NaslovnaNovostiPutin kaže da se ne plaši i tvrdi da će ići do...

Putin kaže da se ne plaši i tvrdi da će ići do kraja: Poraz bi značio kraj 1.000-godišnje istorije Rusije

Za Rusiju bi strateški poraz u Ukrajini značio kraj njene državnosti, pa zašto se plašiti, moramo ići do kraja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u susretu sa ruskim novinarima na kraju posete Vijetnamu koja je usledila odmah nakon posete Severnoj Koreji, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

„Za Rusiju bi ovaj (strateški poraz) značio kraj njene državnosti. To bi značilo kraj 1.000-godišnje istorije ruske države. Mislim da je to svima jasno. I onda postavlja se pitanje zašto da se plašimo, zar nije bolje ići do kraja“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanja ruskih novinara.

Ruske trupe se spremaju za sve moguće scenarije razvoja situacije u Ukrajini, rekao je ruski predsednik, koji je upozorio Kijev da ne pokušava da protera ruske snage iz oblasti Harkova, jer bi takvi pokušaji, kako je rekao, doveli do velikih gubitaka za Kijev, prema RIA Novostima.

„Znamo da uglavnom Amerikanci i Evropljani guraju Ukrajince da oteraju naše jedinice do državne granice po svaku cenu – po svaku cenu, i da to predstave kao veliki uspeh 2024. godine s obzirom na očekivani samit NATO-a, a zatim i izbore u SAD“, rekao je on ruskim novinarima

U tom kontekstu Putin je naveo da Rusija razmatra moguće izmene svoje doktrine u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja, navodi Rojters.

Doktrina koja je na snazi kaže da Rusija može da upotrebi takvo oružje kao odgovor na nuklearni napad ili u slučaju konvencionalnog napada koji predstavlja egzistencijalnu pretnju državi.

Još od početka rata u Ukrajini, pojedini među ruskim vojnim analitičarima tvrdili su da Rusija treba da smanji svoj prag tolerancije za upotrebu nuklearnog oružja.

Međutim, Putin je rekao da nema potrebe da Rusija izvrši preventivni nuklearni udar.

On je ove izjave dao medijima dan nakon što je posetio Severnu Koreju, zemlju koja takođe ima nuklearno oružje, gde je potpisao brojne sporazume sa liderom Kim Džong Unom. Između ostalih, njih dvojica su potpisali sporazum prema kojem je svaka strana obećala da će drugoj odmah pružiti vojnu pomoć u slučaju oružane agresije na jednu od njih.

Ruski državni mediji preneli su Putina koji je rekao da Moskva očekuje da će saradnja sa Severnom Korejom služiti kao odvraćanje Zapada, ali da nema potrebe da se severnokorejski vojnici koriste u ratu u Ukrajini.

Putin je takođe rekao da ne isključuje da Rusija snabdeva Severnu Koreju visokopreciznim oružjem, ukazujući na paralelu zapadne isporuke modernih raketa Ukrajini, navodi AFP.

„Zadržavamo pravo da isporučujemo oružje drugim delovima sveta, uzimajući u obzir naše sporazume sa Severnom Korejom, i ne isključujem takvu mogućnost“, rekao je Putin u četvrtak.

Istovremeno, Vladimir Putin je u četvrtak upozorio da bi direktno slanje oružja od strane Južne Koreje Ukrajini bilo „veoma ozbiljna greška”.

„Snabdevanje ratnoj zoni u Ukrajini bila bi veoma ozbiljna greška. Nadam se da se to neće dogoditi. Ako je tako, onda ćemo morati da donesemo odgovarajuću odluku, koja se verovatno neće svideti južnokorejskim liderima, citira ruskog predsednika AFP.

13 KOMENTARA

  1. Ja iskreno priželjkujem da Rusija nuklearno zaspe Evropu i Ameriku. Zato što Rusija ima delivery system kakav Divljaci sa Zapada nemaju, Divljaci sa Zapada nemaju delivery system za nuklearni napad na Rusiju.
    S druge strane, Rusija ima PVO za odbranu od nuklearnog napada dok Divljaci sa Zapada takvu odbranu nemaju.

  2. Битна је Русија. За све Путинољувце. Од Београда до Румунске границе има 90 км ваздушне линије,а до Карпата мало више. Тамо су смештени нуклеарни пројектили измештени једним делом из Турске. Па ако дође до малог срања одосмо и ми. Па ви идиоти и даље подржавајте лудака

  3. Pomesao si matori senilko kaci ljudima orden na ledja,zamrzava se na bini,pada na stepenicama aviona,trazi svoju mamu..ahaha koja umrla pre 50.Kada bi zapad imao nekog velikog drzavnika poput Putina,ili da mu je bar do kolena svet bi bio lepsi i sa puno nade,a ne pred svetskim ratom.Svaka rec mu odmerena,preporodio Rusiju 90-tih i uz Sija pravi je vodja slobodnog sveta i borac protiv ovakvog svetskog uredjenja gde u svemu odlucuje vojno industrijski kompleks SAD,odnosno duboka drzava i vodjstvo tkzv.zlatne milijarde,-nece vise moci gadovi!!!!

    23
    3
  4. Matori senilko, e moja rusijo šta si dočekala da ti obični trećerazredni KGB činovnik kroji kapu i vodi u propast

    4
    65
  5. Dosadio vise ,treba da ispali ,pa da vidimo kako bi proso,druga strana nema nukl.oruzje?Valjda mu lakse bilo klasicnim oruzjem da dobije rat,imao skoro 2,5 god

    2
    31

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave