Naslovna Novosti Ruski visokoprecizni udar raketom H-59 prepolovio TV toranj u Harkovu na pola

Ruski visokoprecizni udar raketom H-59 prepolovio TV toranj u Harkovu na pola

8
ostaci tv tornja u harkovu
ostaci tv tornja u harkovu
google news

Posle nekoliko talasa noćnih udara, ruske snage su juče nastavile sa napadima u Ukrajini tokom dana. U popodnevnim satima 22. aprila, serija udara pogodila je ukrajinske vojne objekte u različitim okruzima Harkovske oblasti.

Jedan od ruskih visoko preciznih udara uništio je glavni TV toranj u gradu Harkovu. Kao rezultat napada, kula se prepolovila.

Lokalne ukrajinske vlasti potvrdile su seriju eksplozija u Harkovu. Lokalni mediji tvrde da je oštećen neki „infrastrukturni objekat“ u gradu. Ukrajinske vlasti pokušale su da prikriju štetu, ali su brojni video snimci iz grada koji pokazuju uništavanje tornja pokvarili njihov plan.

Kao rezultat, regionalna vojna uprava kasnije tokom dana prijavila je uništenje tornja. Prema navodima lokalnih vojnih vlasti, kula je uništena ruskom raketom H-59.

Među lokalnim stanovništvom nema žrtava. Napad je prekinuo TV signal u celom gradu. Međutim, Rusi napominju da ovo “nije bila civilna meta”.

“Vojni radio-elektronski uređaji postavljeni na TV Harkov služili su ukrajinskoj vojsci za koordinaciju vojnih operacija u pograničnim regionima Ruske Federacije”, tvrde ruski izvori vesti.

Konkretno, Rusi smatraju da je oprema korišćena za obezbeđivanje napade na teritoriju Belgorodske oblasti, u kojima su bili uključeni pripadnici Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, pod nadzorom specijalnih službi Zapada.

Prema nekim ruskim izveštajima, radio oprema američke proizvodnje bila je raspoređena na TV tornju u Harkovu od 2022. godine. Sistemi su navodno omogućili ukrajinskoj vojsci da pokrene izviđačke operacije i održava komunikaciju sa komandnim mestima u drugim regionima pod kontrolom kijevskog režima.

Uz pomoć navodne opreme postavljene u gornjem delu tornja u Harkovu, radio-signal je pokrio ogromne teritorije na severoistoku Ukrajine gde je, kako ruski izvori vesti tvrde, ukrajinska Glavna obaveštajna uprava u koordinaciji američko-britanskih specijalnih službi izvršila napade na rusku teritoriju.

Istovremeno, juče je zabeleženo više ruskih udara u gradovima Volčansk i Dergači u oblasti Harkov. Mete su uključivale ukrajinsku vojnu opremu i ljudstvo koje podržavaju aktivnosti na severnim linijama fronta u Donbasu.

U Harkovu i obližnjim naseljima nakon pada tornja nema digitalnog televizijskog signala

Prema najnovijim informacijama, u Harkovu i obližnjim naseljima, nakon uništenja televizijskog tornja, i dalje nema digitalnog televizijskog signala. Međutim, prema rečima ukrajinskog guvernera regiona Olega Sinegubova, u gradu trenutno rade mobilne komunikacije, kablovska televizija i internet.

Međutim, kao što smo napomenutli gore, Rusima isključenje digitalnog televizijskog signala nije ni bio prioritetni cilj udara na harkovskom televizijskom tornju.

Ruski izvori smatraju da uništenje tornja značajno ograničava mogućnosti ukrajinskih oružanih snaga, stvarajući „slepu zonu“ u njihovom odbrambenom sistemu, što će u budućnosti značajno olakšati zadatak zauzimanja Harkova za Oružane snage Rusije.

Rusi smatraju da je Ukrajina sada ograničena u svojim tehničkim mogućnostima i da je malo verovatno da će moći brzo da obnovi objekat izgrađen početkom 80-ih godina prošlog veka.

8 KOMENTARA

  1. То се ради на почетку рата. Тако се остварује контрола

    20
  2. Anglosaksonski Cuonisti ruse sve sto nije Vojni cilj.U Avganistanu bombardovali 50 puta Svadbu pobili po 100 Civila.Odmah daju u javnost greska Pilota ma bogati.
    Ovo je slucajna greska Pilota.

    19
  3. Снајперски погодак по најтежој оси – ординати. Задивљујуће.

    114
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version