Naslovna Novosti Da li je u pitanju prekretnica u ratu? Rusija prvi put lansirala...

Da li je u pitanju prekretnica u ratu? Rusija prvi put lansirala rakete iz Azovskog mora na Ukrajinu

26
kalibar ispaljen sa brodova
kalibar ispaljen sa brodova
google news

Rusija je počela da lansira rakete Kalibar iz Azovskog mora na Ukrajinu. To je prekretnica u ovom ratu, smatra ukrajinska mornarica, a izjavu je 22. juna dao portparol Mornaričkih snaga Ukrajine Dmitro Pletenčuk u TV emisiji, prenela je novinska agencija RBC-Ukrajina.

„Četiri (Kalibar) projektila su ispaljene iz voda Azovskog mora i ovo je važna prekretnica, jer, kao što vidite, koriste ovu lokaciju, smatrajući je sigurnijom od Crnog mora“, rekao je on.

Prema Pletenčuku, Rusi su iz bezbednosnih razloga počeli da stacioniraju svoje brodove u Azovskom moru umesto u Crnom moru.

„Međutim, ova činjenica je takođe neprijatna, jer su odlučili da mogu da koriste (Azovsko) more, uključujući i za raspoređivanje brodova i za operacije. Ali, naravno, on očigledno zaboravlja da nam je i (Azovsko more) prilično blizu“ .

Portparol ukrajinske ratne mornarice je takođe naveo da se u Crnom moru nalazi podmornica, koja može da ima do četiri krstareće rakete na brodu, dok se u Azovskom moru nalaze tri broda sa raketama Kalibr, koji imaju do do 20 raketa.

Ruski napad dronovima i raketama

Pletenčukova najava o lansiranju raketa Kalibar iz Azovskog mora ukoliko se ispostavi istinitom ispravlja početne ukrajinske zvanične informacije da su lansirane iz Crnog mora.

Prema jučerašnjem izveštaju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Rusija je na Ukrajinu lansirala 13 kamikaza bespilotnih letelica „Geran” (iz oblasti Primorsko-Ahtarsk i Balaklava) i 16 raketa (10 krstarećih raketa H-101/H-555 iz strateških bombardera Tu-95MS, četiri „Kalibra” sa Crnog mora i dve krstareće rakete „Iskander-K” sa Krima).

Ukrajinska mornarica je, sa svoje strane, u subotu ujutro navela i da se u Crnom moru nalazi nosač „Kalibar“, ali bez projektila na njemu, što znači da ih je lansirala u jučerašnjem napadu, dok se u Azovskom moru nalaze tri broda sa 24 rakete, odnosno netaknut teret kao da nije ispaljena raketa.

Ukrajinska PVO tvrdi da je uništila 12 raketa (sedam H-101/555, četiri Kalibar i jedan „Iskander-K”) i sve dronove, bez konkretnih dokaza, a na internetu kruže požari usled udara.

Prema dnevnim izveštajima ukrajinske mornarice, od 6. juna prijavljena su tri ruska broda koji nose rakete Kalibar (sa ukupno 24 rakete na brodu, po osam).

Udaljenost od Azovskog mora do centralne, severne i istočne Ukrajine manja je od udaljenosti od Crnog mora.

lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar

Moguća objašnjenja za korišćenje Azovskog mora kao lansirne lokacije su veći stepen zaštite brodova od ukrajinskih pomorskih dronova, kao i kraće vreme leta rakete do mnogih ciljeva, što bi značilo i kraće vreme za presretanja.

Drugo objašnjenje bi moglo biti da Rusi koriste protivbrodsku verziju raketa Kalibar, koju su modifikovali da pogode kopnene ciljeve.

Ove protivbrodske rakete imaju maksimalni domet od samo 660 km, 1.000-2.000 km manje od verzije koja je posebno namenjena gađanju kopnenih ciljeva, a Azovsko more bi stoga bilo bolja lokacija za lansiranje od Crnog mora.

Ne bi bilo prvi put da Rusi koriste protivbrodske rakete, obično nemodifikovane, za napad na ukrajinske kopnene ciljeve. Tako su Ukrajinu do sada napali protivbrodskim raketama tipa H-22, H-32, P-35 (3M44 Progres) i drugih.

26 KOMENTARA

  1. Ma blago onima koji su uvijek okupatore docekivali sa cvijecem aliii ko zna sta ce biti kasnije mozda nebude cvijeca

    21
    1
  2. Objektivno prekretnica u ratu biće kada se ruski vojnici vrate kući i prekinu ovaj besmisleni i nepravedni rat sa braćom. Bolje da to urade što prije, dok se ne raspadne Rusija.

    7
    90
  3. Za Ivanu jesili srpkinja? Umesto mozga imas siruku. Isprali ti mozak zapadne i amercke ubice i licemeri. U 19 i 20 veku ubili su 100 miliona ljudi. Ako su ti oni dragi ti si majmun.

    281
    32
  4. Azovsko more ,za Ruske brodove jos gore od Crnog mora,ko neko jezero.Cudna odluka ,brodovi na izvolte.Ispade Ruska flota se odrekla Crnog mora,sad Crno more Nato jezero.Crn.flota ne radi svoj poso ,ko svaka ratna mornarica ,vec raketama gadja,elektrane zgrade itd.Nema nijednu uspesnu vojnu pomorsku operaciju,desant,podrsku Kopn.trupama itd.

    31
    37
  5. Kakvo proseravanje Ukrajinaca!! Nošta oni nisu srušili!! Šta onda pada po ukrajni i razara vojnu infrastrukturu!! Nisu uspeli ni 5% od lansiranih dronova i raketa da obore!!

    197
    5
  6. Jedva čekam da im unište sve brodove i sateraju tu istočnjačku despotiju u mišiju rupu odakle su i potekli

    40
    190

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version