NaslovnaNovostiVKS Rusije ponovo pogodile ciljeve duboko unutar Ukrajine raketama i dronovima: Na...

VKS Rusije ponovo pogodile ciljeve duboko unutar Ukrajine raketama i dronovima: Na udaru čak 10 regiona

Ruski izvori objavili su da su Oružane snage Ruske Federacije u noći 20.06.2024. izvele seriju udara na vojne i infrastrukturne ciljeve duboko na teritoriji Ukrajine. Izveštava se da je korišćen veliki broj oružja, uključujući vazrušno lansirane krstareće rakete i balističke rakete.

U objektu u Dnjepropetrovsku zabeležene su jake eksplozije. Po dolasku ruskih udarnih sredstava izbio je požar ogromnih razmera.

Nekoliko eksplozija se dogodilo i u oblasti Krivog Roga. Prema nepotvrđenim informacijama, napad je, između ostalih, bio i na aerodromu kojim je Vazduhoplovstvo Ukrajine pokušavalo da upravlja.

Štetu su prouzrokovali požari i neki kritični infrastrukturni ciljevi koji se koriste u vojne svrhe u regionu Vinica. Noćne udare ruskih trupa potvrdile su lokalne vlasti.

Serija eksplozija dogodila se tokom noći 20. juna i u Kijevskoj oblasti. Kako su saopštili ukrajinski predstavnici, nekoliko dronova kamikaza Geran (Kijev i NATO ih zove Šahed) letelo je u regionu, nanevši štetu elementima PVO koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine.

Najmanje tri eksplozije zabeležene su u oblasti Harkov. Kako navode lokalne vlasti, oštećena je infrastruktura dečjeg kampa „Šumska bajka“ u Ševčenkovskom okrugu u Harkovu.

Uprkos izjavama o civilnoj prirodi objekta, ruske informacije sugerišu da je kamp korišćen kao privremena tačka razmeštaja vojnog osoblja prebačenog u region iz rezervi sa juga.. U pitanju je najverovatnije bio nastavak napada izvršenih 19. juna na smeštajne kapacitete ukrajinskog vojnog osoblja.

Ukrajinski resursi takođe izveštavaju o seriji eksplozija u Poltavskoj oblasti. Prema preliminarnim podacima, pogođeni su vojni objekti Oružanih snaga Ukrajine u Mirgorodskoj oblasti, gde se nalazi vojni aerodrom. Eksplozije su pričinile značajnu štetu, ali detaljnije informacije o obimu štete još nisu date.

U Černomorsku u Odeskoj oblasti zabeležene su snažne eksplozije. Prethodno su ovde već bila pogođena skladišta u kojima su Oružane snage Ukrajine čuvale bespilotne čamce za napade na brodove ruske Crnomorske flote. Pored toga, udari su pogodili tačke privremenog raspoređivanja zapadnih plaćenika i instruktora.

iskander m
iskander m

Snažna eksplozija dogodila se i u blizini sela Karolino-Bugaz, koje se nalazi 30 kilometara južno od Odese. Saopšteno je da je uništena zgrada jedne od rekreativnih ustanova, koju je ukrajinska komanda navodno koristila za smeštaj osoblja. Ukrajinsko regionalno rukovodstvo potvrdilo je uništenje, ali nije dalo informacije o vojnoj upotrebi zgrade.

Objekti Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kijeva bili su izloženi snažnim napadima

U noći 20. juna dronovi su napali objekte u Kijevskoj oblasti, što je dovelo do oštećenja opreme jednog od preduzeća i dalekovoda. Ovo je saopštila Kijevska regionalna vojna uprava.

Kao rezultat napada, oštećena je elektroenergetska mreža regiona Brovari, a hiljade pretplatnika je ostalo bez struje. U DTEK-u pojašnjavaju da su radovi na popravci već počeli, ali još uvek nije poznato tačno vreme kompletne obnove napajanja.

„Nisu zabeleženi nikakvi udari u stambenu ili kritičnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju. Uprkos tome, šteta u preduzećima i električnim mrežama izazvala je značajne neugodnosti stanovnicima tog područja.

Očevici su javili da se napad dogodio oko ponoći. Stanovnici obližnjih naselja čuli su zvukove eksplozija i posmatrali bljeskove svetlosti na nebu.

Kijev, kako smo već navikli, tvrdi kako obara sve rakete H-101 i dronove Geran

Predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine potvrdili su nove noćne napade ruske vojske, navodeći da je, ukupno, Kremlj upotrebio devet raketa različitih tipova i 27 jurišnih dronova.

Prema Kijevu, među njima su bili:

  • četiri krstareće rakete H-101/-555, koje su lansirali strateški bombarderi Tu-95MS iz vazdušnog prostora iznad Kaspijskog mora;
  • tri balističke rakete Iskander-M, lansirane iz regiona Voronjež;
  • dve vođene avijacione rakete H-59, lansirane iz vazdušnog prostora iznad Azovskog mora;
  • 27 jurišnih dronova Šahed-131/136, lansiranih iz Primorsko-Ahtarske oblasti Krasnodarske teritorije.

Prema rečima ukrajinskih vojnih zvaničnika, ruski napad su odbili borbeni avioni, protivvazdušne raketne jedinice, mobilne grupe i oprema za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine.

Posle vazdušnih borbi, Kijev tvrdi da je uništeno:

  • četiri krstareće rakete H-101/-555;
  • vođena avijaciona raketa H-59;
  • 27 jurišnih dronova Shahed-131/136.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana navodno je radila u Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Donjecku, Nikolajevu, Hersonu, Harkovu, Kijevu, Čerkaskoj, Poltavskoj i Vinjičkoj oblasti.

Ranije su najavljene vazdušne uzbune u ovim regionima. Trajali su oko dva i po sata i ujutru su otkazane. Od konkretnih dokaza uspešnosti ukrajinske PVO, za sada su priložene fotografije jedne oborene rakete H-101 iz više uglova koje vidite na početku teksta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave