Naslovna Novosti NATO i Kijev željno iščekuju prijem 3 nove superkorvete ruske Baltičke flote...

NATO i Kijev željno iščekuju prijem 3 nove superkorvete ruske Baltičke flote nosioce krstarećih raketa Kalibar

10
karakurt
karakurt
google news

Ratna mornarica Rusije će uskoro pustiti u rad 2 korvete klase Karakurt i 1 korvetu klase Bujan-M. Brodovi klase Karakurt i Bujan-M nosiće krstareće rakete velike brzine Kalibar, ukupne nosivosti od 24 jedinice.

Ruski mediji pozivajući se na izvore u ruskoj brodogradnji preneli su da se očekuje da će Baltička flota Ratne mornarice Rusije dobiti još 3 borbena broda.

Prema sovjetskim i ruskim podacima, ovi brodovi su „mali nosači raketa“, međutim prema zapadnim klasifikacijama mogli bi se smatrati korvetama naoružanim krstarećim raketama kopnenog baziranja (LACM).

Kako se navodi u ruskim izveštajima, ova 3 nova broda biće zvanično puštena u rad u toku ove godine. Dva nova broda klase Karakurt projekta 22800 nosiće nazive Burija i Kozelsk, dok će novi brod klase Bujan-M projekta 21631 nositi naziv Stavropol.

Dve korvete klase Karakurt izgrađene su u brodogradilištu Pela, dok je korveta klase Bujan-M izgrađena u brodogradilištu Zelenodolsk.

Pored toga, napominjemo da će, kako je ranije izjavila sama ruska Baltička flota, do kraja 2024. godine flota dolaze i dodatne podmornice. Po svoj prilici to bi bila podmornica Velikije Luki klase Lada projekta 667(M).

Što se tiče 2 korvete Burja i Kozelsk klase Karakurt, da vas obavestimo da su porinute 2018. i 2019. godine. Danas su, naravno, u različitim fazama testiranja.

Što se tiče broda klase Bujan-M Stavropol, u pitanju je 12. brod klase i poslednji u nizu. 11. brod klase završen je 2023. godine. Brodovi ovog programa su u službi u kaspijskoj, crnomorskoj i baltičkoj floti.

Hajde da pređemo na suštinu stvari, na oružje.

Ono što je zajedničko za ova 3 ruska ratna broda je činjenica da će svi nositi 8 vertikalnih lansera (VLS) za krstareću raketu Kalibar-NK. Kada sve 3 korvete budu u upotrebi, ruska Baltička flota će moći da lansira baraž od 24 rakete Kalibar.

Ova činjenica ne samo da zabrinjava evropske zemlje koje se nalaze u blizini Baltika, već i oglašava uzbunu u Kijevu jer bi ove korvete mogle biti postrojene u Crnom ili Kaspijskom moru, moguće za napade na ciljeve od visokog značaja širom Ukrajine.

Kada govorimo o raketama Kalibar došlo je do povećanja proizvodnje, oko 3-4 puta. Dakle, Rusi prave oko 30-40 projektila u zavisnosti od tipa, izjavio je zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine.

Prema rečima general-majora, ruski nivo proizvodnje raketa sada je drastično veći od perioda koji je prethodio početku eskalacije sukoba u Ukrajini.

Tri korvete ruske mornarice Bujan-M prve lansirale Kalibar

Dana 7. oktobra 2015, fregata klase Gepard i tri korvete ruske mornarice Bujan-M, deo Kaspijske flotile, lansirali su 26 krstarećih raketa sistema Kalibr-NK 3M14T iz Kaspijskog mora na 11 ciljeva u Siriji tokom građanskog rata u Siriji. Taj trenutak se smatra prvim u istoriji lansiranjem raketa ovog tipa i šokirao je međunarodnu javnost.

Projektili su prošli 1.500 km kroz iranski i irački vazdušni prostor i pogodili mete u provincijama Raka i Alep (koje tada kontroliše Islamska država), ali prvenstveno u provinciji Idlib (koju kontrolišu Slobodna sirijska armija i Nusra front).

kalibar
kalibar

Anonimni zvaničnici američkog Ministarstva odbrane, šokirani prizorom, istrčali su odmah sa negativnom propagadnom. Naime, odmah izjavljuju kako su se četiri projektila srušila u Iranu.

Američki zvaničnici nisu ponudili nikakve dokaze, dok su ruske i iranske vlade negirale tvrdnju o padu rakete. Zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta odbili su da komentarišu izveštaje.

Sa druge strane, Rusija je odmah objavila video snimke lansiranja projektila Kalibar, kao i nekoliko video snimaka udara projektila. U pitanju je bilo prva demonstracija sistema u aktivnom sukobu.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibar se odnosi na niz ruskih krstarećih raketa koje je razvio Novator Dizajn Biro. Ove rakete su namenjene za upotrebu sa različitih platformi, uključujući površinske brodove, podmornice i avione.

Porodica raketa Kalibar obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; ovo su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibar-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove.

raketa kalibar crnomorska flota
raketa kalibar crnomorska flota

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Što se tiče kalibara, rakete Kalibr imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibr obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 2,5 metara. Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibr.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

10 KOMENTARA

  1. Svi samo pričaju o kalibrima,cirkonima i slično.Mislim da je daleko važnije kakvu PA i protiv raketnu zaštitu imaju.Vidjeli smo da ih Ukrajinci sa lakoćom potapaju dronovima i protiv brodskim raketama,pa me interesuje njihovi sistemi zaštite.Isto tako mi nije jasno,zar i avioni nemaju ic mamce i druge sisteme pasivne zaštite,a i jedna i druga strana ih obaraju ko glinene golubove.

    1
    1
  2. Korvete nikakva vrednost ,jedino krst.raketama da gadjaju zgrade,energetske objekte i td.Crnomorska flota isto tako dejstovala ,nema nijednu pomorsku pobedu,uspesan desant,efikasno Pvo dejstvo u zastiti Krima ,sve veliko nula,a izgubila skoro trecinu brodova,cak i jednu podmornicu na suvom.

    2
    6
  3. Заборавио сам да скренем пажњу и на врло чудан наслов овог чланка. Не разумем зашто би нато и киев жељно ишчекивали да Русија ојача своју морнарицу за још 3 корвете? Пре би било да им то није по вољи али шта ја знам. Можда се нато и киев радују јачању Русије!? Ко зна, можда они и нису у неком војном сукобу? Ко зна? Ја сам ето збуњен.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version