NaslovnaNovostiRusija nudi 1.000.000 evra svakom ukrajinskom ili zapadnom pilotu koji preda lovac...

Rusija nudi 1.000.000 evra svakom ukrajinskom ili zapadnom pilotu koji preda lovac F-16

Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

Ovaj potez podseća na istorijske bekstva kao što su MiG-25 u Japanu i MiG-29 u Turskoj.

Godine 1976. sovjetski pilot Viktor Belenko oteo je i sleteo svojim MiG-25 u Japan. Belenko je preminuo nedavno, u septembru 2023. godine u Sjedinjenim Državama.

Čuveni incident iz 1976. godine, kada je Belenko preleteo sovjetskim lovcem presretačem MiG-25 u Japan, izazvao je međunarodni skandal. Ovaj događaj je omogućio zapadnim zemljama da detaljno prouče karakteristike tada novih sovjetskih aviona.

Belenko se potom preselio u Sjedinjene Države, gde je dobio azil, a potom i državljanstvo. U Americi je podigao porodicu, a i sam se bavio konsultantskim poslovima, sarađivao sa vlastima i odbrambenim kompanijama, a radio je i kao stručnjak iz svoje oblasti.

Slično tome, 1989. godine, Aleksandar Zujev je prebegao u Tursku u MiG-29, navodno pružajući SAD važne informacije o avionu.

Sa druge strane, lovac F-16 koji je svoj prvi let obavio 20. januara 1974. godine, napunivši ove godine jubilarnih 50, ne nudi nikakve tajne ni u najnovijoj verziji Block 70, kamoli onima koji se planiraju za isporuku Ukrajini.

Međutim, ukoliko bi Kijev dobio veću količinu ovih lovaca i imao spremne pilote i tehničare da ih opslužuju, ova nagrada ima smisla. Takođe, ne može se umanjiti značaj propagandnog karaktera ukoliko bi se ovakav čin dogodio.

Ukrajina neće imati punu eskadrilu pilota pre kraja 2025

Major Erin Hanigan, portparol Nacionalne garde SAD u Arizoni, potvrdila je za Politiko ograničenja dostupnih mesta za obuku i rekla da postoje dobri razlozi za nedostatak mesta.

„Pored ukrajinskih polaznika, postoji nekoliko drugih zemalja koje su rezervisale kurseve obuke tokom cele godine “, rekao je Hanigan.

„Broj stranih učenika pilota i odakle oni dolaze ne određuje naša škola, postoji mnogo drugih faktora koji igraju ulogu, kao što su finansiranje, zahtevi zemalja, diplomiranje učenika iz učenja engleskog jezika i raspodela“, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će ukupno 20 ukrajinskih pilota završiti obuku za F-16 do kraja 2024. Ovaj broj je samo polovina od 40 vazduhoplovaca potrebnih za upravljanje punom eskadrilom od 20 lovaca F-16.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža

Osam novih pilota počeće obuku u rumunskom postrojenju, dok će još osam proći obuku u bazi Tuson. Do kraja godine, na svim lokacijama za obuku, samo četiri mesta biće dostupna za ukrajinske pilote, rekao je zvaničnik Politiku.

Ukrajina neće imati punu eskadrilu pilota pre kraja 2025. godine, rekao je za Politico bivši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Ukrajinci planiraju da koriste ove avione F-16 da neutrališu ruske krstareće rakete koje gađaju ukrajinsku infrastrukturu i civilna područja.

Ove misije zahtevaju precizne rakete vazduh-vazduh, koje trenutno poseduju SAD i mnoge druge zemlje NATO-a. Međutim, mnoge od ovih nacija oklevaju da predaju svoje oružje.

Kapacitet proizvodnje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120 povećan je sa oko 500-800 godišnje na preko 1.000. Ukrajina je već koristila stariju verziju rakete za suprotstavljanje ruskim projektilima.

Istovremeno, NATO je zabrinut da bi novi zahtevi Ukrajine mogli da izvrše pritisak na nacionalne zalihe. U toku su pregovori među članicama Alijanse ko će i u kojoj količini moći da isporučuje rakete Ukrajini.

Budući ukrajinski F-16AM može praviti probleme Rusima

U narednim mesecima ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo trebalo bi da bude popunjeno zapadnim višefunkcionalnim lakim jednomotornim lovcima F-16AM, koji su bili u službi vazduhoplovstva evropskih kraljevina Belgije, Danske, Norveške i Holandije.

Zbog toga je, s obzirom na tekuću rusku protivvazdušnu odbranu, postalo zanimljivo saznati koliko daleko i koliko dobro ove letelice mogu da vide svojim radarima.

Treba napomenuti da su sredinom 1990-ih na njima instalirane modernizovane radarske stanice AN/APG-66(V)2A – ovo je potpuno koherentni pulsni radar X-opsega (centimetarske talasne dužine frekvencije) sa proreznim antenskim nizom (SAR).

Ovaj SAR, kao i antene sa faznim nizom (PAR), ima elektronsko skeniranje, ali samo u jednoj ravni – u elevaciji (vertikalno). Azimut (horizontalni ugao) skeniranje je mehaničko.

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

Međutim, u vazduhoplovnoj borbi od zida do zida ovo može biti važno, ali u duelima fazni niz praktično ne pruža nikakve prednosti. Pomenuti radari imaju povećan domet (150 km), kao i mogućnost praćenja i gađanja više ciljeva, za razliku od osnovne verzije.

Zbog snažnijeg procesora, radar ima veliku brzinu obrade radarskih informacija, što povećava otpornost na ometanje i verovatnoću otkrivanja cilja. Pored toga, AN/APG-66(V)2A, tokom misija vazduh-vazduh, sprovodi kombinovanu pretragu i praćenje cilja, kao i automatsko praćenje cilja, uključujući i tokom vazdušne borbe.

Obavljajući misije vazduh-zemlja, radar skenira tlo (zemlju ili more) sa visokom rezolucijom i preciznošću (Doplerov zrak 64:1), uključuje se u mapiranje terena, izviđanje, skladištenje slika (podataka) i određuje domet i ležište radio-fara.

Uzimajući u obzir veliki raspon raspoloživog naoružanja, verovatno je da će F-16AM zaista moći da izazove problema protivnicima, i na to Rusi moraju biti spremni. Štaviše, proizvodnju rezervnih delova obezbeđuje konzorcijum koji uključuje kompanije iz zemalja sponzora F-16 Kijevu.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

17 KOMENTARA

  1. Vec je bilo krajnje vreme da i suprotna strana uradi nesto tako pa da se uverimo koliko jeste suprotna strana imuna na novac ili da daje primamljive ponude svakom zapadnom srecniku jer to treba da vec bude uveliko rutinska praksa

  2. Lucky
    О чему пишете, аман човече. Од када и где се примењује превентивно минирање авиона? Кад је било дивљачко бомбардовања ’99-те, неиспаљене пројектиле су приликом повратка на носач истоварали у Јадран, макар се тако писало што ми је и близу памети. Где су изручивали они који су слетали негде у копненом делу Европе, приликом повратка у базу, вероватно у шуму. Замислите да је сваки авион тада поред ракета и бомби носио још по пола киле ТНТ-а или неку количину Ц-4, који се нису дирали. Шта би би било да спакују авион под палубу носача, и случајно се електроници “укрсте живци”, и у том авиону се активира та даљинска команда, машина експлодира, око њега, један, два, десет других авиона са опет извесном количином експлозива за самоуништење, неке количине горива у танковима а налазе се на пловећем граду, пуном бомби, горива, мазива, кисеоничких боца на крају тонама пластике, синтетике и ко зна чега две не. Ко би то угасио!!! Ето радости за противнике, оборен носач без испаљеног метка!! Ако је пилот из ко зна кога разлога одлучио да поклони авион непријатељу, то ће и да уради. Мислим да грешите.

  3. BRE POMAZE BOG,Dragi Moj Ridjo u Tudjini:-Mir Boziji!-Hristos se Rodi!?-Bre Da Vi -Srbijanci ,Bre Mnogo Volite Da Dodjete -“NA Divlji Zapad”-Na Wild West ,in State Arizona!?-Bre Da Li Vi Mnogo Volite Da -“Budete Americki Kauboji-Cowboy!?-Bre Da Li Vi-Srbijanci Volite Da Mnogo Jasete”-Lickoga Konja!?-Tvoj Rodjo:-Mr.Soic-Srecko-Hd-Hbo-FILM:-STRANKA ZDRAVOGA RAZUMA:-U.S.AMERICA!?

    1
    5
  4. Дошло је време успона цивилизација са ИСТОКА. Кине , пре свега. “Америка ће пући као балон” – Св. Отац Тадеј !. Све цивилизације, и пре ове труле “Западне”, урушиле су саме себе !!!.

    20
    5
    • O trulom zapadu pricamo od drugog svetskog rata ,medjutim nikako da istruli i svi hrle ka zapadu. Cak imi hocemo u EU. Ovo je realnost i istina a drugo su nase zelje . Naravno treba protivteza i da istok bude jak.

      5
      9
    • Bravo evo vec 100 gidina čekamo da propadne zapad. Peopasce samo da sacekamo jos bar toliko a bas do tad biti nece…gluoane

  5. Odavno se primenjije miniranje na daljinsko aktiviranje aviona i ostale tehnike od veceg znacaja,bas iz razloga izdaje! Svaki pokusaj izdaje kaznjava se bas tako. Znaju to,posebo piloti!Drugo bi bilo da ponudi te pare za svaki unisteni avion jer to moze da uradi skoro svako ko ima adekvatno oruzije!

  6. Ukrajinski referendum o nezavisnosti 1991, rezultati “ZA”:

    Oblast Donjeck: 84 % (izlaznost 77 %)
    Oblast Luhansk: 84 % (izlaznost 81 %)
    Oblast Zaporizja: 91 % (izlaznost 81 %)
    Oblast Herson: 90 % (izlaznost 83 %)
    Aut. Rep. Krim: 54 % (izlaznost 68 %)

    4
    10
    • Сведочење пријатеља о његовој неверици и неверици његових ближњих када је Украјински пилот пре десетак година у кога су по његовим речима ” гледали очима пуним поверења” отворио ватру на њих иако је видео да се ради о цивилном становништву баца твоју статистику у смеће. Говорим о становнику Доњецке области.
      Тако да ту статистику можеш да окачиш мачку о реп, расположење становништва одређује избор кретања друштва.
      То је за њих био освешћујући тренутак, разумели су шта их чека ако дигну глас да одбране језик, писмо и идентитет који им се вештачки мења да буде “стандард” погодан западу, (непријатељски према Русији)
      Од тог тренутка они су у себи одсечени од појма Украјине и Украјинске нације, а ни силе више нема да им се то наметне, као што је било у почетку.
      То што ти наводиш је као када би се пилоти руководили прогнозом старом неколико месеци.
      Време се променило, људи су се освестили, то што се западу то не свиђа, то је само проблем запада и никога другог…

      14
      • Тако је. И код нас су ’90-тих сањали о Америци, Најк, Кока-Кола, патике старке, уопште Запад, а сад, ако некога мрзимо, то су Американци. Бар људи које ја познајем.

        17
    • Haha,naravno da su htjeli nezavisnost TADA jer je Rusija bila na koljenima a vodio je idiot !
      Pitaj sad pola ukrainaca gdje bi sad bili ?! P.S. najlakše je izgguglat podatke, samo ih moraš prezentovati sa datim vremenom !
      Rusija majka !!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave