NaslovnaNovostiMoskva izaziva novopečenog NATO člana Finsku: Dva ruska lovca i dva bombardera...

Moskva izaziva novopečenog NATO člana Finsku: Dva ruska lovca i dva bombardera narušili vazdušni prostor

Finska granična straža saopštila je u petak da “sumnja da su četiri ruska vojna aviona narušila vazdušni prostor Finske 10. juna”, prenosi Rojters.

Finsko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je ruski vojni avion ušao u finski vazdušni prostor ranije tog dana na oko dva minuta.

„Kako istraga napreduje, otkrili smo da, pored prvobitno prijavljenog ruskog aviona, postoje razlozi da se sumnja na još tri aviona za teritorijalno kršenje“, navodi se u saopštenju finske granične straže.

Za četiri aviona se sumnja da su dva bombardera i dva lovca.

Poslednje potvrđeno kršenje finskog vazdušnog prostora od strane ruske letelice bilo je u avgustu 2022. godine, saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

Finci su se pre tri dana prvi put žalili na ovaj incident. U Finskom zalivu ruski vojni avion je prešao teritoriju Finske, a letelica je navodno ostala u finskom vazdušnom prostoru u radijusu od oko 2,5 km od granice oko 2 minuta, saopštilo je finsko Ministarstvo nacionalne odbrane.

Ovoga puta Finci tvrde da nije reč o izolovanom incidentu, već o četiri aviona koji su narušili granicu NATO-a.

Prošle nedelje su NATO avioni stacionirani u baltičkim zemljama morali da polete jedanaest puta. Rusi nisu poštovali propise za letove iznad Baltičkog mora, prema informacijama koje je objavilo litvansko Ministarstvo odbrane.

Međunarodni vazdušni prostor iznad Baltičkog mora bio je prepun ruskih aviona kao što su izviđački avioni Il-20, transportni avioni An-12 i bombarderi Su-24 i Su-34. Većina je putovala bez planova leta i aktivnih identifikacionih uređaja i nije održavala radio vezu sa Regionalnim centrom za kontrolu letenja.

su 25 i su 34
su 25 i su 34

Svi avioni su putovali na relaciji između ruske eksklave Kalinjingradske oblasti sa kopnom Ruske Federacije.

Kalinjingradska oblast je trn u oku NATO-u već decenijama, a kao što smo nedavno pisali Rusija će iznenada proširiti svoje pomorske granice dok NATO i zemlje u regionu pomno prate situaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je proširenje pomorskih granica zemlje u Baltičkom moru, uz obrazloženje da postojeće granice u Finskom zalivu nisu kontinuirane i ne pokrivaju rusku teritoriju, što zauzvrat ne dozvoljava utvrđivanje spoljne granice unutrašnjih morskih voda.

Prema dokumentu koji je pripremilo rusko Ministarstvo odbrane, Rusija namerava da unutrašnjim morskim vodama proglasi deo akvatorije na istoku Finskog zaliva, kao i u blizini gradova Baltisk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti.

10 KOMENTARA

    • Bosanac već vekovima ne postoji. Bosanci su bili Srbi u vekovnoj Bosni. Danas niti postoji Srpska Bosna niti Bosanci…

      2
      3
          • U suprotnom, kakao stvari stoje, vi ćete napasti Republiku Srpsku.
            A onda će vas Vojska Srbije pregaziti.
            Uzećemo i taj vaš Neum. Prosto jer smo mi vojna sila i zato što nam se može.

            5
            1
          • Zasto diras coveka zbog niknejma? Njegova stvar kako se predstavlja. On ovim kometarom zeza Fince i Ukrajince, a ne Ruse.

            1
            1
          • Zato što su Bosanci Srbi iz srednjevekovne srpske države Bosne. Bosanci ne postoje već 2 veka.

  1. Ништа посебно. То је само провера да се види колико брзо може да стигне одговор. Уобичајена процедура коју сви раде

  2. Međunarodni vazdušni prostor iznad Baltičkog mora bio je prepun ruskih KRŠINA kao što su izviđački avioni Il-20, transportni avioni An-12 i bombarderi Su-24 i Su-34.

    1
    7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave