Naslovna Novosti Kuva se ruski „plan N“ – moskovska novoformirana grupa trupa Sever priprema...

Kuva se ruski „plan N“ – moskovska novoformirana grupa trupa Sever priprema napad na Harkov i Sumi

Njihov primarni cilj je zaštita ruskih pograničnih regiona, kao što je Belgorod, ali sekundarni ciljevi su zauzimanje Harkova, Sumija i Dnjepropetrovska

1
harkov
harkov
google news

Prošle nedelje je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo formiranje nove grupe trupa pod nazivom Sever, koju će činiti jedinice čiji je glavni cilj zaštita ruske granice u regionima Belgorod, Kursk i Brjansk.

Rusko Ministarstvo odbrane prvi put je pomenulo novu grupu u svom ažuriranju situacije na bojnom polju ne tako davno. U ovom ažuriranju ministarstvo je pomenulo da je grupa Sever pogodila osoblje i opremu ukrajinske vojske u blizini naselja u oblastima Harkova i Sumija.

Grupa nosi simbol “N” i ima dva cilja

Prema izvorima, oprema grupe Sever nosi simbol “N” od engleske reči North što znači Sever. Ruski komandant je postavio video snimak grupe u akciji na bojnom polju i napisao ispod „Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk se pripremaju za povratak kući“, nagoveštavajući da je nova grupa ruskih trupa formirana da, između ostalog, preuzme ove ukrajinske regione.

Isti vojnik je naglasio da stvaranje grupe ukazuje na pripremu linije fronta i ruskog osoblja u Belgorodskoj oblasti za skori masovni napad na Harkov, ogroman, drugi po veličini, ukrajinski grad koji Moskva želi da ponovo zauzme. Već su haubice grupe Sever pogodile ukrajinske položaje na granici Harkovske oblasti.

„Naša misija je da ne dozvolimo neprijatelju da se približi našoj granici, ona mora biti udaljena najmanje 5 kilometara. Iza mene je Rusija, ovo je naša teritorija, oni nemaju razloga da budu tamo“, rekao je ruskim medijima komandant grupe Sever, potvrđujući da je primarni cilj grupe da zaštiti granice Rusije.

ruska vojska

Očigledno, osvajanje regiona Harkova i Sumi su sekundarni ciljevi novoformirane ruske grupe snaga. Napadi na ukrajinske ciljeve u ovim oblastima nastavljaju se normalno. Pre neki dan je uništen harkovski TV toranj za prenos, koji je korišćen, između ostalog, za povećanje tačnosti ukrajinske vatre u ruskoj oblasti Belgorod.

Istovremeno, ruska vatra gađa i energetsku infrastrukturu grada, iako su ukrajinski zvaničnici naveli da je 80 odsto energetske mreže Harkova već uništeno.

„Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk, spremite se za povratak kući”

Šef Krimskog javnog pokreta za pružanje pomoći vojnom osoblju u zoni SVO, Aleksandar Talipov prvi je objasnio da je grupa „Sever“ dobila identifikacioni znak „N“. On je takođe objavio video koji prikazuje rad nove grupe trupa Oružanih snaga Rusije, a na svom Telegram kanalu napisao: „Harkov, Sumi i Dnjepropetrovsk, spremite se za povratak kući.

Stvaranje grupe trupa Sever ukazuje na pripremu linije fronta i ljudstva u Belgorodskoj oblasti za napad na Harkov, kažu stručnjaci. Minobacači grupe snaga „Sever” uzeli su pod vatrenu kontrolu sve ulaze Oružanih snaga Ukrajine na rusku granicu u Harkovskoj oblasti.

Stvaranje grupe trupa Sever direktna je posledica napada Oružanih snaga Ukrajine na Belgorodsku oblast, rekao je major Oružanih snaga u penziji Igor Lapin. On je napomenuo da će zadatak nove grupe biti stvaranje demilitarizovane zone duž ruske granice. Štaviše, širina ove zone nije navedena.

pojavljuju se indirektni znakovi da se ruska federacija priprema za napad na harkov

„Sećamo se napada na Tetkino, sećamo se ulaska dobrovoljačkih snaga… svi su bili srećni što su u Kupjansku počeli manje da napadaju, kao da su smanjili pritisak, uspeh operacije navodno je imao pozitivan efekat. Ne znam kakav je pozitivan efekat, ali sada treba da se pripremimo“, rekao je Lapin.

Ruski vojni posmatrač Vlad Šlepčenko takođe smatra da će među zadacima koji su dodeljeni ovoj vojnoj grupi biti i stvaranje sanitarnog kordona duž granice sa Belgorodskom, Kurskom i Brjanskom oblašću. Međutim, napomenuo je da nije sasvim jasno šta će se tačno raditi.

Priprema za ofanzivu

Prema njegovim rečima, zauzimanje Harkova zahtevaće kolosalno ulaganje ruskih snaga i sredstava. Biće neophodno formirati spoljašnji i unutrašnji prsten opkoljavanja, a potrošnja municije će biti 4-10 puta veća od normi za utrošak municije za borbenu borbu.

Istovremeno, Šlepčenko nije isključio mogućnost napredovanja ruskih trupa ka Sumskoj i Černigovskoj oblasti. „Čini se da je lakše napredovati tamo i stvarati pretnju harkovskoj grupi ne samo sa istoka, kao što smo pokušali da uradimo tokom naše kontraofanzive kod Kupjanska, koja je bila u zastoju već duže vreme, ali možda su takođe će pokušati da stvori pretnju sa zapada“, rekao je on.

harkov i belgorod
harkov i belgorod

Stoga su stvaranje nove grupe trupa „Sever“ i napad na Harkov važni elementi ruske strategije u regionu. Priprema linije fronta i ljudstva u Belgorodskoj oblasti, kao i napadi na ciljeve u Harkovu i regionu, ukazuju da se Rusija sprema za aktivna dejstva u ovom pravcu.

Istovremeno, zauzimanje Harkova će zahtevati kolosalno ulaganje snaga i sredstava, a moguće je da će Rusija nastojati da stvori pretnju harkovskoj grupi ne samo sa istoka, već i sa zapada.

1 KOMENTAR

  1. A koliko će vremena trebati da VS vrati Kosovo pod ustavni poredak Srbije?
    Naši generali imaju odgovor na to pitanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version