Naslovna Novosti Ruske krstareće rakete H-35 ugasile radare P-18 ukrajinskih snaga u Dnjepropetrovskoj oblasti...

Ruske krstareće rakete H-35 ugasile radare P-18 ukrajinskih snaga u Dnjepropetrovskoj oblasti [VIDEO]

2
ruske krstareće rakete h 35 ugasile radare p 18 ukrajinskih snaga u dnjepropetrovskoj oblasti
ruske krstareće rakete h 35 ugasile radare p 18 ukrajinskih snaga u dnjepropetrovskoj oblasti
google news

Ruska vojska je izvela uspešne raketne udare na dva radara sovjetske proizvodnje P-18 ukrajinskih snaga u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Radari su navodno bili raspoređeni u blizini naselja Novolozovatka i Novomarjevka. Oba su pogođena i uništena krstarećim projektilima H-35. Video snimak koji pokazuje udar postavljen je na društvene mreže 22. juna 2024. godine.

P-18 je 2D VHF radar koji je razvio i kojim je upravljao bivši Sovjetski Savez. P-18 je koristio SSSR od 1970. godine i iako je od tada zastareo, prenet je na države naslednice nakon pada SSSR. Radar nastavlja da služi u mnogim državama koje su dobile P-18 iz Sovjetskog Saveza izvozom.

P-18 je 2D VHF radar za nadgledanje iz vazduha sa dometom detekcije od 250 kilometara i visinom od 35 kilometara. Ukrajina je nasledila desetine takvih radara kao nekadašnja članica Sovjetskog Saveza.

Ukrajinci su napravili radar sa digitalnim antenskim nizom i poluprovodničkim predajnikom, sa višekanalnom digitalnom obradom signala prostor-vreme. Pored toga, zamenili su kamione Ural-375 svojim prikolicama KrAZ i uveli druge novine. Rezultat je radar koristan za protivvazdušnu odbranu.

P-18 otkriva ciljeve koji se kreću brzinom do 1000 m/s, prati do 256 ciljeva na udaljenosti do 400 km i omogućava otkrivanje malih i suptilnih letećih objekata.

Oružane snage Ukrajine su do 2022. bile opremljene sa oko 50 stanica P-18, a još 10 jedinica je izvezeno. O gubicima ovih radara smo već pisali.

Mnogi P-18 su unapređeni i nastavljaju da služe u vojsci u ulozi kontrole vazdušnog saobraćaja širom sveta.

H-35 protivbrodska krstareća raketa

Sa druge strane, H-35 je podzvučna protivbrodska krstareća raketa sa mogućnošću kopnenog napada. Najnovija verzija rakete je opremljena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a, zajedno sa aktivnom radarskom glavom za navođenje.

Raketa ima domet do 260 kilometara i može da krstari na samo četiri metra od površine kako bi efikasno izbegla detekciju.

3k60 bal
3k60 bal

Raketa se može ispaliti iz aviona, poput lovca-bombardera Su-34, višestrukog lansirnog sistema na kopnu pod imenom 3K60 Bal ili sa ratnih brodova koji koriste sisteme kao što je pomorski lanser KT-184.

Pored bombardera Su-34, rakete H-35 može takođe da nosi i najnoviji ruski lovac Su-57. Raketa H-35 je predstavljena 2002, dok je H-35U ugledala svetlost dana 2015. godine.

Oružane snage Rusije su prvi put uspešno testirale upotrebu H-35U protiv kopnenih ciljeva tokom rata u Siriji. Poslednjih meseci ruska vojska je počela sve češće da koristi rakete H-35 za gađanje ukrajinskih radara i protivvazdušne odbrane.

H-35 ima sličan dizajn kao američke Harpoon i francuske Exocet. Kao takva je na Zapadu dobila i nadimak „Harpunska“. Uprkos sličnom dizajnu, H-35 je ruskog dizajna.

Dugo cilindrično telo sadrži tragač i bojevu glavu u nosu. Sistemi kontrole leta su smešteni u sredini, a motor na tečno gorivo i turbomlazni motor smešteni su pozadi.

U sredini se nalaze četiri velika preklopna krila i četiri kontrolna peraja pozadi. Sekcija za pojačanje čvrstog goriva ima četiri dugačka preklopna peraja. Za upotrebu u avionima koji se kreću brzo, deo za pojačavanje je izostavljen.

h 35u
h 35u

Visoka preciznost, veliki domet i prikrivenost rakete, kao i sposobnost lansiranja iz vazduha, kopna ili mora, učinili su je savršenom za suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane ili SEAD operacija.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version