Naslovna Novosti Amerikanci prikazali bombarder B-52H naoružan hipersoničnim AGM-183A ARRW oružjem u Guamu

Amerikanci prikazali bombarder B-52H naoružan hipersoničnim AGM-183A ARRW oružjem u Guamu

2
bombarder b 52h naoruzan hipersonicnim agm 183a arrw raketama u guamu
bombarder b 52h naoruzan hipersonicnim agm 183a arrw raketama u guamu
google news

Nedavno se u vazduhoplovnoj bazi Andersen na ostrvu Guam u Tihom okeanu pojavio bombarder američkog vazduhoplovstva B-52H Stratofortress naoružan hipersoničnim oružjem.

Napominje se da slike koje su objavile američke vazduhoplovne snage prikazuju stratega ispod čijeg krila se nalazi raketa AGM-183 za brzo reagovanje (ARRW) tokom vežbe.

Ovo je 1. marta izvestio TWZ (Drive), pozivajući se na fotografije američke vojske.

Štaviše, ova javna demonstracija municije na strateškom mestu dogodila se uprkos činjenici da je američko vazduhoplovstvo objavilo nameru da ukine program 2023. godine.

Ova okolnost, kako navodi publikacija, otvara nova pitanja o sve nejasnijoj budućnosti ovog oružja. Primećeno je da se na municiji nalaze dve žute trake, što znači da ono što je prikazano nije maketa, pa čak ni inertna raketa, već borbeni kompleks spreman za upotrebu.

Fotografije borbenog AGM-183A, identifikovanog po prisustvu dve žute pruge naslikane na prednjoj i zadnjoj strani oružja, objavljene su zajedno sa kratkim izveštajem vazduhoplovnih snaga o onome što je opisano kao „obuka upoznavanja sa hipersoničnim oružjem“ u Andersenu, 27. februara.

ar aur 005 arrw

Na jednoj od slika je i serijski broj rakete AR-AUR-005, precizira se u materijalu publikacije.

Američko vazduhoplovstvo isporučuje hipersonično oružje Guamu

U vežbi upoznavanja na Guamu učestvovale su posade B-52 iz nekoliko jedinica. Prisutni su bili predstavnici 23. ekspedicione eskadrile za bombardovanje u Minot bazi vazduhoplovstva (Air Force Base, AFB) u Severnoj Dakoti i 49. eskadrile za testiranje i procenu u Barksdejl AFB u Luizijani.

Nejasno je zašto je ARRW, i to bojeva municija, dovedena na Guam na ovu obuku. Trenutno nema naznaka da Vazduhoplovstvo namerava da sprovede testiranje borbene vatre ARRW sa Guama, ali je moguće.

Takav test bi bio demonstracija sile u Pacifiku koja bi poslala signal potencijalnim protivnicima, posebno Kini, kao i saveznicima i partnerima, opisuje se situacija u publikaciji.

Raketa AGM-183A ARRW sastoji se iz dva dela: borbene hipersonične jedrilice (klizno vozilo koje je, prema nezvaničnim izjavama, sposobno da ubrza do 20 maha u gustim slojevima atmosfere) na prednjoj strani i velikog raketnog pojačivača na zadnjoj.

Istovremeno, predstavnik američkog vazduhoplovstva je odgovorio na neka pitanja publikacije koja se odnose na treninge na Guamu i program ARRW.

AGM-183 ARRW je trenutno u fazi operativnog testiranja. Vazduhoplovstvo je završilo tri od četiri planirana probna leta. Odluka o proizvodnji još nije doneta, rekao je predstavnik američkih vazduhoplovnih snaga.

Publikacija je objasnila da se tri probna leta odnose na događaje koji su se desili u martu, avgustu i oktobru 2023. Istovremeno, predstavnik američkog ratnog vazduhoplovstva odbio je da potvrdi ili demantuje planove za sprovođenje testova bojevom paljbom sa Guama, zaključuju mediji.

Protivnici već uveliko hipersonični u Pacifiku

Inače, američka vojska planira veliko proširenje sposobnosti protivvazdušne odbrane na strateški lociranom pacifičkom ostrvu Guam, oblasti u kojoj se nalazi najsavremenija pomorska i vazduhoplovna oprema, a koja je ključna alatka SAD kako bi projektovali svoju moć u ovom regionu.

guam baza se smatra najvaznijom ispostavom americke vojske
guam baza se smatra najvaznijom ispostavom americke vojske

Američka pomorska baza i baza vazduhoplovnih snaga na Guamu dugo se smatraju prioritetnim ciljevima za kineske i severnokorejske napade u slučaju da izbije rat u regionu.

Severnokorejci i Kinezi su već nagovestili na neka oružja koje će sigurno biti upotrebljena protiv američke baze na Guamu. Tako su kineske rakete „DF-26“ [nadimak „Guam ubica“] i severnokorejske „hvasong-18“ vrh njihovog impresivnog arsenala, koji se sastoji od novih brodova i krstarećih raketa koje se lansiraju iz vazduha, ali i hipersoničnog naoružanja.

SAD otele Guam od neprijatelja koji nije ni znao da je u ratu

U junu 1898. američka mornarica je otplovila na Guam da bi zauzela ostrvo od Španaca. Španci su ga predali bez borbe.

Tada okupirani Guam je i dalje američka teritorija i sada je domaćin nekih od najvažnijih američkih vojnih baza. Za osam meseci borbi 1898. godine, SAD su obezbedile svoj status globalne sile pobedivši Španiju u Špansko-američkom ratu.

Rat koji se vodio na dva kontinenta imao je niz važnih trenutaka za američku vojsku. To je dovelo do “nezavisnosti Kube” (sa SAD kao tamošnje dominantne sile) i do američke kontrole nad Portorikom, Filipinima i Guamom.

Dok je bilo bitaka i u Portoriku i na Filipinima, Guam je zauzet bez borbe. Zaista, Španci koji su se zatekli na ostrvu nisu imali pojma da su čak ni u ratu.

U to vreme, godine 1898, velika nagrada za Španiju i SAD na Pacifiku bili su Filipini. Guam je bio važna stanica između Amerike i Filipina, ali ni Španija ni SAD nisu obraćale mnogo pažnje na to.

uss charleston na ulazu u luku agana, guam
uss charleston na ulazu u luku agana, guam

Amerikanci su već postavili Azijsku eskadrilu komodora Džordža Djuija kod Kine u iščekivanju napada na špansku flotu kod Manile. Međutim, nakon sastanka Ratnog odbora američke mornarice 9. maja, koji je formiran da razvije strategiju za rat, odlučeno je da Guam takođe treba da bude uzet kao podrška operacijama na Filipinima.

Dok su Španci zanemarili Guam, SAD su ga pretvorile u važnu vojnu bazu.

Japanci su ga zauzeli 10. decembra 1941, ali su ga SAD ponovo vratile u krvavoj 21-dnevnoj borbi u leto 1944. i koristile ga kao bazu za misije bombardovanja B-29 do kraja rata.

2 KOMENTARA

  1. Земља која издваја 240 милијарди долара годишње у истраживања новог оружја нема хиперсонично оружје? Боље постави питање шта немају. Исто као и Руси. Мислиш ли да се у рат улази са застарелом технологијом?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version