Naslovna Novosti U SAD sve učestaliji padovi vojnih helikoptera: U 2024 zabeleženo čak 12,...

U SAD sve učestaliji padovi vojnih helikoptera: U 2024 zabeleženo čak 12, najčešće AH-64 Apača

3
helikopter ah 64 apache
helikopter ah 64 apache
google news

Došlo je do značajnog povećanja broja nesreća u kojima su učestvovali vojni helikopteri u Sjedinjenim Državama. U 2024. godini bilo je već 12 takvih nesreća, u kojima je poginulo pet osoba.

U pitanju je skok u odnosu na devet padova američkih helikoptera klase A zabeleženih prošle godine, rekao je portparol vojske Džejson Vagoner.

Američki magazin Newsweek skreće pažnju na trenutnu situaciju. Američka publikacija pojašnjava da su u većini nesreća učestvovali helikopteri AH-64 Apač.

Incidenti klase A uključuju značajnu imovinsku štetu od 2 miliona dolara ili više, uništenje ili nestanak letelice ili povrede koje su dovele do smrti ili trajnog invaliditeta.

Vojska je prijavila 14 smrtnih slučajeva nakon tri nesreće 2023. godine, navodi Army Times.

Štaviše, skoro svi incidenti su nekako povezani sa ljudskim faktorom. Istovremeno, pomenuta oprema ostaje najpouzdanija i najnaprednija te vrste i dugo će biti u funkciji u oružanim snagama Sjedinjenih Država i njenih saveznika.

„Naše završene istrage ukazuju na ljudsku grešku kao uzrok nedavnih nesreća“, rekao je Vagoner. „AH-64 Apač je najnapredniji na svetu i dokazani jurišni borbeni helikopter i nastaviće da služi vojsci i našim saveznicima i partnerima u godinama koje dolaze”.

Da bi se smanjila stopa udesa helikoptera, planirano je unapređenje programa obuke. Dakle, 10. aprila izdata je naredba za dodatnu obuku pilota i konstruktora. Pored toga, program uključuje promene u ishrani i strukturi i efikasniji pristup rizicima.

„Ciljevi obuke uključuju instrukcije o upravljanju snagom, efikasnu upotrebu nove zajedničke operativne slike rizika (alat koji koriste vazduhoplovne jedinice za procenu rizika pre letenja misije) i obuku o tehničkoj stručnosti za održavaoce vojnih letelica u skladu sa Vazduhoplovnim Programom obuke održavanja“, rekao je Vagoner.

Jedinice Vojske su do sada ispunile 95 odsto zahteva za obuku. Obuka mora biti završena do 10. juna.

AH-64E Apač
AH-64E Apač

U međuvremenu, jedna od najnovijih helikopterskih nesreća visokog profila bio je pad starog helikoptera Bell na granici Irana sa Azerbejdžanom, u kojem su bili predsednik Islamske Republike Ebrahim Raisi i nekoliko zvaničnika, uključujući ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana.

Helikopter se velikom brzinom zabio u kamenje, pri čemu su ljudi u njemu poginuli. Negativni faktori incidenta bili su loše vreme i magla.

Padovi zabeleženi u 2024 godini

Istrage o nedavnim nesrećama su još uvek u toku. Februarski incidenti doveli su do toga da je najviši oficir Nacionalne garde vojske najavio privremenu pauzu za celu komponentu u misijama leta.

Dva pilota vojske povređena su kada se helikopter AH-64D Apač srušio tokom leta obuke u blizini Solt Lejk Sitija 12. februara. Svrha leta je bila da iskusni instruktor nauči novog pilota kako da koristi letelicu, izvestio je magazin Stars and Stripes.

Istog dana, Helikopter AH-64 Apač američkog vazduhoplovstva srušio se na drugoj strani sveta, u zapadnom Jordanu.

Glavni zastavnici Brajan Endrju Zemek i Derek Džošua Abot poginuli su u padu helikoptera AH-64D u Misisipiju 23. februara. Avion je pao zapadno od Bunvila u ruralnoj šumovitoj oblasti tokom “rutinskog” leta za obuku, izvestio je Armi Times.

