NaslovnaNovostiKijev zahteva od Vašingtona da obuče još ukrajinskih pilota na lovcima F-16:...

Kijev zahteva od Vašingtona da obuče još ukrajinskih pilota na lovcima F-16: Odgovor Vašingtona nisu očekivali

Ukrajinski zvaničnici zahtevaju od SAD i drugih saveznika da ubrzaju obuku ukrajinskih pilota na lovačkim avionima F-16 koji će uskoro stići u Ukrajinu, prenosi Politiko.

Reč je o 30 ukrajinskih pilota, dok administracija Džoa Bajdena tvrdi da program Arizone ne predviđa više od 12 specijalista. Sličan problem postoji u pogledu broja mesta za obuku u Danskoj i Rumuniji.

Kijev želi da Sjedinjene Države obuče više ukrajinskih pilota za avione F-16, ali SAD kažu da ima ograničenih mesta i previše kupaca iz drugih zemalja, izvestio je Politiko 5. juna, pozivajući se na ukrajinske i američke zvaničnike.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, obećalo je da će pomoći ukrajinskim avijatičarima u neophodnoj obuci na F-16. Prvi ukrajinski piloti započeli su obuku u bazi nacionalne garde Moris Er u Tusonu u Arizoni prošlog oktobra.

Ukrajina kaže da ima 30 pilota spremnih da započnu program obuke u gradu Tusonu, ali američki predsednik Džo Bajden kaže da je program namenjen samo 12 polaznika istovremeno, izjavila su tri zvaničnika za Aksel Springerovo glasilo Politiko.

Isti problemi dostupnosti bi očigledno takođe uticali na objekte za obuku u Danskoj i Rumuniji.

Kijev je poslednjih nedelja zvanično zatražio da SAD obuče dodatne pilote u postrojenju u Tusonu. SAD nisu ispunile zahtev, pozivajući se na obaveze prema drugim zemljama koje čekaju da obučavaju svoje pilote F-16 u ovoj bazi.

„Razumemo da oni ne žele da prekrše te obaveze, ali bi mogli da prebace svoje američke pilote u drugu bazu na obuku“, rekla je ukrajinska poslanica Saša Ustinova za Politico.

Ukrajina neće imati punu eskadrilu pilota pre kraja 2025

Major Erin Hanigan, portparol Nacionalne garde SAD u Arizoni, potvrdila je za Politiko ograničenja dostupnih mesta za obuku i rekla da postoje dobri razlozi za nedostatak mesta.

„Pored ukrajinskih polaznika, postoji nekoliko drugih zemalja koje su rezervisale kurseve obuke tokom cele godine “, rekao je Hanigan.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža

„Broj stranih učenika pilota i odakle oni dolaze ne određuje naša škola, postoji mnogo drugih faktora koji igraju ulogu, kao što su finansiranje, zahtevi zemalja, diplomiranje učenika iz učenja engleskog jezika i raspodela“, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će ukupno 20 ukrajinskih pilota završiti obuku za F-16 do kraja 2024. Ovaj broj je samo polovina od 40 vazduhoplovaca potrebnih za upravljanje punom eskadrilom od 20 lovaca F-16.

Osam novih pilota počeće obuku u rumunskom postrojenju, dok će još osam proći obuku u bazi Tuson. Do kraja godine, na svim lokacijama za obuku, samo četiri mesta biće dostupna za ukrajinske pilote, rekao je zvaničnik Politiku.

Ukrajina neće imati punu eskadrilu pilota pre kraja 2025. godine, rekao je za Politico bivši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Ukrajinci planiraju da koriste ove avione F-16 da neutrališu ruske krstareće rakete koje gađaju ukrajinsku infrastrukturu i civilna područja.

Ove misije zahtevaju precizne rakete vazduh-vazduh, koje trenutno poseduju SAD i mnoge druge zemlje NATO-a. Međutim, mnoge od ovih nacija oklevaju da predaju svoje oružje.

Kapacitet proizvodnje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120 povećan je sa oko 500-800 godišnje na preko 1.000. Ukrajina je već koristila stariju verziju rakete za suprotstavljanje ruskim projektilima.

Istovremeno, NATO je zabrinut da bi novi zahtevi Ukrajine mogli da izvrše pritisak na nacionalne zalihe. U toku su pregovori među članicama Alijanse ko će i u kojoj količini moći da isporučuje rakete Ukrajini.

