Naslovna Novosti Nemci ‘pomilovali’ generala koji je razgovarao sa kolegama o udarima raketama Taurus...

Nemci ‘pomilovali’ generala koji je razgovarao sa kolegama o udarima raketama Taurus po Krimskom mostu

3
taurus kepd 350
taurus kepd 350
google news

U Nemačkoj je odbačen slučaj protiv komandanta Ratnog vazduhoplovstva Bundesvera, general-potpukovnika Inga Gerharca, koji je razgovarao o napadu na „most na istoku“ raketama dugog dometa Taurus. Pretpostavlja se da je razgovor bio o udarima Taurusa po Krimskom mostu.

Američki Biznis Insajder prenosi da je tužilaštvo oslobodilo nemačkog vojnika odgovornosti jer sumnje protiv Garharca nisu potvrđene. Prema izvoru, nisu pronađeni dokazi o namernim radnjama i slučaj je zatvoren 10. aprila 2024. godine.

Međutim, konačnu odluku u vezi sa general-potpukovnikom doneće nemačko odbrambeno odeljenje. Biznis Insajder (Axel Springer) pojašnjava da bi stroga kazna bila previše komplementarna za Rusiju, a meka reakcija bi mogla da izazove nezadovoljstvo u Ministarstvu odbrane.

Transkript snimka razgovora nemačke vojske objavila je 1. marta glavna urednica resursa Russia Today Margarita Simonjan. Razgovor je bio fokusiran na snabdevanje Kijevu raketama dugog dometa Taurus i njihove udare, verovatno, na Krimski most.

taurus storm shadow scalp
taurus storm shadow scalp

Pored Gerharca, razgovoru su prisustvovali načelnik odeljenja za operacije i vežbe Komande Vazduhoplovstva Bundesvera Frank Gref i zaposleni u Vazdušno-operativnom centru Odbrambeno-svemirske komande Fenske i Frosted.

Ovaj događaj i procureli razgovori nemačkih generala obišli su planetu, a svi svetski mediji su ispratili aferu.

Prema rečima pres-sekretara ruskog predsednika Dmitrija Peskova, činjenica takvog razgovora ukazuje da se u Berlinu suštinski razgovara o mogućim napadima na rusku teritoriju.

Zapadni saveznici SAD, Francuska i Velika Britanija su već snabdele i snabdevaju Ukrajinu moćnom dalekometnom municijom.

Međutim, to nije dovoljno, te britanski list Fajnenšel tajms u pokušaju da načini dodatni pritisak objašnjava da su Oružanim snagama Ukrajine preko potrebne krstareće rakete Taurus proizvedene u Nemačkoj. Sa druge strane, Olaf Šolc idalje odoleva pritiscima da rakete isporuči Kijevu.

Nemačka raketa Taurus

Taurus ima približno iste karakteristike težine i veličine kao francusko-britanski Scalp-EG/Storm Shadow. Međutim, nemačka municija se upadljivo razlikuje od drugih sa svojim inteligentnim sistemom bojevih glava Mephisto.

taurus
taurus

Proizvedena je da prodre u više slojeva materijala, a zatim eksplodira na željenoj lokaciji, obezbeđujući maksimalno oštećenje ciljeva kao što su mostovi i bunkeri.

Pored toga, projektil Taurus je opremljen turboventilatorskim motorom, dajući mu veći domet od Storm Shadow opremljenog turbomlaznim motorom. Ovo omogućava Taurusu da pogodi ciljeve do 250 kilometara dalje od Scalp-EG/Storm Shadow, što je veoma značajno.

Štaviše, zahvaljujući dizajnerskim rešenjima i stelt tehnologijama, Taurus može da se kreće na visini do 50 metara od površine, izbegavajući otkrivanje od strane većine postojećih radara PVO sistema.

Taurus je razvijen od strane zajedničkog preduzeća između nemačkog odeljenja najvećeg evropskog proizvođača raketa MBDA i švedske kompanije Saab. U isto vreme, TDW, bavarska podružnica MBDA Deutschland, proizvodi bojevu glavu Mefisto.

Poslednji put proizvodne linije ove rakete su puštene u rad 2019. godine, kada je izvršena porudžbina za Južnu Koreju.

U fabrikama u bavarskom gradu Šrobenhauzenu vrši se samo modernizacija prodatih raketa. Prema proceni analitičara, jedinica takve municije košta oko 1,5 miliona evra, u zavisnosti od veličine narudžbe. Španija, Južna Koreja i Nemačka imaju zalihe krstarećih raketa Taurus, ali nijedna od pomenutih država ih nikada nije koristila u borbi.

Generalni direktor kompanije Taurus Sistems Joachim Knopf rekao je u januaru da bi proizvodnja mogla da se nastavi “što je pre moguće” ukoliko se naruči. Istovremeno, analitičari sugerišu da će proizvodnja nove serije raketa Taurus trajati oko dve godine.

taurus
taurus

To objašnjavaju time da povećanje ili obnavljanje proizvodnje ne može biti trenutno, već je prvo potrebno povećati proizvodnju komponenti, a za to je potrebno vreme.

Dakle, ako ljudi koji stoje iza Bajdena odluče da Taurus projektili budu poslati u Ukrajinu, rakete će najverovatnije uzeti iz zaliha Bundesvera, koji broji približno 600 komada, od kojih je samo polovina operativna.

Procureli razgovor između dva nemačka oficira pokazao je da bi Oružane snage Ukrajine mogle da budu obučene da koriste Taurus, uprkos odbijanjima nemačkog kancelara Olafa Šolca da pošalje ove projektile.

3 KOMENTARA

  1. Moja Spanija sa Marokom ce da ratuje oko Ceute Melille dva spanska grada na teritoriji Maroka kao sto prije 15tak godina za malo nije oko ostrva Perejil… Zapamti da su Spanci sa Muslimanima prosli isto sto i mi Ali njihova sreca je sto su imali Kraljicu Isabel Católica koja im je ocistila drzavu y svoje vrijeme od Muslimana I Jevreja

  2. А шта ће Шпанији ови пројектили, с ким ће да ратује? Окружена је морем, са Португалијом неће ратовати нити јој за такав замишљени рат требају, са Французском неће ратовати. Неко се изгледа ту уграђивао за проценат? Иначе, оружје је баш незгодно, опасно!

    • Moja Spanija sa Marokom ce da ratuje oko Ceute Melille dva spanska grada na teritoriji Maroka kao sto prije 15tak godina za malo nije oko ostrva Perejil… Zapamti da su Spanci sa Muslimanima prosli isto sto i mi Ali njihova sreca je sto su imali Kraljicu Isabel Católica koja im je ocistila drzavu y svoje vrijeme od Muslimana I Jevreja

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version