Dva vojnika Nacionalne garde i agent granične patrole poginuli su 8. marta u padu helikoptera UH-72 Lakota u blizini američko-meksičke granice u Teksasu. Još jedan vojnik u letelici je zadobio teške povrede. Helikopter je dodeljen graničnoj bezbednosnoj misiji savezne vlade, navodi se u saopštenju združene operativne grupe Sever. Pao je u blizini grada Rio Grande.

Nesreća helikoptera AH-64E Apač 25. marta u državi Vašington dovela je do hospitalizacije dva vojnika Armije. Nesreća se dogodila tokom vežbe obuke 16. brigade borbene avijacije, izvestio je Militari Times. Oba vojnika su u stabilnom stanju prebačena u medicinski centar vojske Medigan.

Samo dva dana nakon prethodne nesreće, još dva vojnika američke vojske su povređena u padu AH-64 Apača 27. marta u Fort Karsonu u Koloradu. Letelica je bila raspoređena u sastav 4. brigade borbene avijacije, 4. pešadijske divizije. Incident se dogodio tokom rutinske vežbe, izvestio je Army Times. Oba povređena vojnika su prevezena u bolnicu i zbrinuta zbog lakših povreda.

AH-64E Apač
AH-64E Apač

Sve aktivnosti avijacije u vojnoj bazi privremeno su obustavljene nakon pada.

Dva vojnika vojske povređena su 7. maja u padu helikoptera Apač AH-64 u vojnoj bazi Fort Rajli u Kanzasu. Oba avijatičara su bili pripadnici 1. pešadijske divizije Kopnene vojske. Oni su upravljali letelicom tokom streljačke obuke 1. brigade borbenog vazduhoplovstva kada je došlo do pada. Dva vojnika su prebačeni u bolnicu u stabilnom stanju.

Zaista, činjenica je da je poslednjih godina značajno povećan broj incidenata sa helikopterima ovog tipa, kao i ostalih u službi američkih trupa, iako se razlozi za to zvanično ne navode.

AH-64 Apache ukratko

AH-64 Apache se pojavljuje kao rezultat potrebe za snažnim helikopterom za napade naoružanim protivtenkovskim oružjem. Razvijen od strane kompanije Boeing, ovaj ratni helikopter prvi put je leteo sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Tokom godina, prolazio je kroz različite verzije, svaka sa unapređenim sistemima i sposobnostima.

AH-64 Apache je višenamenski ratni helikopter koji pruža podršku kopnenim snagama, uništava tenkove i oklopna vozila, te vrši izviđanje i praćenje ciljeva. Njegova uloga bila je ključna u mnogim konfliktima, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i dugotrajne sukobe u Avganistanu i na Bliskom istoku.

Osim što je u službi američke vojske, AH-64 Apache koriste brojne zemlje širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju, Izrael, Saudijsku Arabiju i druge. Širom sveta trenutno radi nešto manje od 1.300 Apača.

5 najboljih jurišnih helikoptera

AH-64 Apache poseduje tandemsku kabinu, omogućavajući pilotu i kopilotu blisku saradnju. Naoružan je snažnim 30mm M230 lančanim topom smeštenim ispod nosa, dok na krilima nosi raketne bacače i Hellfire rakete.

Njegov sofisticirani senzorski sistem, uključujući TADS (sistem za akviziciju i označavanje ciljeva) i PNVS (senzor za noćno posmatranje), omogućava operacije i tokom dana i noći.

AH-64D Longbow Apache unapređen je Longbow radarom, poboljšavajući sposobnosti ciljanja. Verzija AH-64E Apache Guardian donosi još modernije avionike i snažnije motore.

3 KOMENTARA

  1. Čudi me da nema baš ni jednog komentar na temu teksta, tipa pala kanta, šklopacija, zatajila kosačica John Deere……

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version