Naslovna Novosti Rumunski predsednik podržava ideju slanja njihovog PVO sistema Patriot u Ukrajinu

Rumunski predsednik podržava ideju slanja njihovog PVO sistema Patriot u Ukrajinu

2
rumunski patriot
rumunski patriot
google news

Rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je 7. maja da je otvoren za razgovore o slanju sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa američke proizvodnje MIM-104 Patriot u Ukrajinu.

Postojala je diskusija o tome ko može da pošalje sisteme Patriot u Ukrajinu tokom poslednjih nekoliko nedelja“, rekao je Johanis novinarima u Vašingtonu nakon sastanka sa predsednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom u Vašingtonu, prenose rumunski mediji.

Predsednik Bajden je to spomenuo… na našem sastanku i rekao sam da sam otvoren za diskusiju. Moram da razgovaram o tome u Vrhovnom savetu odbrane da vidimo šta možemo da ponudimo i šta možemo da dobijemo zauzvrat, jer je neprihvatljivo ostaviti Rumuniju bez PVO“, dodao je on.

Rumunija, članica NATO-a od 2004. godine, potpisala je 2017. godine ugovor koji ih je koštao 4 milijarde dolara za nabavku sistema Patriot naoružanih raketama PAC-2 GEM-T i PAC-3 MSE, ali za sada ima samo jedan koji je operativan.

Johanis je izjavio da bi se sve diskusije u vezi sa Ukrajinom ticale sistema koji je u poodmakloj fazi da postane operativan.

Bela kuća je saopštila da je Bajden zahvalio Rumuniji na njenoj posvećenosti bezbednosti na istoku NATO-a, uključujući i region Crnog mora, i pozdravio rumunske investicije u odbranu, koje premašuju cilj NATO-a, da članice potroše najmanje 2% BDP-a.

Lideri su ponovo potvrdili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini dok se ona brani od besmislene agresije Rusije, a predsednik Bajden je izrazio zahvalnost na podršci Rumunije ukrajinskim izbeglicama i naporima da se ukrajinsko žito prebaci na tržište“, saopštila je Bela kuća, izostavljajući bilo kakvo pominjanje Patriot PVO sistema.

Rumunski Patriot

Rumunija je nabavila 7 sistema PVO Patriot. Od toga su 4 isporučene, a sledeća 3 će tek biti ugovorena.

patriot i f 16
patriot i f 16

Od 4 isporučena sistema, jedan je već u funkciji. Prema tome, pregovori o slanju rumunskog Patriot sistema u Ukrajinu ciljaju na jednog od tri koja su trenutno u funkciji.

7 sistema koštaju oko 4 milijarde dolara, a kupovina PVO sistema Patriot je do sada najskuplja kupovina u istoriji Rumunije. Rekord će, međutim, biti oboren kupovinom aviona 5. generacije F-35 Lightning II.

Iako ga je Izrael prevazišao i izbacuje ga iz upotreba, sistem Patriot se idalje smatra od vitalnog značaja za zaštitu civilnih ili vojnih ciljeva od raketnih pretnji. Mora se reći da je Rumunija nabavila modernu hardversku i softversku konfiguraciju sistema Patriot, konfiguraciju koja je testirana u borbi i koja je sposobna da se bavi većim brojem aktuelnih vazdušnih pretnji.

Ukrajinski Patriot

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija. Većinu ovih sistema vrlo je verovatno da je ruska vojska već oštetila ili uništila, posebno imajući u vidu hitnost da se Kijevu isporuče pomenuti sistemi.

Predsednik Vladimir Zelenski nedavno je rekao da je Ukrajini potrebno 25 Patriota da pokrije celu zemlju, ali je njegov ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ipak rekao da je za sada fokusiran na obezbeđivanje sedam sistema za zaštitu samo najvećih gradova u zemlji.

Zelenski nastavlja da stoji ispružene ruke, zahtevajući sisteme protivvazdušne odbrane od svojih saveznika, ali trenutno je samo Nemačka konkretno pristala da deli protivvazdušne sisteme sa Kijevom. U tom kontekstu, SAD su pojačale pritisak na svoje saveznike.

Izrael planira da postepeno ukine upotrebu raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot, koji su decenijama služili kao oslonac njihove protivvazdušne odbrane. Gde će tačno biti preusmereni rashodovani Patriot sistemi ostaje nepoznato. Međutim, stručnjaci veruju da oprema koja je uklonjena iz upotrebe može biti prebačena u Kijev.

Nemačka je 13. aprila saopštila da će Ukrajini obezbediti još jedan sistem Patriot. Međutim, Grčka je odbila zahteve da isporuči bilo koji od svojih sistema. Španija je takođe odbila, ali je rekla da će isporučiti dodatne rakete kijevskim snagama.

rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini
rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini

Dodatni sistem Patriot Ukrajina će dobiti od Nemačke, a drugi koji bi mogla da isporuči Rumunija vrlo lako može zadesiti ista sudbina kao i oni koji su do sada isporučeni Ukrajini.

Štaviše, uspešno rusko uništavanje nekoliko sistema PVO „Patriot“ ukazuje na činjenicu da dalje isporuke, ukoliko ne obuhvataju zaista značajne količine, nemaju preteranog smisla za Kijev. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

2 KOMENTARA

  1. Ima dosta ljudi koji kažu kako je jako pravoslavlje u Rumuniji. Ali smisao pravoslavlja je u delima a ne formi. Ova zemlja tradicionalno je poligon za sve okupatore od Njemačke do SAD

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version