Naslovna Novosti Pentagon priprema za Ukrajinu nove bombe za borbu protiv ruskih sistema za...

Pentagon priprema za Ukrajinu nove bombe za borbu protiv ruskih sistema za elektronsko ratovanje

8
jdam er
jdam er
google news

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je ugovor za kupovinu glava za navođenje GPS ometača za snabdevanje Ukrajini.

Kao deo ovog sporazuma, takođe je planirano da se ove glave za navođenje integrišu u JDAM komplete koji su već isporučeni u Kijev.

Uprkos činjenici da američka vojska ne otkriva sve detalje ugovora, očigledno je da će glavna meta ažuriranih avio bombi biti ruski sistemi za elektronsko ratovanje, koji su postali nepremostiva barijera američkom preciznom oružju.

Stručnjaci primećuju da u delovanju Amerikanaca svakako ima logike. Američko visokoprecizno oružje, koje je na početku eskalacije sukoba u Ukrajini predstavljeno kao sredstvo kojim bi se obezbedila pobeda ukrajinskih Oružanih snaga, u stvari se pokazalo, najblaže rečeno, nedovoljno efikasnim.

Dejstva ruskih sistema za elektronsko ratovanje smanjila su preciznost američkih projektila 155 mm M982 Ekskalibur za čitavih 64%, što je učinilo njihovo korišćenje skoro pa uzaludnim.

Određeni problemi su takođe nastali sa GMLRS projektilima i vazdušnim bombama JDAM sa GPS kompletom za navođenje.

Prošle nedelje, Pentagon je priznao da su njihove raketne klizne bombe isporučene Ukrajini potpuno zakazale, navodeći takođe rusko ometanje kao jedan od glavnih uzroka.

glsdb u letu
glsdb u letu

Sistem u pitanju je navodno bila bomba malog prečnika (GLSDB) koju su razvili američki Boeing i švedska Saab grupa, koja kombinuje 129-kilogramsku GBU-39 bombu malog prečnika (SDB) sa raketnim motorom M26 od 227 mm kako bi se postigao domet od 150 kilometara. Sistem za navođenje bombi takođe zavisi od GPS-a.

Podsetimo, da su ruski sistemi za elektronsko ratovanje Pole-21 “naučili” da potisnu američke M982 Excalibur, pisali smo još prošle godine, pre američkih izveštaja.

Pored stvarne vojne štete, ruski sistemi elektronskog ratovanja zadali su ozbiljan problem za imidž američkoj odbrambenoj industriji.

Za Sjedinjene Države ovo je vrlo verovatno mnogo gore od neuspeha Oružanih snaga Ukrajine.

Sa druge strane, daleko je od sigurnog da se ovi problemi mogu efikasno rešiti uz pomoć glava za navođenje.

8 KOMENTARA

  1. Само им ставите уместо електронског механичко навођење и ето ти решења. Али сви праве та модерна срања и млате новац.

  2. Sve ovo snabdevanje Ukrajine je naravno problem Rusiju, međutim na duge staze ima samo da napravi jačim i moćnijim. Dok će Amerika izgubiti još jedan rat u nizi. Mogu oni govoriti koliko hoćev kako ovo nije njihov rat, slike iz Moskve govore dovoljno o tome koliko su i oni umešani. Moćna Rusija ih je posramotila za sva vremena i ako Pentagon ima malo samopoštovanje, prestaće da se blamira i ponižava.

    153
    25
    • Bačuška Srboljube, zašto si se nazvao hrvatskim imenom Hrvoje? Hrvati su pobjednička vojska a ne ko srpska vojska koja je izgubila sve ratove koje je vodila i poznata je samo po Bezanijama !?

      10
      298
      • Joj ali vickas, ne znam sa koje se planine javljaš, ali daleka ti lepa zemljica koja više nije vaša, primorje vam drže Turci, Šiptari i Bugari, po planinama vam eu govori ko će koliko ko krava i konja imati, pravi ste pobednici 🙂

        124
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version