Budući ukrajinski F-16AM će izazvati probleme za Vazdušno-kosmičke snage Rusije

U narednim mesecima ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo trebalo bi da bude popunjeno zapadnim višefunkcionalnim lakim jednomotornim lovcima F-16AM, koji su bili u službi vazduhoplovstva evropskih kraljevina Belgije, Danske, Norveške i Holandije.

Zbog toga je, s obzirom na tekuću rusku protivvazdušnu odbranu, postalo zanimljivo saznati koliko daleko i koliko dobro ove letelice mogu da vide svojim radarima.

Treba napomenuti da su sredinom 1990-ih na njima instalirane modernizovane radarske stanice AN/APG-66(V)2A – ovo je potpuno koherentni pulsni radar X-opsega (centimetarske talasne dužine frekvencije) sa proreznim antenskim nizom (SAR).

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

Ovaj SAR, kao i antene sa faznim nizom (PAR), ima elektronsko skeniranje, ali samo u jednoj ravni – u elevaciji (vertikalno). Azimut (horizontalni ugao) skeniranje je mehaničko.

Međutim, u vazduhoplovnoj borbi od zida do zida ovo može biti važno, ali u duelima fazni niz praktično ne pruža nikakve prednosti. Pomenuti radari imaju povećan domet (150 km), kao i mogućnost praćenja i gađanja više ciljeva, za razliku od osnovne verzije.

Zbog snažnijeg procesora, radar ima veliku brzinu obrade radarskih informacija, što povećava otpornost na ometanje i verovatnoću otkrivanja cilja. Pored toga, AN/APG-66(V)2A, tokom misija vazduh-vazduh, sprovodi kombinovanu pretragu i praćenje cilja, kao i automatsko praćenje cilja, uključujući i tokom vazdušne borbe.

Obavljajući misije vazduh-zemlja, radar skenira tlo (zemlju ili more) sa visokom rezolucijom i preciznošću (Doplerov zrak 64:1), uključuje se u mapiranje terena, izviđanje, skladištenje slika (podataka) i određuje domet i ležište radio-fara.

Uzimajući u obzir veliki raspon raspoloživog naoružanja, verovatno je da će F-16AM zaista moći da izazove problema protivnicima, i na to Rusi moraju biti spremni. Štaviše, proizvodnju rezervnih delova obezbeđuje konzorcijum koji uključuje kompanije iz zemalja sponzora F-16 Kijevu.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

f 16 ispred bunkera
f 16 ispred bunkera sličnom u kakvom će verovatno ukrajinski lovci biti čuvani

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

11 KOMENTARA

  1. Logično je, ali i sa tim prikrivenim brojem pilota, zelembać nema nikakve šanse. Ova apokalipsa slovenskih naroda mora da se zavrsava. Mislio sam da su Srbi retko glup narod, ali Ukrajinci su nas daleko prevazišli.

    6
    2
  2. Da….i vaše ndh zrakoplovstvo će im pokloniti mig 21 tako da će ukronacisti biti najveća zrakoplovna sila na planeti…aj ne dipr….

    8
    2
  3. Ova informacija je lažna , odavno su po različitim NATO državama preko 120 pilota na obuci za F-16 , mnogima uskoro završava obuka ! Samo u Turskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Danskoj se obučava pilota za po 2 eskadrile . Naravno da Ukrajina i NATO kriju prave podatke , npr. da će da bude ispručeno “samo” 24 aviona , a stvarno se priprema uskoro 48 komada ( 4 eskadrile) i još 2 puta toliko u sledećih godinu dana !🤗🇺🇸🇪🇺🇺🇦💪😄

    4
    9
    • bravo Stevice ja msm da u Turskoj obucavaju vise od 70 pilota..ali vi igrate video igrice bas mnogo….pa nije to automobli pa sa 20-40 casova mozes da vozis koji hoces…..ovo su bre masine i piloti koji su imali skolsku obuku na zapadnom naoruzanju moraju da prodju proces za svaki model posebno, a zasmili ukrajinske pilote koji su vecina imali obuku u Rusiji ja avionima sovjetskog porekla….dve razlike nebo i zemlja….koje vozio civilne avione Antonov ili Iljisuin, topoljev ne moze da sedne u Boinga i Airbus jer su nebo i zemlja sto se tice samo pokazivaca horizonta totalno obrunto pokazuju a gde su ostali parametri tu se najmanje upravlja tako sto gledas kroz prozor kao sto prikazuju u filmu TOP-GAN tu se bre upravlja pomocu instrumenta….oni ce biti svakoko od pomoci Ukrajiskoj vojsci a da ce promenti nesto na frontu aman nece bas nista ako cemo promenu na frontu mora direktno vojska NATO da se umesa…jer Ukrajina nije nista napravila u protekle dve godine kad je imala vecu pomoc nego sada, a sad manja pomoc a manje i ljudstva imaju tako da ovih 20-40 letilica nece nista napraviti….mislis da Rusi cekaju da ovi krenu da ih gadjaju pa spremaju se i oni….imaju i oni sirok spektar lovaca za love F-16 a imaju razne sisteme PVO i kad im unistis naprimer s-400 oni ne cekaju da im neka drzava pokolini nego ga izvade iz rezerve ili prebace sa neke teritorije iz dubine Rusije a ko zna koliko imaju to niko ne zna niti moze da predpostavi kad su Ukri na pocetku sukoba imali preko 100 lansera s-300 zamisli koliko Rusi imaju onda s-300 i S-400…ovaj rat treba da stane da se ne zakuva na celoj evropi a ako se zakuva uopste je ne bitno dal ce danska dati lovce ukrajini i dal ce se Rusi odbraniti od njih….imacemo veoma hladne zime a lepa tmurna leta ko prezivi ima lepo da umire u lepim kiselim kisama……zato batali rusolfile ili natofile mi od toga nemamo nista….treba da stojimo po strani i da cutimo….sto smo tisi to bolje…

      • Gresis prijatelju Ukrainska armija je bila ozbiljna armija pre pocetka rata su imali 28 diviziona s-300 svaki divizion ima 16 lansera svaki lanser 4 rakete i to samo s300 a gde je buk modernizovana neva s125 strele i ostalo sto se pvo tice kompletan Eu deo NATO mnogo slabiji od Ukrainskog, tako da ovo slanje 1-2 ili 10 lansera PVO je samo mazanje ociju jer su Ukrainci imali sve to x100 i opet im nije pomoglo nadam se da sad vidite koje su razmere gluposti koje plasiraju USA I EU, a tek slanje aviona iz 80tih od toga Norveska salje 10 donora a ostalo su krsevi iz 80-90tih domet radara 150 km 😂😂😂 ako gadjaju Airbus 380 za lovacke avione 60km lako dostupna informacija ali se samo Stevica aka Anonimus moze loziti i svrsavati na to. Sto se Ukrainci budu vise koprcali vise ce stradati a rezultat ce samo biti gori po njih.

        • pa to je jos vise s-300 nego sto sam ja napisao plus BUk, Neva i ko zna sta jos, Ukrajici su bili ozbiljna vojna sila i sto vi kazete sad ce 10 lansera patriot ili 4 iris-t da pomognu smesno….samo slusam sta pricaju o F-16 pa njega lovi MIG-29SM lagano a Rusi bas MIG-29 imaju podosta, da ne pominjem su-27 ili su-35…obarace ih MIG-31 bez vizuelnog i radarskog kontakta lagano sa vimpel raketama od dometa preko 300km….plus piloti Ukraijskih iskreno tek obuceni sa par sati leta na f-16…mada ja msm da ce u njima leteti stranci kakvi Ukrajici to su price za malu decu, saznacemo kad prvi padne ili se katapultira nad teritorijom pod kontrolom Ruske vojske pa ga navataju nekog Rumuna ili Danca bice veselo….mada postoji velika mogucnost da oni i ne stignu nikad do Ukrajine….videcemo sta ce se destiti u toku leta….

          1
          1
          • Da sigurno stare kante MiG29 mogu da ulove moderne F16 isto ko šta i Rafale , Srbadija usporedjuje Hrvatske Rafale sa smešnom smešnim srpskim MiG29 pa kažu da je Mig brži od Rafala i bolji u DogFightu (?!?😜) ,a pala bi stara ruska kanta 100 km pre nego bi uopšte prišla Rafalu ?! 😄

          • Jovice, mi imamo više Migova nego vi aviona. Ali to nije bitno.
            Mi imamo FK3 i Pancire da oborimo vaše avione.
            Zato, ne loži se…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave