Naslovna Novosti Kina prikazala zastrašujuće nuklearne projektile “ubice nosača aviona”

Kina prikazala zastrašujuće nuklearne projektile “ubice nosača aviona”

0
kina prikazala zastrasujuce nuklearne projektile 22ubice nosaca aviona22
kina prikazala zastrasujuce nuklearne projektile 22ubice nosaca aviona22
google news

Nedavno je održana 73. godišnjica Komunističke partije od osnivanja Narodne Republike Kine, i nije bila slučajnost da je kineski arsenal ofanzivnih raketa “ubica-nosača” zauzeo počasno mesto na vojnoj paradi.

Kineska državna televizijska služba “CCTV-1” emitovala je nove snimke najjačih nuklearnih i konvencionalnih eksplozivnih projektila dugog dometa, a to je retkost, s obzirom na tajnu prirodu ovog oružja.

DF-26 tokom parade povodom Dana državnosti. Fotografija / kineski društveni mediji

Dan državnosti je stvar ponosa. Pogotovo kada se odigrava samo nekoliko dana pre nego što se predsednik Si Đinping nada da će učvrstiti svoju poziciju “doživotnog vođe” na petogodišnjoj konvenciji Komunističke partije.

“Prikazivanje strateškog oružja serije Dongfeng suptilno je upozorenje Sjedinjenim Državama, koje podstiču druge zemlje da izvrše pritisak na Peking zbog pitanja Tajvana, jer žestoki sukob u Ukrajini takođe predstavlja dilemu za Kinu”, pišu South China novine sa sedištem u Hong Kongu.

Postepena promena odnosa snaga

Teške rakete koje mogu brzo da pređu pola Pacifika i pogode brod u pokretu imaju potencijal da unište svaki pokušaj odbrane Tajvana pre nego što on i počne. Peking tvrdi da ima takvo oružje.

Parada povodom Dana državnosti uključivala je primere serije Dongfeng – balističke rakete srednjeg dometa DF-21D i DF-26B i interkontinentalne balističke rakete nove generacije DF-41.

Kineski tajni projektil DF-21D „ubica nosača“ predstavljen je u novim propagandnim video snimcima za Dan državnosti Kine. Fotografija / CCTV-1

DF-21D i DF-26B su predstavljeni kao oružje za suprotstavljanje nosačima aviona. Na paradi je bilo 12 novih lansera DF-26B. Ovo je ekvivalent cele raketne brigade – standardizovane vojne jedinice koja koristi takvo oružje. Oni mogu da isporuče hipersoničnu konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu na 3500 km od kopna Kine. Ono što i DF-21D i DF-26B izdvaja od prethodnih generacija je njihova prijavljena sposobnost da precizno lociraju, prate i dejstvuju po ratnom brodu u pokretu.

„Kada se radi o američkim ratnim brodovima, konvencionalne bojeve glave na raketama DF-21D i DF-26 sa dvostrukom sposobnošću su dovoljno moćne da ih odvrate od ulaska u kineske vode zbog njihove sposobnosti preciznog udara“, citira Song.

Polako ali sigurno

Nekada su ratni brodovi mogli da plove okeanima i isporučuju svoje oružje gde god i kad god je to potrebno. Kad bi zašli za horizont, bili su van dometa. Sposobnost nosača aviona da pokrenu iznenadne napade izvan tog horizonta promenila je svet tokom Drugog svetskog rata. Ali vremena se menjaju. Ratni brodovi su ranjiviji nego što su ikada bili. Ne mogu da pobegnu. Njihova sposobnost skrivanja je dramatično smanjena. Čak i nemaju dovoljno sposobnosti da se brane od hipersoničnih bojevih glava.

Ilustracija

Kada su raketne snage Kineske narodne armije u avgustu 2020. lansirale dve rakete „ubica-nosača“ na pokretnu metu u Južnom kineskom moru, proglasile su test potpunim uspehom. Ali Sjedinjene Države su tvrdile da je najmanje jedna od raketa promašila metu za desetine kilometara.

Previranja u Južnom kineskom moru

Činilo se da su se mora oko Tajvana vratila na donekle „normalan“ nivo nakon konfrontacije u septembru i avgustovske posete predsednice Doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Naučni centar sa sedištem u Pekingu, South China Sea Probing Initiative (SCSPI), tvrdi da je broj letova američkih osmatračkih letilica prepolovljen na samo 28, u odnosu na 46. Američki i kanadski ratni brodovi su, međutim, jasno prošli kroz Tajvanski moreuz da bi naglasili njegov status međunarodnog plovnog puta. Naravno, kineska vojska ih je pažljivo pratila.

LIVE: Beijing Holds 2022's First Flag-raising Ceremony at Tiananmen Square

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version