Naslovna Novosti Ruski lovac Su-35, američki dronovi MQ-9 Reaper opasno blizu sudara: Pilot sprečio...

Ruski lovac Su-35, američki dronovi MQ-9 Reaper opasno blizu sudara: Pilot sprečio katastrofu sa tri drona

6
americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije
americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije 2023 godine
google news

Pilot ruskog vazduhoplovstva sprečio je opasan sudar sa tri bespilotne letelice MQ-9 Reaper koje pripadaju međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji koju predvode Sjedinjene Američke Države, navode strani mediji.

Tri bespilotne letelice MQ-9 Reaper koalicije predvođene SAD na nebu iznad provincije Homs opasno su se približile lovcu Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ruski pilot je blagovremeno preduzeo mere da spreči sudar, rekao je general-major Jurij Popov.

Incident se dogodio iznad tačke Sukhneh u provinciji Homs na nadmorskoj visini od sedam do osam hiljada metara. Informacije su postale poznate nakon brifinga Centra za pomirenje zaraćenih strana i praćenje kretanja izbeglica u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Pilot Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-35, koji je obavljao planirani let u vazdušnom prostoru Sirije, uspeo je blagovremeno da preduzme neophodne mere da spreči sudar sa tri izviđačka i jurišna drona. Incident naglašava napetost i složenost vazdušnih operacija u regionu.

Centar je takođe napomenuo da je u periodu od 24 sata od 20. do 21. koalicija 11 puta prekršila protokole o dekonflikciji. Kršenja ovih protokola predstavljaju ozbiljne rizike po bezbednost letenja i povećavaju verovatnoću incidenata u sirijskom vazdušnom prostoru

Prošle godine, 14. marta, američko vazduhoplovstvo je objavilo da se ruski lovac Su-27 sudario sa zadnjim propelerom njegovog drona MQ-9 Reaper, primoravši SAD da sruše dron u Crno more. Incident je postao najpoznatiji ove vrste, a Rusi su dron čak i izvukli iz mora radi daljeg proučavanja.

su 27 i mq9 reaper
su 27 kroz objektiv drona mq9 reaper

U saopštenju za javnost koje je objavila američka komanda za Evropu navodi se da su dva ruska Su-27 prskala gorivo i vinula se ispred američkog drona MQ-9 Reaper mnogo puta pre nego što jedan okrznuo dronov propeler.

Odmah zatim, F-35 lovci su pokušali da presretnu ruski MiG-31 nekoliko sati nakon što je Su-27 „oborio“ dron MQ-9 Reaper.

Kasnije su američki zvaničnici otkrili da je ruska raketa zemlja-vazduh u maju prošle godine za dlaku promašila njihov dron Reaper u Siriji u novembru 2022. godine. Prema izveštajima, projektil je detonirao samo 40 stopa od drona. Dron je oštećen, ali je navodno uspeo da se vrati u svoju bazu i bezbedno sleti.

Nakon toga, dana 5. jula 2023. godine, oko 10.40 časova Su-35 u Siriji je navodno ponovio manevar kojim je oboren dron MQ-9 Reaper u Crnom Moru. SAD su tada objavile snimke ruskih lovaca kako „zlostavljaju“ američke bespilotne letelice iznad Sirije.

Da li se MQ-9 Reaper može suprotstaviti Su-35?

MQ-9 Reaper je kreiran za izviđanje i napad na kopnene ciljeve. Najčešće se ovaj dron može videti opremljen raketama vazduh-zemlja. Ovo nisu rakete za suprotstavljanje lovcu.

Međutim, do 2020. godine, američko vazduhoplovstvo je sprovelo najmanje tri poznata uspešna testiranja rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder namontirane upravo na MQ-9 Reaper.

U borbenim misijama, američka bespilotna letelica bi mogla da bude opremljena raketama vazduh-vazduh.

mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire

Prvo testiranje rakete vazduh-vazduh u zajedničkoj upotrebi sa američkim dronom dogodilo se 2017. Tada se američko vazduhoplovstvo pohvalilo da je uspešno pogodilo pravi vazdušni cilj – bespilotni letelicu BQM-167.

Ranim modelima MQ-9 nedostajale su elektronske protivmere za suprotstavljenje neprijateljskim projektilim. Danas, međutim, Reaper može da obezbedi elektronske i potrošne protivmere. Slaba karika u ovim savremenim protivmerama je to što su one usmerene na suprotstavljanje kopnenoj, a ne vazdušnoj pretnji.

Međutim, američki stručnjaci kažu da MQ-9 Reaper može izgraditi bolje elektronske i potrošne vazdušne protivmere ako se koristi u kombinaciji sa AIM-9X Block II. Dakle, radarski i elektronski sistemi za ratovanje na obe platforme dali bi bolju svest operateru dronova.

Iako dron nije dizajniran za vođenje vazdušnih borbi, dolazimo do zaključka da može da se brani od vazdušnih pretnji. Međutim da li će ova zaštita biti efikasna? Može li se dron ravnopravno boriti sa avionom i može li izaći kao pobednik?

Jedini poznat slučaj borbe drona lovca

Jedini poznat slučaj borbe drona lovca se dogodio prošle godine u Ukrajini kada je ukrajinski pilot MiG-29 pogodio dron Geran (Shahed-136), a ostaci uništenog drona, međutim, ozbiljno oštećuju lovca i avion pada na zemlju, dok se pilot katapultirao.

oboreni mig 29 od strane drona shahed 136
oboreni mig 29 od strane drona shahed 136

Naravno, to nije borba prsa u prsa koju tražite. Dronovi, poput MQ-9, idalje nisu usavršeni dovoljno da se bore sa vazduhoplovnim ciljevima.

Međutim, ako pođemo od činjenice da je Geran dron kamikaza dizajniran da nanese štetu kada eksplodira, možemo reći da je odradio svoj posao.

6 KOMENTARA

  1. Nije međunarodni već nato i nije antiteroristčka već teroristička organizacija jer teroriše ceo svet zarad svojih interesa

    13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version