Naslovna Novosti Rusi zauzeli strateško naselje Kislovka u Harkovu dok tvrde da je lov...

Rusi zauzeli strateško naselje Kislovka u Harkovu dok tvrde da je lov na strane plaćenike intenziviran

0
borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve
borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve
google news

Rusi su zauzeli selo Kislovka na svojoj teritoriji i navodno su ubili 7 čeških oficira raketnim napadom tokom sastanka čeških i ukrajinskih agenata.

Ruske oružane snage zauzele su naselje Kislovka u oblasti Harkova, dok su tokom ruskih raketnih napada u istoj ukrajinskoj oblasti navodno poginuli češki oficiri.

Kislovka je sada pod ruskom kontrolom

Prema zapadnim i ukrajinskim izvorima, u poslednja 24 sata neprijateljstva između ruske i ukrajinske vojske u oblasti Harkova su dostigla vrhunac. Kao rezultat operacija ruskih snaga na tom području, naselje Kislovka je došlo pod kontrolu moskovske vojske.

„Strateško zauzimanje Kislovke od strane ruskih snaga ukazuje da je u toku aktivna ofanziva na oblast Harkova. Ranije je pominjana potreba za stvaranjem sive zone u ovoj oblasti, što bi pomoglo da se stabilizuje situacija duž ruske granice“, piše u ruskim izvorima vesti.

Naselje Kislovka nikada nije bilo veliko. U prvim godinama decenije u kojoj se nalazimo broj stanovnika je bio svega nekoliko hiljada, međutim malobrojnost stanovništva nije odlučujući faktor da li je selo ili grad od strateškog značaja u ratu.

Takođe, nedavno smo vas obavestili da se novoformirana ruska grupa snaga Sever pod nazovim “N” odlučno kreće ka oblasti Harkova, koji se navodno sprema da energično napadne. Čini se da je njihov primarni cilj zaštita ruske granice, ali sekundarni cilj je zauzimanje Harkova i Sumija.

Stradali češki oficiri

U drugim nedavnim vestima, bivši borac ruske plaćeničke kompanije Vagner izvestio je da je 7 oficira iz Češke ubijeno kao rezultat novog ruskog napada na Harkov.

Prema rečima bivšeg plaćenika, koji vodi kanal Condottiero na Telegramu, ruski raketni udar gađao je zgradu u kojoj se održavao sastanak predstavnika ukrajinske tajne službe i stranih vojnih stručnjaka.

Rečeno je da su češki oficiri bili tamo da obučavaju ukrajinsko osoblje SBU i pomažu im u šifrovanju.

Za sada izveštaj bivšeg Vagner borca ostaje nepotvrđen. Ni češke ni ukrajinske zvanične vlasti nisu komentarisale ovu informaciju. Ali ako ruska otkrića budu potvrđena, imaćemo slučaj sa jednim od najsmrtonosnijih napada ruske vojske na strane vojnike u Ukrajini nakon francuskih plaćenika.

Ruski udari uništili još jedan hotel navodno pun stranih plaćenika

U noći 28. aprila, Oružane snage Ruske Federacije izvele su seriju udara po ukrajinskim pozadinskim oblastima Ukrajine. Eksplozije su odjeknule širom zemlje, uključujući Kijevsku, Dnjepropetrovsku, Harkovsku, Černigivsku, Nikolajevsku oblast.

Rusko Ministarstvo odbrane zvanično je potvrdilo udare na neke ukrajinske vojne objekte. Među uništenim ciljevima su bili hangari sa ukrajinskim bespilotnim letelicama kamikaza na aerodromu Kamenka u Dnjepropetrovskoj oblasti. Udarci su odmah potvrđeni snimkom koji vidite ispod.

Pored toga, udari su prema tvrdnjama Rusa zabeleženi i na ukrajinska vojna skladišta sa vazdušnim projektilima i opremom na aerodromima Priluki u Černigovskoj oblasti i Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti.

Rusko Ministarstvo odbrane je dodalo da su ruskim udarima pogođene i privremene lokacije stranih plaćenika, ljudstva i vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine u 121 okrugu.

Sinoć je masovni napad dronom gađao vojne i industrijske objekte u južnoj Mikolajevskoj oblasti. Lokalne vlasti su potvrdile ruske udare na grad „rano ujutru“, ali ne razjašnjavajući nikakve informacije o ciljevima. Zvanično je potvrđena šteta na neimenovanom objektu toplotne infrastrukture. Više podataka o ruskom napadu ubrzo su otkrili lokalni stanovnici.

Prema lokalnom proruskom pokretu, ruske snage su napale brodogradilište 61 Kommunar, na čijoj teritoriji su navodno raspoređeni ukrajinski marinci i sastavljeni pomorski dronovi. U reonu rečne luke odjeknula je eksplozija praćena sekundarnom detonacijom. Ruski udar je navodno uništio kontejnere sa gorivom u toj oblasti.

Jedna od meta uništenih ruskih dronova bio je hotel u blizini lokalnog jaht kluba, gde su bili raspoređeni plaćenici koji govore engleski.

Prema podacima pokreta, kao rezultat ruskih udara na hotele Rivijera i Helen, eliminisano je 14 stranih plaćenika, a još osam je ranjeno.

Tela poginulih plaćenika su navodno poslati u mrtvačnicu bolnice u Zavodskom okrugu u gradu, a ranjeni su prebačeni u istu bolnicu. Posle udara, u blizini hotela bilo je osam kola hitne pomoći, a ulaze su blokirala ukrajinska vojska i SBU.

Ruski sve češći udari na skloništa Oružanih snaga Ukrajine i „vojnih savetnika“ NATO-a ukazuju ne samo iscrpljenost ukrajinske PVO i nemogućnost da zaštiti važne objekte, već i na visoku efikasnost ruskog izviđanja u ukrajinskoj pozadini.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version