Naslovna Novosti Uvod u mogući sukob sa NATO? Rusija odlučila da proširi svoje pomorske...

Uvod u mogući sukob sa NATO? Rusija odlučila da proširi svoje pomorske granice na Kalinjingrad i Baltik

1
kalinjingrad tvrdava na baltiku
kalinjingrad tvrdava na baltiku
google news

Rusija će iznenada proširiti svoje pomorske granice dok NATO i zemlje u regionu pažljivo prate.

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je proširenje pomorskih granica zemlje u Baltičkom moru, uz obrazloženje da postojeće granice u Finskom zalivu nisu kontinuirane i ne pokrivaju rusku teritoriju, što zauzvrat ne dozvoljava utvrđivanje spoljne granice unutrašnjih morskih voda.

Prema dokumentu koji je pripremilo rusko Ministarstvo odbrane, Rusija namerava da unutrašnjim morskim vodama proglasi deo akvatorije na istoku Finskog zaliva, kao i u blizini gradova Baltisk i Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti.

Na granici sa Finskom, ruska vlada namerava da prilagodi koordinate u oblasti ostrva Jahi, Somers, Holandija, Rodšer, Mali Tjuters, Vigrund, kao i u blizini severnog ulaznog rta reke Narve, zaključuje se iz aneksa Saveta ministara.

Na granici sa Litvanijom u razmatranje je došlo područje Kuronske rame, oblasti rta Taran, rta južno od rta Taran, kao i Baltičke rame.

Sadašnje geografske koordinate koje je utvrdio Savet ministara SSSR 1985. „ne odgovaraju u potpunosti trenutnoj geografskoj situaciji“, tvrde Rusi.

balticka trijada
balticka trijada

Tačke su snimljene „pomoću malih morskih navigacionih karata“, koje su, pak, zasnovane na radovima iz sredine 20. veka, a to nam „ne dozvoljava da odredimo spoljne granice unutrašnjih morskih voda“ Rusije, navodi se u dokumentu.

Kao rezultat izmena, „prethodno odsutan sistem pravih osnovnih linija biće uspostavljen na južnom delu ruskih ostrva u istočnom delu Finskog zaliva, kao i u regionu Baltijsk i Zelenogradsk, omogućavajući odgovarajuću vodu područja koja će se koristiti kao unutrašnje morske vode Rusije.

Prelazak pomorske granice Rusije na Baltiku promeniće se zbog promene lokacije spoljne granice teritorijalnog mora“, navodi se u dokumentu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rezoluciju Saveta ministara SSSR staru 40 godina kojom se regulišu granice u Baltičkom moru Ministarstvo odbrane predlaže da se „delimično prizna kao neaktivna“ (odeljak „Baltičko more“).

Dokument o reviziji granice, koji tek treba da zvanično komentarišu ministarstva spoljnih poslova Finske i Litvanije, predstavljen je na javnu raspravu gotovo istovremeno sa početkom vežbi upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja.

Ruske vežbe nuklearnog oružja zabrinjavaju NATO

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u Južnom vojnom okrugu počele vežbe sa sistemima Iskander i avionima naoružanim raketama Kindžal.

Svrha vežbe je priprema osoblja za upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, kao i odgovor „na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika“, saopštila je pres-služba ruskog ministarstva.

Sve ukazuje na moguću provokaciju diplomatske epizode ​​Rusije sa baltičkim zemljama, a očekuje se i delovanje SAD, u ovom slučaju podrške baltičkim zemljama. Međutim, kako će se cela situacija razvijati, još uvek se ne zna.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version