u regionu Kijeva. Rusi tvrde da su naneli štetu i ukrajinskim industrijskim kapacitetima i lanserima protivvazdušnih raketa strane proizvodnje.

U četvrtak uveče je takođe prijavljeno nekoliko eksplozija u oblasti Ivano-Frankivsk. Nekoliko ciljeva je pogođeno u gradu Kolomiji, ali još nije jasno koji su ciljevi bili gađani.

Nekoliko napada izvršeno je i u oblasti Harkova, gde su delovale i ruske bespilotne letelice i avioni sa posadom koji su nosili avio-bombe. Konkretno, ciljevi su pogođeni u oblasti Volcensk i severno od Harkova.

Ukrajnski zvaničnici tvrde 4 od 4 Kalibra oborena

Prema bilansu koji su jutros na društvenim mrežama objavili predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine, ruska vojska je za noćne napade upotrebila 29 udarnih sredstava, uključujući šest projektila i 23 dronova kamikaze.

Ukrajinski vojni zvaničnici su izjavili da su ruske snage za napad koristile:

  • jednu aerobalističku raketu tipa H-47 M2 Kidžal, lansiranu iz vazdušnog prostora Tambovske oblasti;
  • četiri krstareće rakete Kalibar, lansirane iz severoistočnog dela Crnog mora;
  • jednu vođenu avijacionu raketu H-59/H-69, lansiranu iz vazdušnog prostora Kurskog regiona;
  • 23 jurišna drona Šahed-131/136 (Geranium), lansirana iz Primorsko-Ahtarske oblasti Krasnodarske teritorije.

Kao rezultat vazdušnih borbi, a prema tvrdnjama iz Kijeva, uništeno je 28 ciljeva, i to:

  • četiri krstareće rakete Kalibar;
  • vođena avijaciona raketa H-59/H-69;
  • 23 jurišna drona Šahed-131/136.

U odbijanju ruskih napada učestvovali su lovački avioni, raketne jedinice PVO, mobilne grupe i oprema za elektronsko ratovanje iz sastava Oružanih snaga Ukrajine.

5 KOMENTARA

  1. po izvestajima Ukrajinske strane sve sto su Rusi lansirali su oborili sem Kinzala…samo mi nije jasno kako jedan Kinzal moze istovremeno da eksplodira u okolini Kijeva, Harkova, Odese i da osteti aerodrom Starokonstatinovo….ispade bolje da su se usresredili da obore Kinzal jer bi verovatno ove ostale rakete i sahedi napravili manju stetu…..

    17
    1
  2. Teško da neko uopšte veruje njihovim tvrdnjama. Tako su i na početku govorili kako obaraju po 10 kinzhala, pa se pitam kako su ostali bez PVO ako su bili tako efikasni.

    37

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave