Naslovna Novosti Da li Oružane snage Ukrajine imaju potencijal da promene situaciju u blizini...

Da li Oružane snage Ukrajine imaju potencijal da promene situaciju u blizini Harkova u svoju korist?

14
ukrajinska artiljerija
ukrajinska artiljerija
google news

Oružane snage Rusije su 10. maja otpočele aktivne ofanzivne operacije na severu Harkovske oblasti za stvaranje “tampon zone”.

Do 23. maja napredovanje ruskih snaga dublje u ukrajinsku odbranu je usporeno, a neki vojni stručnjaci počeli su da spekulišu o potencijalu Oružanih snaga Ukrajine da promene situaciju u pomenutoj pograničnoj oblasti u svoju korist.

Ovo mišljenje deli ruski vojni dopisnik Semjon Pegov, koji je posetio pogranično područje i izneo svoje zaključke na jednom ruskom vojnom Telegram kanalu.

“Odmah ću odgovoriti – naravno da postoji. I to nisu moja apstraktna nagađanja, već prava frontalna matematika, koju sam pokušao da proučavam putujući poslednjih dana putevima pogranične oblasti Harkova.

Dakle, za početak da ukratko iznesemo šta imamo do danas na osnovu rezultata naših ofanzivnih dejstava u ovom pravcu. Zauzeto je nekoliko pograničnih sela, naše trupe su ih zauzele, kako kažu, u naletu, iskoristile su efekat iznenađenja, neprijatelj je iskreno promašio tajming našeg proboja.

Sve dok se neprijatelj nije probudio i oporavio od ovog frontovskog zamaha, u prvih nekoliko dana gubici naših trupa bili su zaista minimalni, ali neprijatelj nije nokautiran i počeo je da se vraća. Režanje je bolno i ponekad snažno, shodno tome su se povećali i naši gubici”, istakao je Pegov, analizirajući operativnu situaciju na frontu.

kijev rasporedio borce iz zloglasnog puka kraken u harkovskoj oblasti da zaustavi ofanzivu ruskih trupa
kijev rasporedio borce iz zloglasnog puka kraken u harkovskoj oblasti da zaustavi ofanzivu ruskih trupa

Takođe je izneo ozbiljne uspehe ruskih oružanih snaga u ovom pravcu – ulazak u grad Volčansk (više od polovine ovog naselja je već pod ruskom kontrolom) i proboj na periferiju sela Lipci, udaljenog 30 km od Harkova, na obala reke Harkov, na ušću reke Lipec (uzvodno, na udaljenosti od jednog kilometra, nalazi se brana Travjanskog rezervoara; nizvodno je selo Slobožanskoje).

Prema njegovim rečima, postoje problematična pitanja koja svakim danom otežavaju ofanzivne ruske akcije. Posle 11 dana intenzivnih borbi, potrebna je potpuna rotacija osoblja da bi se umornim vojnicima obezbedio normalan odmor.

Pored toga, ruski izvori napominju da je neophodno da se teritorije uzete pod njihovu kontrolu „napune“ „trupama i puškama“, što je veoma teško izvodljivo zbog masovne artiljerijske ukrajinske vatre i zasićenja fronta FPV dronovima, koji generalno igraju važnu ulogu u tekućem sukobu.

Ruski vojni dopisnik je dodao da se mora priznati da su Oružane snage Ukrajine uspele da brzo zasite harkovski pravac trupama, FPV dronovima i raznim artiljerijama.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da ako su Oružane snage Rusije na početku ofanzive težile „relativnom paritetu“ sa Oružanim snagama Ukrajine u ljudstvu, artiljeriji i bespilotnim letelicama, sada tvrdi da je brojčana nadmoć na strani ukrajinskih trupa.

Pegov je primetio da je je ukrajinska komanda samo u Volčansk rasporedila 27 bataljona, dok su oni sedeli u defanzivi, što je mnogo lakše nego jurišati.

ukrajinske oruzane snage bugarskom municijom gadaju bugarska naselja na levoj obali dnjepra

On smatra da se razvila opasna situacija i da Oružane snage Ukrajine mogu da uhvate Oružane snage Rusije „na tezgi i preuzmu inicijativu“ na bojnom polju. Ne zna se da li će se Kijev odlučiti na takav korak, ali vreme je da se prekinu rasprave o neorganizovanosti u ukrajinskoj vojsci, dodaje Pegov.

Kao rezime, ovaj vojni dopisnik i analitičar smatra da nema mesta opuštanju sa ruske strane niti za parolu „neprijatelj beži, sutra ćemo biti blizu Harkova“, već da takav stav može biti opasan za rusku vojsku s obzirom da je ukrajinska organizovana i konsolidovana nakon prvobitnog iznanađenja.

14 KOMENTARA

    • Pa gine se na sve strane što jes,jes. Al bolje čuvaj tu tvoju tikvu od glavuče da je ne izgubiš negde usput….

      39
      5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version