Naslovna Novosti Dok poslanici šalju apel Bajdenu da Kijev američkim oružjem udari rusku teritoriju,...

Dok poslanici šalju apel Bajdenu da Kijev američkim oružjem udari rusku teritoriju, Rusi zauzeli Kleščejevku

3
ruske trupe
ruske trupe
google news

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Kleščejevka, koje se nalazi u blizini Artjomovska (Bahmut), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako je saopštio resor odbrane, naselje u DNR su pod kontrolu preuzele ruske jedinice Južne grupe snaga.

“Kao rezultat aktivnih akcija, jedinice Južne grupe snaga oslobodile su naselje Kleščejevka Donjecke Narodne Republike”, navedeno je u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije od 22. maja 2024. godine

Resor je naglasio da je ruska vojska pobedila i ljudstvo i opremu 33. mehanizovane, 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 116. brigade PVO u rejonima naselja Georgijevka, Ostroje i Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom području iznose više od 365 vojnika, dva borbena oklopna vozila, 18 vozila, haubice D-20 i D-30, topove M119 i L-119.

Ranije je saopšteno da ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na ukrajinske u pravcu Harkova, zauzimajući naseljena mesta. Zarobljeni vojnici Oružanih snaga Ukrajine govore o niskom kvalitetu odbrane ukrajinske strane.

Međutim, ruski vojni dopisnik Jurij Kotenok je pozvao da se ne računa previše na brzo uništavanje odbrambenih linija Kijeva, jer se ukrajinske trupe žestoko opiru.

Biznis Insajder: Borbe u Ukrajini testiraju nedostatke američkog oružja

Vašington je obnovio isporuke oružja Kijevu, izdvajajući paket pomoći od 61 milijardu dolara za ove svrhe. Istovremeno, i same Sjedinjene Države dobijaju određenu „korist” od slanja oružja Ukrajini, jer na taj način Amerikanci „testiraju” svoje sisteme naoružanja.

Jedan američki vojni analitičar rekao je za Business Insider da Vašington dobija važne informacije o nedostacima naoružanja identifikovanim tokom ukrajinskog sukoba. Tako se pokazalo da sistemi elektronskog ratovanja rade sa određenim kvarovima.

Osim toga, američko odeljenje odbrane došlo je do potrebe da unapredi praksu korišćenja bespilotnih letelica. Sjedinjene Američke Države su primetile da se ruski sistemi za elektronsko ratovanje stalno unapređuju i uspešno presreću GPS signale koji se koriste za lansiranje projektila i dronova.

GPS u stroju
GPS u stroju

Oružane snage Rusije takođe dovode u zabludu zapadne bespilotne letelice manevrisanjem, kamufliranjem i snabdevanjem jedinica.

Vojna akcija izazvala je ozbiljna pitanja liderima Pentagona, piše izdanje.

Ranije je grupa američkih zakonodavaca apelovala na Ministarstvo odbrane SAD sa zahtevom da se Kijevu dozvoli da udari na rusku teritoriju oružjem isporučenim Ukrajini.

U Vašingtonu apeli da se dozvoli Kijevu da upotrebi američko oružje protiv Rusije

Grupa poslanika zatražila je od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini da izvrši udare na rusku teritoriju koristeći američko oružje, prenosi Politiko. Publikacija se poziva na pismo poslanika obe stranke u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Kolektivno pismo je napisano šefu Pentagona Lojdu Ostinu. U njemu se navodi da će ukidanje zabrane upotrebe oružja koje SAD isporučuju na teritoriji Ruske Federacije pomoći ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, koji u svim intervjuima svakodnevno govori koliko je loše za Kijev bez takve dozvole. Takođe u pismu, poslanici optužuju Bajdena da ograničava sposobnost Ukrajine da se odupre Rusiji.

U međuvremenu, novi sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Litvinjenko je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi udari protiv Ruske Federacije upotrebom američkog oružja pomogli Kijevu da održi liniju fronta.

