NaslovnaNovostiArktik: Novi sporazum u prvom planu! Norveška, Švedska i Finska stvaraju vojni...

Arktik: Novi sporazum u prvom planu! Norveška, Švedska i Finska stvaraju vojni transportni koridor do Rusije

Norveška, Švedska i Finska dogovorile su se da naprave vojni transportni koridor koji će prolaziti kroz sever svake od tri zemlje, saopštio je danas norveški premijer.

Sporazum je “važna prekretnica” za tri zemlje, koje su sada sve članice NATO-a, rekao je norveški premijer Jonas Gar Store.

Finska i Švedska napustile su tradiciju vojne neutralnosti nakon što je eskalirao sukob u Ukrajini u februaru 2022., pri čemu se Helsinki pridružio Atlantskom savezu u aprilu 2023. i Stokholm u martu 2024.

„Danas smo se dogovorili da definišemo vojni transportni koridor kroz severnu Norvešku, severnu Švedsku i severnu Finsku“, rekao je Store na kraju sastanka sa švedskim kolegom Ulfom Kristersonom i finskim predsednikom Aleksandrom Stubom.

To će omogućiti brz transfer osoblja i opreme iz norveških luka u Finsku preko Švedske“, dodao je šef norveške vlade.

Najavljeno je da će se radovi na koridoru odvijati u saradnji sa organizacijama civilnog sektora. Šef norveškog Ministarstva odbrane Bjorn Arild Gram takođe je najavio određene korake za izgradnju rute za prebacivanje trupa.

Arktik je postao strateški region poslednjih godina jer topljenje leda usled globalnog zagrevanja otvara brodske puteve i nudi izglede za eksploataciju njegovog bogatstva nalazišta nafte, gasa i minerala. Sukobi oko interesa u ovom delu naše planete tek nam predstoje.

Međutim, zemlje NATO-a razvijaju i alternativne opcije za premeštanje NATO jedinica na granice sa Rusijom. Posebno se razmatra opcija luka na Balkanu.

Dan ranije je šef britanskog Ministarstva odbrane Grant Šaps govorio o značaju pridruživanja zapadnom vojnom bloku država koje su i dalje neutralne. To se pre svega tiče Austrije i Irske.

NATO je u martu takođe održao vežbu „Nordijski odgovor“ u regionu u okviru Operacije Steadfast, najveće vojne vežbe Alijanse od kraja hladnog rata.

najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor pocinje u martu 2024. godine
najveca nato vezba jos od drugog svetskog rata nordijski odgovor počela u martu 2024. godine

Rusija pod vođstvom Vladimira Putina je sa svoje strane ojačala svoje vojne kapacitete u regionu, gde se nalazi moćna Severna flota. Prema pojedinim zapadnim stručnjacima, Ruska Federacija je ispred NATO-a u nekom naoružanju. Tako, prema mišljenju stručnjaka, alijansi će možda trebati dve decenije da razvije hipersonične tehnologije koje Rusija već poseduje.

Norveška vlada u saopštenju navodi da će ministri odbrane voditi poslove na organizovanju ovog transportnog koridora.

„Zajedno će identifikovati uska grla, ažurirati neophodne propise i zakone i investirati u potrebnu infrastrukturu kako bi se garantovala brza i efikasna vojna mobilnost“, navodi se u saopštenju.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave