Naslovna Novosti Još PVO sistema Ukrajini: Nemačka šalje treći Patriot, dok Španija predaje rakete...

Još PVO sistema Ukrajini: Nemačka šalje treći Patriot, dok Španija predaje rakete za MIM-104

3
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
google news

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je u petak od evropskih saveznika da preispitaju da li mogu da daju veću podršku protivvazdušnoj odbrani Ukrajine. On je podsetio da je Nemačka odlučila da Ukrajini preda treći PVO sistem Patriot, dok krstareće rakete Taurus ostaju u Nemačkoj.

„Želeo bih da iskoristim ovu priliku da zamolim naše prijatelje u Evropi da ponovo pogledaju u svoje arsenale da vide da li se nešto može učiniti na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane“, rekao je Šolc posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Nemačka je odlučila da Ukrajini preda treći sistem Patriot, ali prema rečima predsednika Zelenskog, Ukrajini je potrebno najmanje sedam sistema sa odgovarajućim brojem raketa za zaštitu gradova, prenosi Rojters.

Ukrajincima bi bile potrebne i nemačke krstareće rakete Taurus, koje imaju domet od 500 kilometara. Međutim, nemački kancelar je više puta odbijao da ih dostavi Kijevu, jer tvrdi da bi Turus mogao da pogodi ciljeve na ruskom tlu.

patriot
patriot

„Ovo oružje bi povećalo rizik od dovođenja Nemačke u rat jer bi uključilo nemačke vojnike u kontrolu ciljeva“, insistirao je Šolc u sredu.

Španija i Grčka pod pritiskom da predaju svoje Patriote Kijevu

Prema Rojtersu, Grčka i Španija su bile pod pritiskom da Kijevu obezbede PVO sisteme. Od obe zemlje je zatraženo da Ukrajini predaju po jedan sistem Patriot. Atina i Madrid su odbili, ali je Španija ipak obećala da će poslati rakete na ove sisteme.

Tako je španska ministarka odbrane Margarita Robles na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (Ramštajn format) potvrdila odluku Madrida da Ukrajini pošalje „komplet protivvazdušnih raketa dugog dometa Patriot“ koji će stignu do baze logistike „za četiri dana“.

Pored toga, španska pomoć planirana za naredna dva meseca uključuje lake i teške mitraljeze, zaštićena logistička vozila, oklopna pešadijska vozila, protivtenkovsko oružje i artiljerijske haubice.

Kasnije će Španija poslati PVO sisteme za nadzor i stanice za naoružanje za odbranu od dronova, koje priprema španska odbrambena industrija.

spanija u ukrajinu salje jos 20 leopard 2 kako bi postala najveci donor ovih tenkova kijevu
spanija u ukrajinu salje jos 20 leopard 2 kako bi postala najveci donor ovih tenkova kijevu

Robles je takođe izvestila da priprema novih glavnih borbenih tenkova Leopard za prebacivanje u Ukrajinu napreduje po planu i da će prve jedinice biti spremne pre kraja juna.

3 KOMENTARA

  1. Samo šaljite (pro)zeleneo(skom)… džabaaaa…. samo ukrajini produžavate ropac. Namenile se sile tame i demoni zapada na Svetlo i Dobro koje ne posustaje u borbi protiv zla, i koje će, Bogu hvala, naravno zanavek vratiti u pakao. To je jasno apsolutno svima. Ova, kao uostalom i gotovo sve druge, borba svetlosti protiv tame pokazala je ljigavštinu, nedostojanstvo, licemerje, kukavičluk, pokvarenost… gotovo svih evropskih i mnogih vanevropskih država koje će u vrlo skoro vreme moliti Rusiju za ekonomsku saradnju, energente… kada ih bolesna amerika, engleska, jevreji… izmuzu skroz.
    Živela Božja, slovenska, pravoslavna, krvorodna Majka Rusija.

    26

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version