NaslovnaNovostiMirage 2000 vs F-16: Zapadni stručnjaci objašnjavaju razliku između aviona kojima se...

Mirage 2000 vs F-16: Zapadni stručnjaci objašnjavaju razliku između aviona kojima se Ukrajina nada

Zapad je odlučio da su najprespektivniji, a definitivno najiščekivaniji i najviše reklamirani u Ukrajini su naravno lovci američke proizvodnje F-16, međutim od nedavno i francuski avioni Mirage 2000-5 treba da dopune ukrajinsko vazduhoplovstvo.

„U ovom trenutku ne komentarišemo izjave stranih političara. Mi, naravno, nemamo takve letelice. Radimo samo sa onim vrstama oružja koje je trenutno dostupno u Ukrajini, i naravno, prerano je govoriti o procenama kako se one možu koristiti“, rekao je portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva Ilija Jevlaš.

Prošle nedelje, tokom posete Normandiji, ukrajinski predsednik je izrazio nadu da će francuski avioni uskoro leteti ukrajinskim nebom, dok je francuski predsednik Emanuel Makron najavio svoju nameru da u Ukrajinu prebaci borbene avione Dassault Mirage 2000 i da obučava ukrajinske pilote u okviru nove drastično pojačane ukrajinsko-francuske vojne saradnje.

Makron nije rekao koliko će lovaca Francuska isporučiti, ali je rekao da će piloti biti obučeni do kraja godine, što je neverovatno kratak period.

miraz 2000
miraz 2000

Glas Amerikе (VOA) je razgovarao sa sedam američkih rezervista, vazduhoplovaca i zvaničnika Pentagona, kao i ukrajinskih pilota lovačkih aviona, koji su pristali da govore pod uslovom anonimnosti.

Miraž 2000, F-16 i MiG-29 su višenamenski supersonični lovci četvrte generacije, ali imaju značajne razlike. Miraž 2000 i F-16 su jednomotorni avioni, dok je MiG-29 dvomotorni avion.

“Međutim, ono što je ključno tokom borbene upotrebe jeste činjenica da je samo F-16 tokom godina bio potpuno modernizovan i unapređen, i da je zaista potpuni višenamenski avion”, kažu izvori koje je konsultovala redakcija na ukrajinskom jeziku Glasa Amerike?!

Ovi stručnjaci Glasa Amerike objašnjavaju da su borbene sposobnosti letelice određene karakteristikama radara, odbrambenih sistema, elektronskog ratovanja itd, kao i naoružanja koje te letelice mogu da nose. Ova informacija je vojna tajna, pa su podaci iz otvorenih izvora često neistiniti.

Penzionisani američki pilot koji je upravljao F-16 ukazuje na nedostatke u dizajnu Miraža, posebno na trouglasti oblik krila, koji „ne dozvoljava dobre manevre u borbi sa drugim avionima“.

„Mi (Amerikanci) smo prestali da ih pravimo pre 60 godina“, naglašava američki pilot kaže da je imao iskustva sa ovim avionima tokom ratova na Bliskom istoku i tokom zajedničkih vežbi:„Ne mogu da kažem ništa dobro o njima. Najopasnije kod njih je to što ne shvataju koliko su loši (u vazduhu).

mig 29 i f 16
mig 29 i f 16

Nasuprot tome, drugi bivši američki borbeni pilot smatra da „Francuzi rade dobre stvari“. On kaže da „niko ne prodaje aparat ako previše dobro leti, ali će ga vaši momci (ukrajinski vozači) pravilno koristiti“.

Američki pilot objašnjava i da su takvi poslovi korisni za Francusku, koja mnogo zarađuje od prodaje oružja, pa bi posao Miraž 2000 sa Ukrajinom mogao da im bude dobra reklama, s obzirom da je još jedan igrač na međunarodnom tržištu vojne tehnologije, Rusija je počela da izvozi svoju opremu značajno od početka rata u punom obimu.

“Međutim, kada je reč o međunarodnoj bezbednosnoj saradnji, Francuzi će verovatnije prodati ili obezbediti tehnologiju, bez drugih aranžmana za obuku, održavanje i logističku podršku koja je potrebna za rukovanje ovim oružjem”, kaže bivši zvaničnik američke odbrane koji je započeo svoju karijeru pilot F-16.

“Obuka na Miražu 2000 za Ukrajince može biti nešto brža nego na F-16, pošto zahtevi za engleski jezik i poznavanje zapadnih taktika i procedura nisu tako strogi”.

„Takođe, više nećemo morati da tražimo i angažujemo instruktore od proizvođača ili mesta u centrima za obuku, već ćemo obuku sprovoditi direktno u borbenim jedinicama sa aktivnim vojnim instruktorima“, rekao je ukrajinski pilot lovačkog aviona za Glas Amerike.

Ovo bi moglo biti važno s obzirom na kašnjenja u obuci ukrajinskih pilota F-16 u Evropi i SAD i ograničen broj mesta u centrima za obuku ukrajinskih pilota, kako tvrde američki mediji.

Na primer, Politiko je izvestio, a mi preneli da je Ukrajina rekla da ima 30 pilota koji bi odmah mogli da počnu obuku u Sjedinjenim Državama, ali da centar za obuku u Arizoni može da primi samo 12 Ukrajinaca, kao i da je Danska obustavila obuku na ovim lovcima, a centar za obuku u Rumunija još nije ni spreman.

Dok su F-16 „superiorni u svakom pogledu“, Miraž 2000 bi mogao da bude dopuna ukrajinskim snagama, koje se trenutno sastoje samo od sovjetskih MiG-ova 29 i Su-27, kaže jedan oficir penzionisane američke vojske visokog ranga koji je leteo F-16.

Lovac Mirage 2000 ukratko

Dassault Mirage 2000 je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je 1970-ih razvio Dassault. U službi u Francuskoj od 1984. godine, kao glavni borbeni avion francuskog ratnog vazduhoplovstva do 2010. godine.

dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva
dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva

U upotrebi je u nekoliko zemalja Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Linija za sklapanje Miraž 2000 zaustavljena je 2007. godine nakon isporuke poslednjeg aviona (poslednji Mirage 2000 isporučen je Grčkom ratnom vazduhoplovstvu 23. novembra 2007. godine).

Francusko vazduhoplovstvo zamenilo je avion Miraž 2000 višenamenskim lovcem Dassault Rafale, koji je ušao u službu 2006. godine.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2335 km/h
Domet:1445 km
Maksimalna visina leta:18.300 m

Varijante:

  • Miraž 2000C – lovac-presretač jednosed, osnovna modifikacija;
  • Miraž 2000B – dvosed za borbenu obuku modifikacije 2000C;
  • Mirage 2000D – udarni lovac-bombarder koji nosi konvencionalno oružje;
  • Miraž 2000E – višenamenski lovac dizajniran za izvoz;
  • Mirage 2000ED – dvosedna verzija za borbenu obuku modifikacije 2000 E;
  • Mirage 2000N – udarni lovac-bombarder, nosilac nuklearnog oružja;
  • Miraž 2000R – izviđački avion sa jednim sedištem;
  • Mirage 2000S – izvozna verzija 2000D, koja se proizvodi od 1994. godine;
  • Mirage 2000-5 – unapređena verzija za izvoz;
  • Mirage 2000-5F – unapređena verzija za francusko ratno vazduhoplovstvo, može da nosi MICA-EM vođene rakete sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje koja primenjuje princip “fire-and-forget/ispali i ne razmišljaj”;

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

f 16 ispred bunkera
f 16 ispred bunkera sličnom u kakvom će verovatno ukrajinski lovci biti čuvani

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
IzvorVOA

10 KOMENTARA

  1. Miraži su neunapredjeni avioni četvrte generacije pandan ruskom mig 29 u prvim serijama bez poboljsanja. Sad postoji problem, posto nece Rusi da ih dočekaju sa kafom i ratlukom nego sa jednom od najjačih pvo odbranama i su 35 i mig 35 da ne pričamo o nekim jos brutalnijim verzijama. Što ce reći nece uopste morati da obucavaju pilote za sletanje…

    • Onda objasnu kako to da su francuski mirazi 2000 oborli 2 nasa miga -29 19999??? Aj majstore kad si toliko pametan ako je miraz losiji. Uostalom vecina su-34 su stariji modeli cija je elektronika slicna mirazu rusi imaju samo 7-8 novih sa poboljsanom opremom.

  2. Tesko Mirazi 2000 da losi Izrael je 1967 god.sa Miraz 3 lovcima ,unistio Arapska vazduhoplovstva za 7 dana,u tzv.sedmodnevnom ratu i Egipatsku flotu ,u sadejstvu sa Izraelskom mornaricom.Osvojio Sinaj i Golansku visoravan.

  3. А шта им представљају они велики бустери испод крила (поготову код Миража) да ли су то неке окачене бомбе или резервоари за гориво? Редакцијо, добро би било да даш неки технички поједностављени цртеж са натписима (на србском) шта је ту шта!

  4. Sve te najave i odugovlačenja o isporuci F-16 i sada Miraža su priče za sebe dok ravnomjerno s publikacijama grozničavo traje traženje na svijetu aktivnih pa i penzionisanih pilota dobrovoljaca za borbu protiv Rusije. Zapad može jedino kao i Japan u 2 sv.r. da iškoluje ukrajinske pilote kamikaze za nešto više nema vremena. Teorija i praktika to jedno ali čovjek pilot mora da prođe paregodišnje suživljavanje
    sa mašinom.

    • Они ће бити у служби Украјинске авијације. Мислим да ће стићи и F-15. Једно је сигурно. Украјинци на њима неће летети. Могу да полете,слете,испале пројектиле,баце бомбе,али потпуно искоришћавање капацитета летелице тј.његових маневарских способности,авионике,повезивање са AWACS и F-35 путем заштићених линкова…. За све то мораш бити геније. 3 године летиш са коппилотом а потом сам. Након 5 година беба је твоја

    • Pa ruski piloti su se “pokazali”, i to ne nesto uspesno. Jedini uspeh koji imaju je gadjanje navodjenim bombama. A flotu i trupe na zemlji nisu uspeli da zastite.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave