Naslovna Novosti London: stićićemo i prestići Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države u hipersoničnom oružju

London: stićićemo i prestići Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države u hipersoničnom oružju

32
sad vide kinesku hipersonicnu raketu df 17 kao najvecu pretnju
kineska hipersonicna raketa df 17
google news

Velika Britanija je strmoglavo upala u trku u naoružanju. Britanski list Telegraf izveštava da London intenzivno razvija sopstvenu hipersoničnu krstareću raketu (brzine veće od 5 maha) i želi da je prihvati za opremanje svojih letelica najkasnije do 2030. godine.

Štaviše, London ne samo da je odlučio da uhvati korak sa Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama i postane još jedan ponosni vlasnik ove vrste oružja, već će ih, ako je moguće, kvalitativno i kvantitativno nadmašiti.

Štaviše, Ministarstvo odbrane Velike Britanije insistira na tome da se sve komponente novog oružja kreiraju i potom proizvode na britanskoj teritoriji, piše njihov Telegraf.

Britanski premijer Riši Sunak označio je ovaj projekat kao jednu od najvažnijih oblasti planiranog povećanja budžeta za odbranu zemlje za 75 milijardi funti sterlinga u narednih 6 godina.

U 2024. godini, britanski budžet za odbranu premašio je 50 milijardi funti po prvi put u istoriji, što je povećanje od čak 10%.

Još nije odlučeno da li će pomenuta hipersonična raketa biti lansirana sa kopna, mora ili vazduha. Izvori uključeni u projekat rekli su da će izgradnja projektila biti posebno teška jer neki od potrebnih materijala još ne postoje i moraju se razvijati od nule da bi izdržali visoke temperature koje dolaze sa hipersoničnim brzinama.

London je spreman da uloži do milijardu funti u hipersonični projekat preko odbrambenog konzorcijuma tokom 7 godina. Međutim ako takva municija bude „odjednom hitno potrebna“, ona će biti odmah kupljena iz Sjedinjenih Država, naravno pod uslovom da bude na raspolaganju.

kindzal
kindzal

Jedna opcija je oružje koje bi se moglo ugraditi u lovačke avione poput Tajfuna ili F-35, ali bi te hipersonične rakete imale manji domet i manju nosivost od većeg oružja lansiranog sa zemlje. Raketa bi takođe mogla biti lansirana sa jednog od britanskih ratnih brodova.

Projektom upravlja direktno štab MO u Vajtholu, a ne jedna od tri oružane službe.

Od kraja prošle godine, britansko Ministarstvo odbrane vodi konzorcijum od oko 80 kompanija kako bi osmislio moguće dizajne. Okvirni sporazum o hipersoničnim tehnologijama i razvoju sposobnosti pokrenut je u decembru u okviru onoga što je opisano kao „nacionalna misija“.

Inženjeri takođe rade na britanskoj verziji “scramjet” motora, koji koristi komprimovani vazduh za dostizanje superzvučnih brzina da bi pomogao sagorevanju tečnog ili čvrstog goriva.

Jedna od prepreka se ogleda u tome što je do sada većina raketnih projekata funkcionisala kao međunarodna saradnja između Velike Britanije i najmanje jednog stranog saveznika, što ovaj samostali projekat hipersonične krstareće rakete čini neobičnim, te još težim.

Ministarstvo odbrane je odbilo da detaljno komentariše planove, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost, ali je portparol rekao: „Mi se bavimo hipersoničnim tehnologijama da bismo dalje razvili suverene napredne sposobnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Nastavljamo da ulažemo u našu opremu kako bismo odgovorili na sadašnje i buduće pretnje.”

Podsetimo, hipersonične rakete, koje deluju znatno većim brzinama od standardnih krstarećih raketa, imaju mogućnost da izbegnu protivničku vazdušnu odbranu putujući brzinom pet puta većom brzine zvuka i manevrišući usred leta.

SAD tvrde da su uspešno testirale hipersoničnu krstareću raketu, za koju kažu da je od vitalnog značaja za održavanje koraka sa ovom raketnom tehnologijom odavno savladanom u Rusiji i Kini.

arrw agm 183a hipersonicna raketa
arrw agm 183a hipersonicna raketa

Džo Bajden, američki predsednik, opisao je ruske hipersonične rakete lansirane na ukrajinske gradove kao „skoro nemoguće zaustaviti“.

Da problemi oko ovakvih raketih sistema kolektivnog zapada budu gorčeg ukusa potrudila se i Severna Koreja, koja je nedavno izjavila da je uspešno testirala još jednu hipersoničnu raketu koja bi mogla da izbegne južnokorejsku i američku protivvazdušnu odbranu.

Napomena: S obzirom da niko sa zapada nema ništa konkretno od navedenog u ovom tekstu, a Britanija čak ni 3d koncept, članak je ukrašen projektilima sa istoka.

32 KOMENTARA

  1. Бре Енглези,не кењајте више.Како поѕле да објасним унуцима где сте се налазили?

  2. Ceo svet je procitao licemernu , ljigavu, i kancerogenu politiku Britanije. Ovoj degenerisanoj naciji je dosao bioloski kraj, prosto smrde kao les. U vojnom smislu oni su trecerazredna sila, Gurke su jedino sto valja u toj vojsci, ostalo je feminizovani -gej prostakluk i fukara.

  3. Не знам зашто се Енглези замлаћкују сас ове ракете , кад се фале да имају ласерско оружје ? 😁

  4. Fašistička Engleska više nema ni mornaricu, a nešto se kurebecaju.
    Treba da im okupiramo Saint Helena, Ascension i Tristan da Cunha ostrva pa neka vide šta će…
    Dosta se to ostrvce englesko kurčilo po Svetu.

    20
  5. Do 5 maha je supersonična brzina a preko su hipersonične. Rusi proizvode rakete i do 27 puta brže od zvuka.

    40
    8
  6. Али, ово објашњење да ће надмашити баш, обашка све, човека грохотом насмеје. Брити гледајте ви паметнија посла како да нађете, ако га већ не направите или изумите, рођеног, аутотохног брита на вашим државним функцијама. Та маните се ракета и сличних сокоћала, јер вас је као што то не видите толико прегазило време да са вама управљају они са чијим сте народима вековима окладали. Недавно сте, у недостатку ваших, чак потегли за пр(ем)и(ј)мере све са главом Ришија од Индије, брадом Јусафа од Пакистана, а без главе и браде дојучерашњег Бориса од Турције. Брити, брте имате ви пречих послова – мислим, или ми се тако чини. Нећете ви, ако овако “мудро” по вашки наставите остати у једном комаду, како вам ускоро ствари предстоје – а не да правите богте хиперсонична оружја!? Море, приземљите се док не одлетите у тлпм и ставите прст не на обарач, него на чело ако га још горди дупељуби имате! Са скепсом овдашњи ноторни балкански бритофили (рвати који се цео њихов убоги живот сами са собом рву) иначе, с којим се с разлогом спрдају русофили, чуде се вашим немуштим чудесима. Чак и тамо они – неверне томице, што све гледе попреко и окомице.

    27
  7. Касно је Британци моји. Можда можете да их направите и боље и више од Руса и Кинеза заједно само има један проблем. Острво је мало и мало више погодака значи и крај острва. Јбг нећемо гледати Премијер лигу

    28
  8. Ono kada shvatiš da te Ameri drže u šaci i puštaju niz vodu ako te Rusi ožeže sa samo jednom raketom…Ali kasno Britanci stižu na pozornicu.Ovo je samo javni vapaj…

    15
  9. Ne znam da li vam je promakao podatak da Francuska na ime kolonijalnog poreza i pljačke sirovina preko korumpiranih vlasti,svake godine ima čistih 550 milijardi dolara godišnje. Sličan podatak je bio da Engleska od zemalja Komonvelta zarađuje 750 milijardi dolara godišnje. Znači, para potrebnih za istraživanja i razvoj imaju,samo da li imaju vremena,da li će London postojati do 2030. godine?

    11
  10. Dosta ukrainaca ineligencije je pobeglo od rata u englesku i ameriku tamo su odneli ukrainske patente i novac.
    Industrijska tehnologija je otišla na zapad tako da od ukraine ostaće samo njive i poloprivreda.

    16
  11. Dokopali se englezi delova ruskih hipersoničnih raketa preko ukrajinaca i sada vredno rade na svojoj raketi, sve jasno ko dan ali fora je u tome da im neće pomoći hiljadu hipersoničnih rakera jer je Rusija toliko jaka da će ih pojesti za doručak samo ako zarate medjusobno!

    54
    1
  12. Kako Englezi misle da nadmaše sa 5 maha rusku supersoničnu raketu koja postiže preko 10 maha? Tako što će uvesti, kao po svom starom običaju, novo pravilo u matematici da je 5 veće od 10.

    51
    6
    • Hipersonicna raketa koju flekavi naprave imaće prednost nad svim ostalim zato što će imati volan na desnoj strani.

      30
      3
  13. Шта Енглези опет маштају? Нека се присаберу да не буде ” била једном једна колонизатора ја Енглеска..сада се о њој само приповеда ..хахахаха….

    20
    5
    • Engleska je dala veliki broj izuma i naučnika , inžinjera, hemičara itd od 17 veka pa nadalje
      Rusofili ovo ne znaju, njih samo mržnja prema zapadu ,ruski ratni zlocini i zverstva mentalno upotpunjuju

      27
      159
      • Знали ти пријатељу, да од свих држава на свету, Енглези, кроз целу историју, само са 20 нису ратовали. Са толико опљачканих материјалних добара, није тешко бити економски развијен. Не боре се они за истину и правду, већ желе да сачувају позицију, са које могу свима којима то могу, да исисавају крв. Неоколонијализам на делу.

        26
        2
        • …најлуђе је што се њихове маштарије односе на 2030. годину, а како ствари стоје – догодине у Лондону!

          18
  14. Е да је у питању хиперсонично сплеткарење, то бих и поверовао. Али овако, ха, ха, ха, хааааа….

    19
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version