NaslovnaNovostiNapeto u Kijevu: Poljaci podigli F-16 da posmatraju kako ukrajinska PVO obara...

Napeto u Kijevu: Poljaci podigli F-16 da posmatraju kako ukrajinska PVO obara hipersoničnu raketu Kindžal

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži X (bivši Tviter), Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je da su 12.06.2024. godine poljski avioni, zajedno sa NATO avionima, podignuti u vazduh, u vezi sa “aktiviranjem Avijacija velikog dometa iz Ruske Federacije”.

„U jugoistočnom delu zemlje može doći do povećanog nivoa buke, što se dovodi u vezu sa prisustvom u našem vazdušnom prostoru poljskih i savezničkih borbenih aviona. Večeras je pojačana aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju poljske komande, koje je preuzela i ruska novinska agencija Tass.

Oružane snage Poljske su poslednji put ponovile istu proceduru 7. juna, kada je bilo takođe bilo ruskih napada na ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Ranije, 24. marta, Operativna komanda poljske vojske je signalizirala narušavanje vazdušnog prostora zemlje, na granici sa Ukrajinom. Poljaci su se žalili da je navodni leteći objekat uleteo u poljski vazdušni prostor u blizini sela Očerdov u Lublinskom vojvodstvu, koji je Poljsku napustio posle 39 sekundi. Prema informacijama koje je iznela poljska strana, radilo se o ruskoj krstarećoj raketi.

Ruski vojni specijalisti ocenjuju da bi reakcija poljske strane na ruske napade na ciljeve na teritoriji Ukrajine mogla da predstavlja test hipotetičkih pokušaja obaranja ruskih projektila u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Poznato je da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži upravo to nakon što je video kako su SAD, Velika Britanija i druge zemlje spasle Izrael od iranskih raketa i bespilotnih letelica u nedavnom masovnom napadu.

Kao rezultat toga, ruski stručnjaci smatraju da treba biti na oprezu te se ne može isključiti intervencija NATO-a prilikom proglašenja vazdušne uzbune u Ukrajini.

Kako je tekao noćašnji napad na ukrajinske ciljeve

Što se tiče ruskog napada u noći 12. juna, mora se reći da je to bio kombinovani, sa raketama i bespilotnim letelicama, uključujući lansiranje hipersoničnih raketa Kindžal. Mete su gađane u različitim oblastima Ukrajine, uključujući Odesku oblast.

Prema dostupnim informacijama, jedna od meta pogođenih u Odesi bilo je transportno čvorište, koje je ukrajinska vojska koristila za pretovar vojne opreme prebačene iz zemalja članica NATO-a.

Ruski napad je počeo tokom večeri, kada su gađani ciljevi u Dnjepropetrovskoj oblasti. Bespilotne letelice kamikaze Geran (koje Kijev voli da zove Shahed kako bi naglasili da Iran pomaže Rusiji) napale su objekte ukrajinske vojske u Pavlogradu, preko kojih vojne zalihe idu u Pokrovsk, u oblasti Donjecka.

Tada je širom Ukrajine objavljena uzbuna za vazdušni napad. Najmanje dve rakete pogodile su mete na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti.

Oko 02:00 (po beogradnskom vremenu) pojavile su se informacije o upotrebi hipersoničnih raketa Kindžal od strane ruskih trupa. Neposredno potom se pominje nekoliko eksplozija zabeleženih u Kijevu. Ruski izvori su naglasili da je u vreme napada predsednik Zelenski bio turneji po Evropi, na konferenciji o Ukrajini.

U Kijevu su prijavljene najmanje četiri eksplozije. Nakon toga, prijavljene su i eksplozije u Sumskoj oblasti, kao i novi talas napada na ciljeve u glavnom gradu Ukrajine, gde su se čule još tri eksplozije.

Od jutros je uzbuna za vazdušni napad i dalje bila na snazi širom Ukrajine, što znači da ruski udari nisu okončani.

Ukrajinci ponovo tvrde obaranje rakete Kindžal

Ruski napad u noći 12. juna potvrdila je i ukrajinska strana, koja je saopštila da su Rusi izveli nove udare na teritoriju Ukrajine, koristeći krstareće rakete zemaljskog i vazdušnog lansiranja, kao i kamikaza dronove.

Prema tvrdnjama Kijeva, ukupno je korišćeno 30 sredstava napada, uključujući:

  • četiri krstareće rakete H-101/H-555 koje su lansirali strateški bombarderi Tu-95MS iz Saratovske oblasti;
  • balistička raketa Iskander-M, koja je lansirana sa poluostrva Krim;
  • aerobalistička raketa H-47M2 Kindžal, lansirana iz vazdušnog prostora Tambovske oblasti;
  • 24 jurišna drona Šahed-131/136 (Geran), lansirana iz oblasti Jeisk, Primorsko-Ahtarsk Krasnodarske teritorije.

Vazdušni napad su odbile mobilne grupe ukrajinske vojske, kao i protivvazdušne raketne jedinice i sredstva za elektronsko ratovanje Ratnog vazduhoplovstva.

Kao rezultat vazdušnih borbi, Kijev tvrdi da je uništeno čak 29 vazdušnih ciljeva, uključujući i raketu Kindžal:

ukrajinci ponovo tvrde obaranje rakete kindzal
ukrajinci ponovo tvrde obaranje rakete kindzal
  • četiri krstareće rakete H-101/H-555;
  • aerobalistička raketa H-47M2 Kindžal;
  • 24 jurišna drona Shahed-131/136.

Ukrajinska PVO tvrdi da je radila u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Poltavskoj, Harkovskoj i Vinickoj oblasti. Dokaze u obaranju rakete Kindžal nestrpljivo čekamo.

15 KOMENTARA

  1. Raketa presretac mora da leti 1,5 do 2 puta brze od cilja.
    Ako Kindzal leti brzinom od 10 maha, koja raketa, proizvedena na nasoj planeti, moze da ga presretne leteci brzinom izmedju 15 i 20 maha???

  2. Коментари су вечерас зачудђује трпељиви и занимљиви.
    А за редакцију: “Kao rezultat vazdušnih borbi, Kijev tvrdi da je uništeno čak 29 vazdušnih ciljeva, …”; зар није исправније било казати: “…Кијев тврди да је уништено чак 29 ваздужних НАПАДНИХ СРЕДСТАВА”? / Некако ми као циљ јесте оно што се напада а не оно од чега се брани (посредно ДА, али ипак!).

    • “ај бок”? Ипак си Хрват. Није ни чудо што лупташ свашта.

        • Немам ништа против. Ја лично немам ништа ни са, ни против Хрвата. Само констатујем. Било ми чудно да неки Србин тако баљезга. Сад ми је све јасно.

          • Не знам зашто помињеш рат. Коме то треба. Ово преко екрана ја видим као зезање и разбибригу. Мада има људи који се баш приме. Ја о рату не могу ни да мислим, а камо ли да ме сад неко натера да обујем чизме, и да идем по блату и спавам у шуми. Дражи је мени мој кревет

  3. Xvala qospodu pobednik u ukraini se jasno vidi neka ix draqi qospod cuva i pomaze oni ce tamo da urede kako treba vise bezakonici nece moci moci

    • Немаш ти појма зашто смо ту где јесмо. Не би ти шкодило мало личне културе у комуникацији са људима. Недостатак рата сигурно није разлог због кога у Србији не цветају руже. По томе како лупаш, мислим да ни војску ниси служио, а млатиш о рату.

    • Pa to su stare ukro cake i niko se na to više ne lovi osim ovde naših stalnih navijača stevica,anonimno i zagortenej

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave