NaslovnaNovostiNATO preti Rusiji i Kini atomskim oružjem! Stoltenberg: Moramo da pokažemo naš...

NATO preti Rusiji i Kini atomskim oružjem! Stoltenberg: Moramo da pokažemo naš nuklearni arsenal i pošaljemo direktno upozorenje

NATO (SAD) nastavlja pregovore o raspoređivanju više nuklearnog oružja usred rastućih pretnji iz Rusije i Kine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za britanski Telegraf.

Prema njegovim rečima, “Alijansa treba da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi uputila direktno upozorenje svojim protivnicima”.

Stoltenberg je naveo da su u toku konsultacije između članica NATO-a oko uklanjanja raketa iz skladišta i njihovog stavljanja u stanje pripravnosti. On je pozvao da se transparentnost koristi kao sredstvo odvraćanja.

„Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude u upotrebi, a koliko u skladištu, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. I upravo to sada radimo“, rekao je desetogodišnji NATO gen. sek. Telegrafu.

Stoltenberg je rekao da bi “nuklearna transparentnost” trebalo da bude kamen temeljac nuklearne strategije NATO-a za pripremu Alijanse za, kako je rekao, “opasniji svet”.

Generalni sekretar je rekao da transparentnost pomaže da se jasno pokaže da je NATO “nuklearni savez”.

Stoltenberg je upozorio da Peking posebno ulaže velika sredstva u moderno oružje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će dostići 1.000 bojevih glava do 2030. godine.

,,To znači da bi se NATO u bliskoj budućnosti mogao suočiti sa nečim sa čime se Alijansa nikada ranije nije suočila, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim arsenalom – Kina i Rusija. Naravno, to ima posledice“, dodao je Stoltenberg.

f 16c nosi nuklearnu bombu b61 12
f 16c nosi nuklearnu bombu b61 12

On je istakao da SAD i njihovi evropski saveznici trenutno modernizuju svoje nuklearne snage kako bi odvratili rastuću pretnju od Rusije.

Nedavno je visoki zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Pranaj Vadi rekao da će Vašington “možda morati” da proširi raspoređivanje strateških nuklearnih snaga u narednim godinama kako bi odvratio pretnje od protivnika.

On je naglasio da se SAD pridržavaju međunarodnog režima neširenja. Istovremeno, Pranaj Vadi je podsetio da je Rusija odbila da razgovara o sporazumu koji bi zamenio Ugovor o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja (START III), koji ističe 2026. godine, a Kina ni ne želi da pregovara o povećanju svog nuklearnog arsenala.

NATO sekretar je najavio nove odluke SAD, samo par sati nakon što je direktor programa o oružju za masovno uništenje na stokholmskom Međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI) izjavio da „Nismo videli da nuklearno oružje igra tako važnu ulogu u međunarodnim odnosima još od Hladnog rata“.

Iako „ukupan broj nuklearnih bojevih glava nastavlja da opada kako se oružje iz doba hladnog rata progresivno uništava“, postoji iz godine u godinu povećanje „broja operativnih nuklearnih bojevih glava“ od strane nuklearnih sila, rekao je direktor SIPRI-ja.

uprkos odnosima rusije i sad koji su na istorijskom minimumu „pet nuklearnih zemalja sele za isti sto

Direktnor SIPRI-ja naglašava da će se ovaj opasan trend nastaviti i „verovatno ubrzati” u narednim godinama. Preskočivši SAD, nije propustio da istakne “brigu za nova delovanja Kine” kada je reč o ovoj temi.

7 KOMENTARA

  1. Rusi imali bonus 2,5 god.da okoncaju rat ,niko se direktno nije mesao,ko Milosevic 6 meseci teroriste na Kosovu april-oktobar 1998 god,Milosevic bar unistio vecinu terorista,ali nije mogo agresiju da izbegne posle 6 meseci.Rusi nisu uradili nista,nece zapad da ih ceka 100 godina ,sad se zahuktava ,moguc kasnije i nukl.rat.Nisu ludi Firer,Japan za vreme WW2,brzom pobedom poraziti velike sile Sovj.Savez,Vel.Brit.SAD ,dok se ne aktivira njihov ogromni industrijski potencijal,pogotovo SAD .

    2
    1
      • Biće zbrisana sa lica zemlje i Rusija a i Kina, takođe sa svim svojim industrijskim potencijalima. Jel bi se začudili kad bih vam rekao da nema neke razlike između Američkih, Ruskih i Kineskih nuklearnih bojevih glava ? Sve jednako ravnaju gradove.

  2. Dosta su pokazivali junaštvo sa atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki. Nije potrebno više. Od njihove pomoći samo ima mrtvih i ranjenih.

    5
    1
    • Сматра се да је један од разлога (можда чак и главни) бомбардовања Хирошиме и Нагасакија било упозорење СССР-у. У то време Руси нису имали такво оружје. Без обзира шта Американци поручивали, они имају само један циљ. Уништење свега што је препрека њиховим интересима. Нисмо свесни какве приче постоје о Америчким злоделима, а све у име “демократије”.

      7
      1
    • Pokazali su svoje junaštvo nad japanskim zlotvorima i zločincima koji su te dve atomske itekako zaslužili.
      Prouči malo zašto je baš Hirošima odabrana kao prvi cilj za atomsko oružje…daću ti jedan hint – ima veze sa masakrom u Nankingu kojeg su počinili Japanski zločinci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave