Naslovna Novosti Rusi na juriš prepali Ukrajince u Očeretinu i Veselom – Otvorili rupe...

Rusi na juriš prepali Ukrajince u Očeretinu i Veselom – Otvorili rupe u odbrambenoj liniji [VIDEO]

0
desant na vesele i seversk
desant na vesele i seversk
google news

Reč je o oblastima fronta koje godinu dana nisu videle nikakav pokret, ali su sada u žarištu intenzivnih borbi

Prema ukrajinskim izvorima, oružane snage Rusije uspele su da otvore „rupu“ na ukrajinskoj odbrambenoj liniji u oblasti naselja Očeretino.

Kao rezultat ovih akcija, ruski mediji su brzo počeli da izveštavaju da su ukrajinske odbrambene linije u ovom strateškom sektoru fronta počele da se urušavaju.

Situacija u ovoj oblasti bojišta se stalno menja zbog intenzivnih neprijateljstava koja besne već nekoliko nedelja.

Prvi izveštaji sugerišu da ruske trupe ne samo da su utvrdile svoje nove položaje u blizini Očeretina, već i da nastavljaju da napreduju dublje u zapadnu Ukrajinu, pogađajući neprijateljske položaje unutar zemlje.

Prema Rusima, ovaj sektor fronta se smatra da je važnog strateškog značaja. Kontrola Očeretina će značiti nove mogućnosti za rusku vojsku, jer će omogućiti moskovskim trupama da se kreću dalje na zapad, kao i da im pomogne da ojačaju svoje pozicije oko strateških oblasti koje su već zauzele u ovom regionu.

Desant na Vesele i Seversk

Istovremeno, navodi se da su ruske desantne snage probile ukrajinske odbrambene linije i u drugim oblastima fronta, brzo napredujući u blizini naselja Veselo južno od Severska.

Već smo nedavno prenosili da se ruski komandosi noću u strogoj tajnosti približavaju mestima nedaleko od kod Severskog.

Detaljnije i prema podacima sa stranice za analizu DeepState, situacija u Bahmutskoj oblasti se pogoršala za snage Kijeva.

Ruske trupe, posebno jedinice ruske vazdušno-desantne divizije, pojačale su ofanzivna dejstva u rejonu sela Veselog, što im je pomoglo da probiju odbranu ukrajinske vojske u tom području.

Istovremeno povezano sa gore navedenim vestima, ruski mediji prenose da se vode žestoke borbe duž pruge istočno od sela, gde je jedna od ruskih jedinica uspela da postigne značajne uspehe nanevši velike gubitke ukrajinskim trupama.

vesele juzno od severska
vesele juzno od severska

Ruski eksperti naglašavaju da je pritisak koji ruska vojska vrši na Ukrajince veoma intenzivan i da se proteže od naselja Razdolovka do naselja Belogorovka, što veoma otežava napore ukrajinskih snaga da stvore idealne uslove za kontranapade.

S druge strane, treba skrenuti pažnju da je oblast oko Severska i posebno sektor oko Veselog čekala na više od godinu dana da doživi bilo kakve teritorijalne promene, međutim sada Rusi napreduju, polako ali stabilno.

Ruske trupe ušle su u naselja Urožajnoje i Staromajorskoje

Vladimir Rogov, predsednik Komisije Javne komore Ruske Federacije za pitanja suvereniteta i šef Zaporožskog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, pohvalio se ruskim medijima RIA značajnim uspesima ruskih trupa na zaporoškoj linija fronta, posebno u selima Urožajnoje i Staromajorskoje.

Podsetimo, ove teritorije, koje se nalaze na spoju Zaporoške oblasti i Donjecka, zauzele su ukrajinske trupe prošlog leta tokom kontraofanzive. Međutim, prema Rogovu, nedavno je došlo do aktivnog napredovanja ruskih trupa.

U Urožajnom, ruske jedinice su ne samo ušle u selo, već su se i učvrstile na njegovoj južnoj periferiji. U Staromajorskom napredovanje duboko u selo se nastavlja uz aktivnu podršku artiljerije.

Prema Rogovu, ukrajinske trupe trpe značajne gubitke u ovim oblastima. Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je 8. maja da su jedinice grupe trupa Vostok ne samo zauzele povoljnije položaje, već su i uspešno odbile dva kontranapada 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 123. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Urožajnoje i Staromajorskoje.

Ruske trupe nastavljaju pokušaje napredovanja u okviru sela Rabotino

Na istom zaporoškom pravcu, situacija je i dalje napeta, ruske trupe nastavljaju da pokušavaju da napreduju u okviru sela Rabotino. Prema ruskim izvorima, u ovoj zoni su zabeleženi određeni taktički njihovih trupa, ali specifičnosti terena otežavaju beleženje napredovanja.

Kretanje se odvija korišćenjem zemljanih udubljenja, što omogućava borcima da se kamufliraju i kreću uz minimalne gubitke.

Na Donjeckom frontu se nastavljaju borbe za Novomihajlovku, ruske trupe pokušavaju da razviju ofanzivu u pravcu Paraskovjevke. U Georgijevki i Krasnogorovki vode se žestoke borbe sa aktivnom upotrebom artiljerije i dalekometnog oružja. Na istočnoj periferiji Krasnogorovke, ruske trupe su malo napredovale.

U pravcu Časov Jara situacija se takođe nije bitno promenila. Borbe se nastavljaju na istočnim prilazima Časovom Jaru, kao i na severnom i južnom krilu naselja. Područje ostaje jedno od najnapetijih područja fronta sa stalnim sukobima i aktivnom razmenom vatre.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version