NaslovnaNovostiPrvi put od vijetnamskog rata na udaru američki nosač aviona! Huti raketirali...

Prvi put od vijetnamskog rata na udaru američki nosač aviona! Huti raketirali USS Dvajt D. Ajzenhauer

Jemenski pobunjenici Huti kažu da su izveli raketni napad na američki nosač aviona Ajzenhauer u Crvenom moru.

Jemenski Huti pokrenuli su raketni napad na američki nosač aviona Ajzenhauer u Crvenom moru kao odgovor na američke i britanske napade u Jemenu, rekao je vojni portparol grupe Jahja Šari.

„Kao odgovor na američko-britansku agresiju i kao nastavak podrške potlačenom palestinskom narodu, raketne snage i pomorske snage jemenskih oružanih snaga izvele su kombinovanu vojnu operaciju na gađanju američkog nosača aviona Ajzenhauer u Crvenom moru.

General Saree je rekao. „Operacija je izvedena sa više krilatih i balističkih projektila, a udar je bio precizan i direktan, hvala Bogu”.

Portparol je takođe upozorio da Huti „neće oklevati da direktno i odmah odgovore na svaku novu agresiju na teritoriju Jemena, gađajući sve izvore pretnje i sve neprijateljske američke i britanske ciljeve u Bahreinu, Crvenom i arapskom moru“.

Osim kratkog putovanja do Sredozemnog mora u aprilu mesecu ove godine, USS Dvajt D. Ajzenhauer se nalazi u blizini jemenskih voda još od izbijanja rata u Gazi. Nosač i njegova udarna grupa igraju ključnu ulogu u koaliciji predvođenoj SAD koja se suprotstavlja napadima Huti u Crvenom moru i obližnjim vodama.

U šest američkih i britanskih napada poginulo je 16 ljudi i ranjena 41 osoba, uključujući civile, rekao je Šari u televizijskoj izjavi. Udari u provinciji Hodeidah bili su usmereni na luku Salif, zgradu radija u okrugu Al Hok, kamp Kalifa i dve kuće, rekao je Šari.

Vojske SAD i Velike Britanije saopštile su da su u četvrtak pokrenule napade na mete grupe Huti u Jemenu kako bi sprečile militantnu grupu da dalje ometa transport u Crvenom moru. Centralna komanda SAD saopštila je da su američke i britanske snage pogodile 13 ciljeva u oblastima koje drže Huti.

Američki borbeni avioni F/A-18 koji su učestvovali u napadima poleteli su sa nosača aviona Ajzenhauer u Crvenom moru, saopštili su zvaničnici. Uključeni su i drugi američki ratni brodovi u toj oblasti.

nosac aviona uss dvajt d. ajzenhauer
nosac aviona uss dvajt d. ajzenhauer

Satelitski informativni kanal Huti Al Masirah emitovao je slike okrvavljenog čoveka koji se spušta niz stepenice i drugih u bolnici kojima je pomoć pružena. On je rekao da su svi poginuli i skoro svi povređeni u udaru došli odatle.

Američka mornarica još nije komentarisala napad koji su najavili Huti. Malo je verovatno da je nosač aviona pogođen. Ipak, napad je bio prvi koji je gađao američki nosač aviona od Vijetnamskog rata, naglašava neuspeh šestomesečnih kontinuiranih američkih i britanskih napada na Jemen.

Takođe je demonstrirao odlučnost Huta i njihovu sposobnost da nastave svoju pomorsku kampanju “zabrane brodnskog prolaza” u cilju, kako tvrde, podrške Gazi.

16 KOMENTARA

  1. Ne piše da li su ga naša “braća” Huti (proglasili nas “braću”, genocidnim narodom), pogodili nosač, i da li su mu eventualno ogrebali farbu?

  2. Није тачно да су први , једног лепог дана изаћи ће у јавност и колико авиона и хеликоптера , ракета је оборено 1999 за време агресије али и шта се десило са носачем …кажем једног лепог дана !

    7
    3
  3. Desice se jednog dana da ih potapaju pa ce oko afrike na put, zasluzili su. Treba rusi da im doture preko irana rakete kao sto oni doturaju ukraincima cionistima sve u cilju odbrane a ovim cionistima da ubijaju decu zene i starce. Tako i njima da pocnu da im gore svecice na brodovima i da se raduju kad pocnu da im prste bombe sa njihovih brodova. Samo napred udri bagru.

    12
    2
  4. Tesko vreme da radi za Hute,Iran.Da nije rata u Ukrajini verovatno bi ih SAD ,koalicija napali.Iran,Hute niko ne dira ,sami traze problem,vazdusne udare,ce SAD ponovo angazuju Ripere,Predatore bespilotne letilice ,ko pre 10,15 godina da gadjaju vodje Huta u Jemenu,ko tada vodje Alkaide.Tada izvrseno stotine udara po Jemenu.

    3
    9
    • Ko ti šalje lažne informacije,20 godina slušam kako izrael tuče sve te narode,i niko ništa,( uz pomoć,ipodršku amerike ,engleske,) vrijeme je osvete

  5. Jemenski Huti ,zajedno sa Iranom glasali o rezoluciju o Srebrenici ,Izrael se bar uzdrzao.Osamdesetih bili zajedno sa SAD,podrska mudzahedinima,Bin ladenu protiv Sovjeta.Ne vole ni Ruse,nego racunaju ,SAD im veci neprijatelj.

    11
  6. Недавно је један читалац на једном нашем порталу у вези чланка о активности Хута у Црвеном мору своје коментар започео у стилу – наслова познате песме Лазе Костића:
    Санта Марија дела салуте, навијам за Хуте!
    Насмијао сам се вероватно као већина читалаца на досетку читаоца. Други је читалац у вези овог напада на амерички носач, а који се Хутима напеналио прокоментарисао да није далеко време када ће борбени Хути произвести убојито оружје против носача какво је кинеско Донг Фенг. Брзина којом Хути усвајају савремена оружја попут балистичких ракета с којима гађају далеки Израел је забрињавајућа. Тако да неће бити чудо када осване вест да су потопили амерички, или други капитални циљ у које свакако спадају носачи авиона. Оно што је сигурно време и простор ради за Хуте – ма како год то неки мислили.

    16
    4
  7. a vi bi voleli da pocnu da obaraju americke drone? koliko vi imate mali mozak….vidis da ti pojednostavim ako Huti obore dron dolazi do lokalnog sukoba i nikom nista, ako Rusi obore Americki dron a da nije u Ruskom vazdusnom prostoru to je ozbiljan incident i ovako smo na ivici nuklernog rata samo bi to jos falilo, a iskreno mozda nebi bilo ni lose da se ova planeta resetuje i ovako po njoj hoda sve vise sotona….

    20
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave