Naslovna Novosti Rusi načeli novi front; Kijev poslao pojačanje u oblast Harkova u pokušaju...

Rusi načeli novi front; Kijev poslao pojačanje u oblast Harkova u pokušaju da obuzda ruske snage

0
evolucija ukrajinske kontraofanzive
ofanziva ilustracija
google news

Ruska vojska pokušava da probije ukrajinsku odbranu u oblasti Harkova. Oblast je sinoć bila snažno bombardovana.

Ukrajinci su poslali pojačanje u to područje, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Kijevu.
Ruske snage su pokušale ograničeni napad oko 50 kilometara severoistočno od grada Harkova, piše Rojters.

Pokušaj se dogodio između četvrtka i petka, a ruske trupe su napale na oklopnim borbenim vozilima.

„Oko pet ujutru, neprijatelj je počeo da pokušava da probije našu liniju odbrane“, rekao je Oleg Sinehubov, načelnik vojne uprave Harkovske oblasti.

Iako je u pitanju bila izviđačka grupa, borbe i dalje traju i još se sa sigurnošću ne zna da li su Rusi ponovo otvorili ofanzivni pravac Harkova.

„Okupatori su pojačali bombardovanje severnog fronta. Neprijatelj napada grad Vovčansk“. Ukrajinska pravda donosi detalje o napadima, pozivajući se na vojne izvore.

Podsetimo, ukrajinske tvrdnje treba uzeti sa rezervom, jer sa druge strane stižu i druge informacije.

“Rusi su celu noć bombardovali to područje, avijacijom i artiljerijom, koncentrišući se na grad Vovčansk (50 km NE od grada Harkova)”.

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, bilo je nekoliko neuspešnih pokušaja diverzantskih i izviđačkih grupa da probiju ukrajinsku odbranu.

U ranim satima 10. maja, „u pravcu Vovčanska, neprijatelj je izveo vazdušne udare navođenim bombama. Noću su Rusi pojačali pritisak artiljerije na prednju ivicu odbrane“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

„Bilo je bezuspešnih pokušaja izviđačko-diverzionih grupa da pređu granicu“, naveo je i načelnik vojne uprave Harkovske oblasti.

„Meštani kažu da nikada ranije nisu doživeli takva bombardovanja. Sada je u Vovčansku veoma opasno“, rekao je ukrajinski komandant vojne uprave.

Ukrajinci se uspešno brane, međutim..

„Oružane snage Ukrajine samouvereno održavaju svoje pozicije: nisu izgubile ni jedan metar. Neprijateljska grupa ne predstavlja pretnju za Harkov, njene snage su dovoljne samo za provokacije na severnom frontu“, zaključio je Sinehubov.

Međutim, čini se da Rusi žele da stvore tampon zonu potiskivanjem ukrajinskih oružanih snaga od granice i već su napredovali jedan kilometar, piše Rojters.

Sagovornik Rojtersa je napomenuo da ruske trupe pokušavaju da potisnu oružane snage 10 kilometara od granice sa Rusijom, ali ukrajinski borci pokušavaju da ih obuzdaju.

“Rezervne jedinice su poslate da ojačaju odbranu na ovoj strani fronta. Oružane snage Ukrajine nastavljaju da obuzdavaju ofanzivu neprijatelja. Napadi su odbijeni, iako se još uvek beleže borbe različitog intenziteta”, dodali su iz Ministarstva .

Andrij Kovalenko, šef Centra za borbu protiv dezinformacija NSDC-a, rekao je danas, citira RBC Ukrajina, da Rusi imaju resurse da eskaliraju akcije u pograničnim oblastima Harkovske oblasti. Međutim, prema njegovim rečima, to nije napad na grad Harkov.

Ranije su ukrajinske oružane snage upozorile na operacionalizaciju ruske borbene grupe od 100.000 vojnika i na planove neprijatelja da napadne Harkovsku i Sumsku oblast.

Područje Vovčanska gde su ruske snage napale nalazi se, najbliže, 70 km od linije fronta (75 km S-SZ od grada Kupijanska).

Šta kažu Rusi

Kako navode novinari „Vojnih dopisnika ruskog proleća“, jedinice grupe „Sever“ počele su aktivna vojna dejstva nakon detaljnog izviđanja, masovne artiljerijske pripreme i vazdušnih udara.

Borbe su se vodile u brojnim ključnim naseljima, uključujući Kudijevku, Goptovku, Strečeju, Krasnoje, Pilnaju, Borisovku i Gatišće, koja su sva u neposrednoj blizini granice. Ove oblasti su izabrane kao početne tačke za proboj.

Kako navode novinari, ruska strana još nije rasporedila svoje glavne snage, što ukazuje na moguće postepeno povećanje obima operacije.

Napominje se da je sadašnja ofanziva početak veće kampanje koja ima za cilj slabljenje pozicija ukrajinskih trupa i proširenje kontrolisane teritorije.

Istovremeno, postoje informacije da možda govorimo o stvaranju sanitarne zone, ali s obzirom na veličinu grupe, očigledno je da ova druga verovatno neće preći 15-20 kilometara.

Šta se zapravo događa?

Među nalozima na društvenim mrežama u Rusiji i Ukrajini postoji velika aktivnost o tome šta se dešava na harkovskom frontu. Ukrajinski izvori tvrde da ruske trupe nisu uspele da probiju ukrajinske linije odbrane, a neki ruski izveštaji govore o preuzimanju naselja i napredovanju.

Ali šta se zapravo dešava na terenu i ko je upravu? Pa, obe strane mogu biti i u pravu i ne u isto vreme. Pre svega, nema masovnog napredovanja Rusije, već samo izviđanje i čišćenje graničnog područja, na pojedinim mestima, na ukrajinskoj strani granice.

Glavna ukrajinska odbrambena linija se nalazi 5-10 km od granice i nema ruskih pokušaja da je probiju, tako da su Ukrajinci u pravu kada kažu da Rusi nisu probili.

Istovremeno, ruske tvrdnje da su zauzeli neka naselja na granici mogu biti tačne, ali ta naselja više nisu naselja već samo neke ruševine i kamenje na zemlji.

Dakle, čak i da su Rusi možda zauzeli Strilču (1 na mapi koja se nalazi na granici ovo nije značajno. Ruske snage treba da stignu do mesta kao što su Lipči ili Volčansk da bi se videlo da su ostvarile pravi napredak u toj oblasti.

Ova operacija je verovatno, u sadašnjoj fazi, uglavnom usmerena na uspostavljanje tampon zone do 5 km duboke na ukrajinskoj strani granice, kako bi se budući ukrajinski upadi onemogućili, barem u ovoj oblasti od 40-60 km.

Međutim, ratna magla je gusta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version