Naslovna Novosti USAF presreće novi ‘špijunski’ balon u Juti, dok se u Misisipiju srušio...

USAF presreće novi ‘špijunski’ balon u Juti, dok se u Misisipiju srušio još jedan helikopter Apache AH-64

3
rusi ismejali sad oko afere sa balonom
rusi ismejali sad oko afere sa balonom
google news

Godinu dana nakon što je takozvani “kineski špijunski balon” prešao SAD pre nego što je oboren u prvoj i jedinoj akciji stelt lovca pete generacije F-22 Raptor, Pentagon je saopštio da prati novi neidentifikovani balon iznad zapadnih Sjedinjenih Država.

Kako prenosi Rojters, američki lovački avioni presreli su u petak neidentifikovani balon iznad države Jute.

Prve provere su utvrdile da balon ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, saopštila je Komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike.

Balon, koji se kreće ka istoku na mlaznoj struji (brzo pokretna struja vazduha koja se nalazi u gornjim slojevima atmosfere) na visini od oko 13 km, „nije manevarski“ i „ne predstavlja opasnost po bezbednost leta“, navodi se u saopštenju ove Komande.

Zvaničnik sa kojim je Rojters kontaktirao nije izneo dalje detalje o balonu, ali je potvrdio da se radi o „balonu malih dimenzija“ koji „ne predstavlja nikakvu pretnju civilnoj avijaciji ili nacionalnoj bezbednosti“.

Nije jasno kome pripada balon

Incident se dogodio oko godinu dana nakon veoma kontroverzne priče koja je trajala više od nedelju dana, a u kojoj je Pentagon pratio “veliki kineski špijunski balon” koji je leteo preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Država pre nego što su ga oborili u “spektakularnoj akciji” lovca F-22 iznad Atlantskog okeana.

prva pobeda
Internet korisnici ismejali “prvi pogodak” F-22 dodavajući grafik balona

Ova epizoda je izazvala gnev Kongresa, s obzirom na to koliko dugo je Pentagon samo pratio “špijunski balon” pre nego što ga je oborio, dozvoljavajući mu da leti blizu strateških američkih vojnih objekata.

Kineski zvaničnici su negirali da su vršili nadzor, insistirajući na tome da je svrha balona prikupljanje vremenskih podataka i da je skrenuo sa kursa zbog nepredvidivih vetrova.

Nakon te, kako navode američki mediji, sramne epizode, američki lovački avioni su počeli da preduzimaju bržu akciju u sličnim okolnostima, reagovajući nešto brže i obarajući tri manja objekta iz vazduha iznad Kanade, jezera Huron i Aljaske.

Ovaj incident idealno poslužio te dodatno zaoštrio odnose SAD sa Kinom, koju inače smatraju svojom “glavnom pretnjom”, a koja je negirala da je koristila balon za špijuniranje Sjedinjenih Država.

Američka vojska je početkom prošle godine oborila i balon hobista vredan 12 dolara u nizu “napada na NLO-e” u vazdušnom prostoru Severne Amerike. Dok Nacionalna meteorološka služba i mnoge druge meteorološke organizacije širom sveta redovno lansiraju meteorološke balone u nebo svakog dana, raste polje hobista koji takođe radi isto sa sličnim ciljem.

Još jedan helikopter Apač AH-64 srušio se u SAD

U potpuno nepovezanom incidentu u Misisipiju, dogodila se tragedija tokom trenažnog leta helikoptera Apač AH-64 koji pripada Nacionalnoj gardi regiona. Guverner Misisipija Tejt Rivs rekao je da se helikopter srušio i da su poginula dva člana posade.

Prema rečima šefa države, helikopter je obavljao rutinski trenažni let kada se dogodila iznenadna katastrofa čiji uzroci ostaju nepoznati. Na mestu događaja već rade specijalisti, čiji je zadatak da rasvetle sve okolnosti ovog pada aviona.

Tragedija Apača AH-64 u Misisipiju nije bio jedini nedavni incident u kojem su učestvovali helikopteri ovog tipa. 13. februara je takođe objavljeno da se helikopter Apač AH-64 srušio, ali ovog puta iz Nacionalne garde Jute, u Jordanu.

AH-64 Apache je višenamenski ratni helikopter koji pruža podršku kopnenim snagama, uništava tenkove i oklopna vozila, te vrši izviđanje i praćenje ciljeva. Njegova uloga bila je ključna u mnogim konfliktima, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i dugotrajne sukobe u Avganistanu i na Bliskom istoku.

helikopter ah 64 apache
helikopter ah 64 apache

Osim što je u službi američke vojske, AH-64 Apache koriste brojne zemlje širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju, Izrael, Saudijsku Arabiju i druge. Širom sveta trenutno radi nešto manje od 1.300 Apača.

Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga ovakvih situacija moralna i fizička zastarelost ovih mašina.

3 KOMENTARA

  1. Amerkanci opet presreću špijunski balon.
    Rusi opet sami sebi obaraju avaks.
    A Kinezi se smeju obema budalama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version