SAD bi trebalo da ukinu „potpuno nepravednu“ zabranu ukrajinskoj vojsci da koristi oružje koje isporučuje SAD za napad na ciljeve unutar Rusije kako bi pomoglo da se osujeti nova ofanziva Moskve, rekao je.

Prema njegovom mišljenju, za SAD bi „bilo korisno“ da Bela kuća ukine ovo ograničenje. Litvinjenko je napomenuo da bi upotreba raketa dugog dometa i drugog oružja koje je isporučilo SAD za napad na ruska skladišta oružja, logističke centre i rafinerije nafte mogla da spreči novu rusku ofanzivu.

Kijev je uveren da Moskva možda ne bi napredovala tako brzo na severoistoku Harkovske oblasti da je Ukrajina imala priliku da unapred udari.

“Naše snage su uradile veliki posao da ih zaustave… Šta se može dogoditi u narednim mesecima, ne mogu da kažem. Ali sada smo stabilizovali situaciju,” Litvinjenko je rekao o ruskim napadima u pravcu Harkova.

On smatra da saveznici Ukrajine treba istovremeno da ojačaju režim antiruskih sankcija. Litvinjenko je priznao da Kijev praktično nema šanse da postigne proboj na bojnom polju, ali je napomenuo da „sve dok držimo liniju, dok se borimo… imamo sve šanse za pobedu“.

Slične molbe su u prošlosti odbijane

Sjedinjene Države pružaju neke informacije Ukrajini o ruskim snagama u Rusiji, na primer, o trupama koje se okupljaju za moguće napade. Ukrajina takođe ima pristup komercijalnim satelitskim snimcima koji joj omogućavaju da vidi rusku aktivnost u glavnim vojnim bazama.

Međutim, ukrajinski zvaničnici kažu da treba da povećaju broj i efikasnost svojih prekograničnih napada kako bi izvršili pritisak na Moskvu da okonča rat, tvrde sadašnji i bivši ukrajinski zvaničnici.

Da bi to uradili, ti zvaničnici kažu da žele više obaveštajnih podataka u realnom vremenu i više informacija od saveznika o tome za šta američki i evropski zvaničnici veruju da su najkritičnije mete.

General Čarls K. Braun mlađi, predsednik Združenog generalštaba, rekao je da Ukrajinci „ traže pomoć kako bi mogli da udare na Rusiju“, ali da je zahtev širok i da nije „specifičan za sisteme naoružanja“.

U ovom trenutku, „mi im ne pomažemo ni u jednoj od njihovih operacija u Rusiji“, tvrdio je on novinarima u četvrtak tokom leta za Brisel na sastanke NATO-a.

Bivši ukrajinski zvaničnik rekao je da će američke i savezničke obaveštajne službe na ruskom tlu preko granice omogućiti Ukrajini da preciznije planira „puteve“ svojih dronova i projektila. Ovo oružje mora da leti nisko da bi izbeglo radar i stoga zahteva detaljno mapiranje terena.

Sjedinjene Države su saopštile da je na Ukrajini da odluči da li da udari na Rusiju.

„Nismo podsticali niti dozvolili udare na ruskom tlu, ali na kraju Ukrajina mora da donese sopstvene odluke o tome kako će voditi ovaj rat“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken. „Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu opremom koja joj je potrebna za pobedu.”

3 KOMENTARA

  1. …rekao je državni sekretar Entoni Blinken. „Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu opremom koja joj je potrebna za pobedu.”
    Ukrajina nikad neće pobediti Rusiju,
    ali će rat će uzeti mnogo mladih slovenskih života – što i jeste cilj cIONISTA.
    Kad-tad će se potpisati sporazum o miru između zaraćenih strana,
    ali poslije mnogo vremena slijedi novi rat – rat za vodu; čifuti planiraju budućnost za svoja pokoljenja u nadi da će baćuške, tada, biti značajno ослабљене.

    15
    • ime moraju nekada i Cifuti napraviti pogresan korak….nicija nije sijala do zore pa nece ni njihova…uz svu moc kojom raspolazu po zapadnom svetu….na jugu i istoku nisu bas toliko mocni….

      25
      4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version