NaslovnaNovostiDa li je Hezbolah spreman za rat sa Izraelom? Libanski šiitski pokret...

Da li je Hezbolah spreman za rat sa Izraelom? Libanski šiitski pokret ima preko 100.000 boraca i još više projektila

U svetlu pretnji Izraela da će pokrenuti napad velikih razmera na njega, libanski Hezbolah kaže da tek treba da upotrebi mali deo svog ogromnog arsenala oružja od početka rata u Gazi pre osam meseci.

Hezbolah (koji dobija podršku od Irana) ponavlja da je borbeni front sa Izraelom (koji podršku dobija od kompletnog kolektivnog Zapada) u južnom Libanu, koji je otvoren 8. oktobra, deo njihove podrške i podrške njihovom savezniku, palestinskom pokretu otpora Hamasu u ratu protiv Izrael u Gazi.

Međutim, tenzije su porasle u poslednjih nekoliko dana usred razmene izjava koje sugerišu sveopšti rat, koji su obe strane, Hezbolah i Izrael, do sada izbegavale.

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je u sredu da nijedno mesto u Izraelu “neće biti bezbedno” od raketa njegovih boraca u slučaju rata.

On je rekao: „Neprijatelj dobro zna da smo se pripremili za najgore dane (…) i zna da u entitetu neće biti mesta zaštićenog od naših projektila“, dodajući: „Mora da nas čeka na kopnu, u vazduhu i na moru“.

voda hezbolaha hasan nasralah
voda hezbolaha hasan nasralah

Koji je Hezbolah pravi borbeni kapacitet?

Ali koje novo oružje mora da upotrebi u bilo kom ratu koji se može desiti sa Izraelom?

Od svog poslednjeg rata protiv Izraela 2006. godine, Hezbolah, jedina libanska grupa koja je zadržala svoje oružje nakon završetka građanskog rata 1990. godine, značajno je razvila svoje vojne sposobnosti.

U sredu je Nasralah naglasio da se Hezbolah do sada borio sa „nekim“ svojim oružjem, napominjući da je „dobio novo oružje“, ne otkrivajući njihov tip.

„Razvili smo deo našeg oružja kroz iskustvo na terenu i postepeno smo koristili oružje koje ranije nismo koristili, a prirodno je da rezervišemo drugo oružje za naredne dane za odbranu naše zemlje, našeg naroda i suvereniteta Libana.

Takođe, prema brojnim zapadnim stručnjacima, Hezbolah vrlo verovatno nije još ni koristio svoje najnaprednije oružje. Hezbolah 2006. godine imao oko 15.000 raketa, što je broj koji se danas, prema procenama, i više nego udesetostručio.

misteriozni dron hezbolaha
misteriozni dron hezbolaha

Veruje se da Hezbolah takođe ima iranske balističke rakete Fateh 110 dometa do 300 kilometara ali i one preciznog navođenja, kao i rakete Zelzal 2, koje tek treba da upotrebi.

Poslednjih nedelja, Hezbolah je uveliko koristio bespilotne letelice u svojim napadima na izraelske vojne lokacije, često blizu granice. Ali takođe je lansirao dronove za napade na vojnu bazu u blizini Tiberijade, oko 30 kilometara unutar Izraela.

Generalni sekretar Hezbolaha je sugerisao da je veliki broj dronova u Hezbolahovom posedu posledica činjenice da su neki od njih lokalno proizvedeni.

Hezbolah takođe poseduje sada već svetski čuvene dronove Shahed 136 i druge bespilotne letelice iranske proizvodnje vođene optoelektronskim sistemima i GPS-om.

Obalne rakete

U svom govoru u sredu, generalni sekretar Hezbolaha je rekao da Izrael zna da ih čekaju i da je Mediteran veoma veliki.

Nasralah je naveo da kada neprijatelj započne rat sa Libanom, „sve njegove obale, sve njegove plaže, sve njegove luke, svi njegovi čamci i svi njegovi brodovi“ će biti ugroženi i „on zna da nije u stanju da odbrani ceo entitet pred bitkom ovolikih razmera“.

Prema nekim izvorima, navodi se da Hezbolah takođe u svom posedu ima ruske krstareće rakete Jakhont (izvozno ime za P-800 Oniks) dometa do 300 kilometara.

bastion p lansira oniks
bastion p lansira oniks

Međutim, smatra se da poseduju i projektile kineske proizvodnje Silkworm (SY, HY izvedene iz sovjetskih P-15 Termit), za koje se inače smatra da su veoma precizne i brze, a koje se mogu koristiti protiv pomorskih ciljeva.

Generalni sekretar takođe ocenjuje da, u slučaju sveopšteg rata, „Hezbolah može da gađa strateške ciljeve kao što su luka Haifa, kao i naftne i gasne platforme“.

Vazdušna odbrana

Početkom juna, Hezbolah je prvi put objavio da je upotrebio protivvazdušne rakete protiv izraelskih lovačkih aviona.

Izraelska avijacija je poslednjih nedelja letela na maloj visini da bi mogla da otkrije protivvazdušne rakete, a izraelska vazdušna superiornost smatra se da još uvek nije upitna.

Od februara, Hezbolah je objavio da je oborio izraelske dronove Hermes 450 i Hermes 900 koristeći rakete zemlja-vazduh. Izrael je odgovorio bombardovanjem njihovih položaja u istočnom Libanu.

Preko sto hiljada boraca

Lider Hezbolaha je potvrdio dobru obuku Hezbolaha „na nivou ljudskih kapaciteta“ jer „otpor ima više [boraca] nego što im je potrebno i nego što front zahteva čak i u najgorim uslovima konfrontacije“.

On je objasnio: „Pre mnogo godina smo govorili o sto hiljada boraca… danas smo daleko premašili (broj), dodajući: „Postoji velika motivacija na nivou Libana i neviđena ljudska snaga za otpor.”

borac hezbolaha
borac hezbolaha

Generalno se veruje da Hezbolah zaista može imati sposobnost da mobiliše više od 100.000 ljudi, sa rezervom, ali to ne mora nužno da znači da će svi oni biti spremni i obučeni za borbu.

Nasralah je takođe u sredu rekao da je Hezbolah dobio mnogo ponuda da primi borce „od prijatelja (…) u Siriji, Iraku, Jemenu, čak i Iranu i drugim mestima” iz onoga što je poznato kao „Osovina otpora”, kojoj njegov pokret takođe pripada. Međutim pokret tvrdi da ih ima i više nego dovoljno i da im nije potrebno više boraca.

11 KOMENTARA

  1. Ma samo nek se rokaju međusobno pa do istrebljenja. Ne volim ni jedne ni druge, odvratni su mi i jehovci i alahovci a i isusovci isto, svim tim religioznima bi ja dao 1 veliku poljanu pa neka si tamo dokazuju koji je pravi bog a nas normalne da puste da radimo i gledamo svoja lična posla. A i žbire bi isto tamo poslao, sve je to isto,neandertalci.

    5
    2
  2. Koliko gloop covek i komentar cudo, ameri su stvorili sve moguce teroriste sveta, spominjes hezbolah, hamas a tek Hute svi ma koliko bili teroristi se bore za svoju slobodu, pa nisu Hiti hezbolah i ostali dosli u Evropu i USA da bombarduju i unistavaju gradove i drzave.

  3. Moguce da Amerikanci stvorili te teroristicke,ispada zadnji godina Rusi podrzavaju deo njih,zato im se obilo o glavu zadnje vreme,ko Amerikancima sa Bin ladenom,mudzahedinima sto slali u Bosnu,Kosovu itd,iz arapskih,zemalja ,Turske ,Irana,Jemena itd.Problem za Ruse ,sto deo tih islamskih militanata protiv njih Irana,Sirije itd,kao ISIS,tzv.umerena Sirijska opozicija,tzv.Kavkaski emirat .Ti Islamisti su i u ratu medju sobom,Rusi samo navlace bedu na vrat,podrzavajuci deo njih,Hezbolah,Hamas,Hute ,prave od Izraela neprijateljsku zemlju ,sa opasnim nukl.arsenalom u nekom buducem sukobu.

  4. Rusi sto podrzavaju teroriste svih vrsta ,Hezbolah,Hamas,Huti obilo im se u glavu ,danas u Dagestanu.Njihovi ocevi,dedovi ratovali kao mudzahedini protiv Sovjeta u Avganistanu,tesko da vole Ruse kako neki kvaziexperti i paranovinari sa jedne televizije predstavljaju.Rusi da se ugledaju na Indiju,ima odlicne odnose sa Izraelom,preko njega sa SAD,plus saradjuju sa Rusijom,sa Kinom dobre ekonomske,lose politicke odnose.

    4
    2
    • Malo si omanuo sa istorijom, sve te “terorističke” grupacije je osnovala i pumpala CIA, posle više godina ratovanja i ispiranja mozga došlo je do reseta i svatanja da su ispali magarci i da ih amerikanci vuku za nos, na žalost ista je priča bila i u Srbiji ali na još veću žalost sada u ukrajni, sada koristi CIA rat da napada Rusiju, dok ginu civili na obe strane.

      5
      3
    • Koliko gloop covek i komentar cudo, ameri su stvorili sve moguce teroriste sveta, spominjes hezbolah, hamas a tek Hute svi ma koliko bili teroristi se bore za svoju slobodu, pa nisu Hiti hezbolah i ostali dosli u Evropu i USA da bombarduju i unistavaju gradove i drzave.

  5. Ako su Rusi dali te rakete Hezbolahu,ce Rusi navuku Izrael ko neprijatelj,dosad Izrael nije uveo sankcije Rusiji,vodi zvanicno korektnu politiku prema Rusiji,nezvanicno niko nezna.SAD bi mogle tako da navuku i Izraelske nukl.kapacitete protiv Rusa,u eventualnom nukl.ratu,do sad nisu mogle,Izrael kolko,tolko vodi nezavisnu politiku,Netanijahu 2015,bi sa Vucicem na vojnu paradu u Moskvi,jedini od zapadnih lidera.

    • Није први пут а сигурно ни задњи да се у Дагестану дешавају терористички акти. Прочитајте мало мој коментар а у вези са текстом који се односио на тероризам у Махачкали и Дербенту. Никаква тешка политика и моје мудровањем, нисам стручан за то. Млађе генерације можда и нису толико задојене причама о одласку у рај после самоубиства у име неког и нечег, школованије су, образованије, и имају могућности избора на коју страну треба да усмере свој живот. Чини ми се да је већи проблем ово што се тренутно дешава између Израела и разваљене Палестине.
      Докле се стигло са признањем Палестине као независне државе? Нешто се не прича о томе?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave