NaslovnaNovostiNeočekivani potez Moskve, iznenađenje za zapad: Ruski ratni brodovi plove ka obali...

Neočekivani potez Moskve, iznenađenje za zapad: Ruski ratni brodovi plove ka obali SAD

Rusko rukovodstvo planira vojne vežbe u narednim nedeljama i u tu svrhu premešta svoje brodove i avione na Karibe. Ovo je prenela novinska agencija Rojters, pozivajući se na izvore među američkim zvaničnicima.

Ruski lideri se spremaju da izvedu vojne vežbe na Karibima, u demostraciji svoje snage na na globalnom nivou. Moskva će poslati ratne brodove i avione u region u narednim nedeljama, što se smatra odgovorom na vojnu podršku Vašingtona režimu u Kijevu.

Prema izveštajima štampe, ruski ratni brodovi će se zaustaviti na Kubi i Venecueli, a nakon završetka vežbi ostaće u regionu do kraja leta da bi na jesen izveli još jedan sličan vojni manevar.

Demonstracija sile na Karibima

Planovi Rusije da izvede vojne vežbe na Karibima izazvali su veliko interesovanje i nemire u međunarodnoj zajednici. Vežbe su deo strategije Moskve da projektuje svoju moć na globalnom nivou i predstavljaju važan korak u odgovoru na napore SAD da podrže Ukrajinu.

Kako prenosi Rojters, Rusija nastoji da pokaže da je sposobna da vrši uticaj ne samo u svojim susednim zemljama, već i na globalnom nivou.

Prema informacijama, ruski ratni brodovi nameravaju da se zaustave na Kubi i Venecueli, što podvlači bliske veze Moskve sa ovim zemljama.

severna flota rusije
ruska severna flota

Nakon završetka vežbi, planirano je da se brodovi u regionu ostave do kraja leta kako bi na jesen izveli još jedan vojni manevri. Ova odluka ima za cilj da pošalje jasan signal Zapadu da je Rusija, poput svojih rivala, sposobna da brani interese bilo gde u svetu.

Zapadni izvori primećuju da Rusija nastoji ne samo da utiče na SAD, već i da ojača svoju poziciju unutar zemlje, pokazujući stanovništvu sposobnost da se odupre spoljnim pretnjama.

Međutim, američki zvaničnici smatraju da Rusija zbog ograničenih resursa neće moći često da izvodi vežbe tako velikih razmera.

Zapadni odgovor i strateški manevri

Američki zvaničnici rekli su da ruske vojne vežbe tako blizu njihovih obala ne predstavljaju neposrednu pretnju, ali da će pažljivo pratiti razvoj događaja. Ovo naglašava opreznost Zapada prema bilo kakvim potezima Moskve koji bi se mogli shvatiti kao provokativni.

Planovi Moskve da sprovede vežbe na Karibima postavljaju mnoga pitanja. Koliko daleko je Rusija spremna da ide u demonstraciji svoje vojne moći? Koji će biti sledeći koraci Zapada kao odgovor na ove akcije?

Očigledno je da ovakvi manevri imaju za cilj jačanje pozicije Rusije na međunarodnoj areni i potvrđivanje njenog statusa velike sile.

Lovački avion VF-5A Freedom Fighter vazduhoplovstva Venecuele. Venecuela je svoje lovce modifikovala ugradnjom radara Grifo
Lovački avion VF-5A Freedom Fighter vazduhoplovstva Venecuele. Venecuela je svoje lovce modifikovala ugradnjom radara Grifo

U kontekstu rastućih tenzija između Rusije i Zapada, ovakve vežbe bi mogle da postanu jedan od elementa strategije Moskve da ojača svoje odbrambene sposobnosti i pokaže spremnost da brani svoje interese.

U pozadini ovih događaja, vredi istaći potrebu oštrog i odlučnog odgovora Rusije na bilo kakve pretnje i provokacije sa Zapada, kako globalno tako i u domaćem javnom mnjenju. Izvođenje vežbi na Karibima nije čista demonstracija sile, već i politička poruka, signal da je Rusija spremna da reaguje na bilo kakve pokušaje pritiska.

Ruski ratni brodovi pristaju u Havanu

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kube, ruski ratni brodovi će pristati u luci Havana. Međutim, Havana je saopštila da četiri broda ruske mornarice ne nose nuklearno oružje i da ne predstavljaju pretnju po region.

„Ova poseta se odnosi na istorijske prijateljske odnose između Kube i Ruske Federacije i striktno se pridržava međunarodnih propisa“, navodi se u saopštenju kubanskog Ministarstva spoljnih poslova. „Nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje, tako da njihovo sidrenje u našoj zemlji ne predstavlja pretnju za region“, dodali su iz MIP-a.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Rusije su porasle otkako je Rusija započela svoju operaciju u Ukrajini 2022. godine, a ruska pomorska aktivnost, dok je rutinska u Atlantiku, porasla je u drugim delovima sveta zbog podrške SAD Ukrajini, prema američkim zvaničnicima.

Hotel Nacional Havana Cuba
Hotel Nacional Havana Cuba

Međutim, Vašington ne gleda na očekivani dolazak malog broja aviona i brodova kao pretnju, ali će američka mornarica nadgledati dešavanja, rekao je juče američki zvaničnik.

Očekuje se da će ruski brodovi stići u luku Havana između 12. juna i 17. juna, saopštilo je kubansko ministarstvo spoljnih poslova.

46 KOMENTARA

  1. Što ste toliko ostrašćen.Samo malo istorije rešava sve dileme.Kome smeta Putin,šta je on skrivio zapadu,što je molio za razgovore i dogovore da ne dodje do eskalacije sukoba,dok su Ruse u ukrainskim enklavama ubijali ,maltretira li i smatrali 3. Klasom.Što su nato zemlje došle nezakonito bespravno do granice Rusije,nisu ispoštovati ni jedan dogovor,za razliku od Rusa.Hiljadu primera ima na strani Rusije ,a u krajnjem slučaju kad vidite šta rade ovi eu zapadni američki trabanti, valjda niste mentalno zaostali da ne vidite šta je ispravno ,a šta ne.SAD ima lepu zastavu i muziku,filmove i dizajn i ništa više ,sve je iluzija i pljačka !Industrija smrti i kov 19 fajzer. …

    16
    2
  2. Verovatno su Ameri u pravu kada kazu da Rusi nemaju snage za tako nesto??? Verovatno im hvali goriva🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    10
    3
  3. Potrebu za ovim prisustvom imaju rusi da bi cuvali podmornice koje se trenutno kreću ka tom sektoru. Cilj je kontrola podvodnih bombi koje treba da se aktiviraju u slucaju sukoba sa amerikom, a koje bi poplavila ameriku!!!

    45
    1
  4. Ameri su u velikom strahu oduvek od Rusa. To je jasno ko dan. Znaju da ih Rusi mogu obrisati sa lica zemlje za pola sata najvise. Ameri nisu nikakvi borci, samo terorisu slabe i male zemlje. Rusija je globalna sila sa najvecim prespektivama za dalji razvoj, sto svakog dana pokazuje na svim poljima

    91
    6
  5. Prpa Ameri.Ne pomaže više ni nekontrolisano štampanje dolara,Vestacka velesila,Uskoro Ruska i Kineska čizma u svim Nato Naci isprdcima.

    82
    6
    • Amerikanci su junaci u Ukrajini, dok ima Ukrajinaca da ginu! Sve dok je na vlasti klovn koji samo čeka trenutak kad če zapaliti na neku lokaciju, s koje ga neče isporučiti zbog genocida nad sopstvenim narodom.

      61
      3
  6. Ође два -три из крватске пропагандне службе просипају коментаре један за другим па изгледа да и је море једно. Е на тој дрчности се види што ти је прави усташки ген, ко није знао досад сад зна и види! Ишш бре кокоши вашљиве!

    61
    2
    • Prpaaaa, po tudjoj guzi batina ne boli. Aliiii batina uvek ima dva kraja. Ameri samo ste se mali vise zavozali !!!!

      35
      1
  7. Šta vi svi ode kometarišete nema te pojma sve će da se vidi kada dođe do direktnog sukoba a to treba da znate šta je, onda će te svi vi koji ovde laprdate gledati da se sakrijete u mišiju rupu tako da sikter svima vodite brigu o svojim porodicama i kako će te se spremiti za sve što nadolazi ma gde god da se nalazite!

    18
    16
    • Nece. Biti. Direktnog Sukoba Amerikanci i Englezi. Su Kukavice i. Plase. Se Direktnog Sukoba.Sa RUSIMA oni. Imaju. Sluge Koji. Ginu. Za. Njih .oni. Napadaju. Samo. Male. Zemlje.Rusija. Je. Najveca. Sila. Moze. Da. Unisti englesku to. Malecko. ostrvce. Za 10 minuta.A. amerikance. Najvise za. 30 minuta.oni. to. memogu. Da. Ucine. Sa. Rusijom.Rusi. Su. Uvek. Bili. Ispred. Celog. Sveta 10 godina. U. Vojnoj Tehnici.Jakov Kadmi Jevrejski Vojni Analiticar. Je. Rekao Da. Se. Ameri. Ne. Igraju rata. Sa. RUSIMA jel. Ako. Ispale. Rakete. Atomska. Na. RUSIJU a. Rusi ih. Vide. Na. Radar. i ispale Rakete. Na. Ameriku. Njihove. Rakete. CE padati. Po. Ameriku. A. Americke. Jos. Nece. Stici. Do RUSIJU. RUSIJA. Je. SILA.

      40
      3
      • Amerikanci su junaci u Ukrajini, dok ima Ukrajinaca da ginu! Sve dok je na vlasti klovn koji samo čeka trenutak kad če zapaliti na neku lokaciju, s koje ga neče isporučiti zbog genocida nad sopstvenim narodom.

        21
    • А је.а га ти! Ак ће да бидне нек бидне – у тем случају узми ладну пиву и седни.. и полако цугај док чекаш крај!

  8. SSSR je 1962. pred pretnjom Amerike povukao rakete sa Kube, iako je bio neuporedivo jači od današnje Rusije, a Kuba nadrndanija i spremnija na borbu. SSSR je time uništio Kubu, jer joj je Amerika zavela blokadu, koja traje i dan-danas. Tako će i sada. Rusija gleda svoju korist, bez obzira na štetu koju napravi drugima. Nas su 1999. na Kosovu prodali za 4 mlrd dolara.

    9
    53
    • Zašto preskačes istinu, jeste SSSR povukao rakete sa kube ali samo zato sto je prvo amerika povukla iz turske sto je i bio odgovor SSSR a na to,, uprpali su se ameri a ne rusi a to sto su posle kubu stavili pod blokadu je jedina njihova moc nad slabima i nenaoruzanim bes iskaljivati.. Kolonijalistima se blizi kraj

      61
      3
  9. И онда ми неко каже да Путин и екипа нису издајници. Војна вежба у сред рата. Трошење пара за џаба

    6
    25
  10. 🤣🤣🤣..boljševici su obavili posao u ukraini gde fobijaju po tamburi, a i unutar rusijr, pa će sada na karibima da demonstriraju “silu” sa 4kante koje ne mogu bez tankera i tegljača da se dovuku…maaršš breee sirotinjo

    4
    37

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave