Naslovna Novosti Produženje američke dozvole Ukrajincima za izvođenje napada na rusku teritoriju zavisiće od...

Produženje američke dozvole Ukrajincima za izvođenje napada na rusku teritoriju zavisiće od situacije na bojnom polju

2
storm shadow
storm shadow
google news

Bela kuća je razjasnila svoj stav o dozvoli datoj Ukrajini da američkim oružjem gađa ciljeve u Rusiji i nije isključila da bi ta dozvola mogla biti produžena.

Tokom brifinga u ponedeljak, 3. juna, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija, novinari su podsetili da je američki predsednik Džo Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje „na veoma ograničenoj teritoriji u Rusiji“.

Tokom vikenda ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se Bajdenu, ali je naglasio da „ovo nije dovoljno“. Prema rečima ukrajinskog lidera, neophodno je produžiti dozvolu u vezi sa ruskom teritorijom na kojoj je Ukrajini dozvoljeno da vrši napade oružjem koje isporučuje Zapad.

Sa svoje strane, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je, poslednjeg dana svog putovanja u Evropu, da je moguće da „trenutna dozvola“ neće biti poslednji put da će Kijevu biti dozvoljeno da prevaziđe određena ograničenja.

Upitan o kakvoj vrsti produženja ovlašćenja bi se moglo razgovarati za ukrajinske oružane snage, Kirbi je dodao da ne želi da prejudicira „odluke koje još nisu donete“.

Trenutni ukupni pristup SAD se neće promeniti u narednim nedeljama

„Kao što znate, u svakoj fazi ovog sukoba, kako se menjao, kako su se menjali uslovi na bojnom polju, mi smo evoluirali i promenili našu podršku Ukrajini. I ne bih očekivao da će se sadašnji opšti pristup promeniti u narednim nedeljama ili mesecima. Videćemo kako će se situacija razvijati i šta je potrebno Ukrajincima“, rekao je Kirbi.

Prema rečima savetnika za komunikacije Bele kuće, izjave i apeli predsednika Zelenskog su za njih razumljivi, jer je vreme izgubljeno zbog kašnjenja američke pomoći, a sada Rusija pojačava napade na Ukrajinu.

„Ko može da krivi predsednika Zelenskog što želi da dobije više sredstava i da ima više mogućnosti da koristi ta sredstva? Na kraju krajeva, njegova zemlja je i dalje na udaru, posebno kroz kontinuirane napore Rusije da ugrozi Harkov, jedan od njihovih najvažnijih gradova na severu“, objašnjava Kirbi.

Zvaničnik Bele kuće nije isključio mogućnost proširenja dozvole Ukrajini u budućnosti i naglasio da će sve zavisiti od situacije na ratištu.

ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars

„Nastavićemo da vodimo ove razgovore sa Ukrajincima. Definitivno hoćemo. A da li će to dovesti do daljih promena politike, u ovom trenutku ne mogu da kažem. Ali nećemo okrenuti leđa potrebamima Ukrajine. I nastavićemo da pokušavamo da izgradimo našu podršku kako se situacija na bojnom polju bude razvijala“, rezimirao je Džon Kirbi, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za komunikacije.

Šef britanskih oružanih snaga: Uveren sam u pobedu Ukrajine; Rusija ne traži direktni sukob sa NATO-om

Šef britanskih oružanih snaga, admiral Toni Radakin, izrazio je “ogromnu uverenost” u pobedu Ukrajine u ratu predvođenom Rusijom i rekao da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi direktan sukob sa NATO-om ili nuklearni rat.

Radakin ne veruje da je treći svetski rat neizbežan. Napominje, međutim, da je globalna situacija postala „nešto opasnije“.

„Ovo je rat ekonomija. To je rat logistike. To je rat industrijske proizvodnje. To je rat političke volje. Sve ovo radi jednostavne činjenice vraćanja mira ukrajinskom narodu“, rekao je Radakin u intervjuu britanskom glasilu Skaj povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji 6. juna 1944. godine, čime je otpočelo oslobađanje Francuske.

„Rusija taktički napreduje na kopnu“ , izjavio je Radakin – „Ali… ako se vratimo na mart 2022. godine, Rusija je zauzela približno 17% teritorije Ukrajine. Danas zauzima 11%. Dakle, Rusija je i dalje manjkava“ .

Na pitanje da li je uveren da će Ukrajina pobediti, admiral je odgovorio: „Izuzetno sam uveren.”

Prema njegovom mišljenju, zapadni partneri treba da nastave da podržavaju Kijev.

,,Do kraja juna Rusija će izgubiti 500.000 ljudi – mrtvih i ranjenih. Već je prošlo 800 dana rata, za koji je Putin očekivao da će trajati tri dana. Ukrajini je teško, ali moramo da nastavimo sa podrškom“, rekao je admiral.

Istovremeno, Radakin, koji je, prema pisanju Skaj njuza, poznat po svojim optimističnim stavovima, izrazio je uverenje da Moskva ne traži obimniji i direktniji sukob sa NATO-om.

“Putin ne želi rat sa NATO-om. Putin ne želi nuklearni rat. A mi imamo ogromnu prednost zbog snage NATO-a”, rekao je on i dodao da neodgovorne izjave da je čovečanstvo na ivici svetskog rata “treba izbegavati”.

„Svet je postao malo opasniji. Ali treba da nas umire sve [mere] koje smo preduzeli“, dodao je Radakin, čiji je intervju snimljen pre zvaničnih izjava SAD i drugih partnera Ukrajine o dozvoli upotrebe zapadnog oružja da udari na ruske ciljeve.

iran napao mete u blizini americkog konzulata tvrde stab mosada
iran ilustracija

Admiral takođe smatra da Rusija i Kina nemaju dovoljno vojne „sposobnosti“ da odbiju masivan raketni i dronovski napad kakav je Iran pokrenuo na Izrael 13. aprila, a koji je neutralisan uz pomoć SAD i njegovih saveznika.

„Verujem da je američko vođstvo i sposobnost koju imamo zajedno sa našim saveznicima superiorniji u odnosu na nivo naših potencijalnih neprijatelja“, zaključio je Radakin.

2 KOMENTARA

  1. Pa mora general da mulja,prvo da opravda grdne pare svojih poreznika koje nestaju u vreći bez dna a drugo da podrži na duhu ove nesrećnike što ginu za ambicije satanista.

  2. Iran je ispalio primitivne projektile koje se ne mogu stavljati u isti koš sa ruskim. A i pored toga, sve Iranske hipersonične projektile su bile pogodile njihove mete. U međuostalom, kako se može ta situacija uopšte upoređivati sa napad na Rusijom? Teški gluposti, od jednog admirala se očekuje više.
    Na kraju krajeva, pa probajte.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version