NaslovnaNovostiImpresivna animacija: Kineska grupa bombardera H-6J raketama YJ-12 uništila američku armadu nosača...

Impresivna animacija: Kineska grupa bombardera H-6J raketama YJ-12 uništila američku armadu nosača aviona

Bombarderi H-6J prikazani su u najnovijoj kineskoj animaciji kako ispaljuju rakete ubice YJ-12 na udarnu grupu američkih nosača, što je efektivno uništava.

Novi video koji prikazuje simulirani kineski vazdušni napad na udarnu grupu američkih nosača aviona u okruženju otvorenog mora preplavio je društvene mreže. Kao što se može videti, simulacija je napravljena korišćenjem DCS softvera.

Kako bi Kinezi napali udarnu grupu američkih nosača?

Kako god da je video napravljen, rezultat izgleda prilično realistično. Čini se da američki ratni brodovi formiraju udarnu grupu, što se u stvarnosti i dešava.

Američki nosači aviona nikada ne plove sami, već ih prate razni ratni i pomoćni brodovi, uključujući razarače, krstarice i naravno podmornice.

Na snimku, za koji ne znamo da li su ga napravili kineski stručnjaci, vidi se najmanje 6 kineskih bombardera Ksian H-6J kako lete ka grupi američkih brodova. Čim stignu na odgovarajuću udaljenost od flotile SAD, vide se da lansiraju salve protivbrodskih raketa YJ-12, koje su uspešno pogodile svoje mete.

Rezultat kratke bitke je pobeda Pekinga, ali u stvarnosti bi se Kinezi verovatno malo više mučili.

Američki razarači imaju protivvazdušne sisteme, kao što je poznati sistem AEGIS, koji je posebno dizajniran da zaštiti udarne grupe od nadolazećih protivbrodskih projektila. Kao što smo gore pomenuli, moguće je da su video napravili Kinezi u propagandne svrhe.

U svakom slučaju, hajde da se fokusiramo na važan deo videa, odnosno opremu koju Kinezi koriste. Da li su bombarderi Xian H-6J i rakete YJ-12 zaista sposobni da razbiju američku udarnu grupu?

H-6J

Počnimo sa bombarderom H-6J, koji je unapređena verzija originalnog dvomotornog bombardera H-6 koji je praktično identičan sovjetskom Tupoljev Tu-16. H-6 i njegove varijante ostali su glavni kineski bombarderi od 1969. godine.

Verziju H-6J koristi kineska mornarica i ima modifikacije koje joj omogućavaju da nosi teži teret na dužim udaljenostima. U suštini, ovo je verzija posebno dizajnirana da pogodi udarne grupe američkih nosača.

Ima tri glavne varijante: H-6K (konvencionalni bombarder), H-6J (pomorska verzija) i H-6N (može nositi nuklearne projektile).

YJ-12

Kineska protivbrodska raketa YJ-12, sa druge strane, je supersonična krstareća raketa, koja izgleda kao izdužena verzija ruske krstareće rakete H-31 i veće 3M80 Moskit. U sredini su četiri krila i četiri repna peraja blizu mlaznice. Navodno IJ-12 može da izvodi manevre izbegavanja u letu.

Ima tri glavne varijante: YJ-12 (vazdušno lansirana), YJ-12A (brodska verzija) i YJ-12B (priobalna verzija). Oznaka izvozne verzije je CM-302.

Može da nosi bojevu glavu maksimalne težine 500 kg, a puštena je u upotrebu 2011. godine. Maksimalni domet vatre ovog projektila dostiže 400 km, a može da leti na visini do samo 4 m. Vazdušna varijanta koja je ovog puta tema je prva usvojena i koristi se na različitim modelima bombardera H-6 i lovaca J-16.

xian h 6n
xian h 6n ilustracija

YJ-12 ima radarski tragač za navođenje u nosu. Ovo je i pasivno i aktivno radarsko navođenje. Raketa se vodi ka ciljnom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema dopunjenog Beidou GPS navođenjem. GPS navođenje pruža mogućnost sekundarnog kopnenog napada.

Kombinacija H-6J sa YJ-12 deluje kao zaista smrtonosna. Naravno, samo u praksi se može dokazati da li je dovoljno smrtonosno da potopi udarnu grupu američkih nosača.

4 KOMENTARA

  1. Sve što vidite i znate lokaciju, može lako biti uništeno, aerodromi,vojne baze,raketni silosi,koncentracije trupa, nosači aviona,čak i cijela udarna grupa, uključujući nosače i prateće brodove može lako biti uništena samo jednom megatonskom nuklearnom bombom . Sve ono što ne znate gdje je,kakvo naoružanje ima,itd…ne možete mu ništa.Glavna ( i naj opasnija sila ) svih nuklearnih sila su nuklearne podmornice naoružane raketama i torpedima sa nuklearnim bojevim glavama. Nikada ne znate da li su na 50, 100 ili više kilometara od vaše baze ili obale,mogu da ispale raketu sa nuklearnom bojevom glavom bez da izrone,vrlo brzo mogu da se udalje sa mjesta lansiranja na sve 4 strane svijeta,i ono što se ne spominje je da mogu lako da izazovu cunami talas ogromne veličine,a najveći gradovi većine zemalja, pogotovo Amerike su na morskoj obali.Samo zamislite šta bi cunami talas visine stotinak ili još više metarra uradio takvim gradovima.Veliki neboderi se čak i na jačem vjetru blago povijaju,a zamislite taj vodeni udar šta bi napravio. Podzemna željeznica,vodovodi, kanalizacije,strujni vodovi, plinovodi i plinske instalacije, sve bi bilo trajno uništeno,a ogromna gomila nagomilanog šuta od srušenih zgrada,mulja, automobila i svega drugog nagomilanog i porušenog bi učinila to područje trajno neupotrebljivim za bilo kakvu gradnju ili poljoprivredu. Ljudski gubici bi bili više milionski u svakom gradu,tako da sve drugo je samo epp,kavi avioni,kakve rakete što lete sa kontinenta na kontinent…sve se to gleda i lako uništava,ali PODMORNICE…. druga priča…

  2. Tesko da bi ovi Kineski avioni unistili americke nosace,ovi bombarderi verzije Sivjetskih TU-16,s kraja pedesetih god.Opasniji Ruski TU-22m3,dvostruko brzih od zvuka ,ima sansu da pobegne kad ispali rakete.Kod Rusa problem javasluk, idr ,pitanje i pored dobrog aviona,kako bi i Ruski proso.Mada u nukl.ratu Anerikanci bi mu u prvim napadima unistili baze,u povratku bi sleteo na neku,livadu,put.

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave