Naslovna Novosti Kazahstan okreće leđa Rusiji i prodaje Sjedinjenim Državama 81 avion MiG-29, MiG-27...

Kazahstan okreće leđa Rusiji i prodaje Sjedinjenim Državama 81 avion MiG-29, MiG-27 i Su-24: Da li je Kijev, krajnja destinacija?

25
f 16 i su 27
f 16 i su 27
google news

Ruski mediji izvestili su 26.04.2024. da je Kazahstan nedavno preko ofšor kompanija prodao Sjedinjenim Državama 81 vojni avion sovjetske proizvodnje.

Avioni uključuju lovce MiG-27 i MiG-29, kao i bombardere Su-24. Informaciju je prenela i zapadna propagandna štampa, u kontekstu sukoba koji traje u Ukrajini.

Treba napomenuti da avioni MiG-29, MiG-27 i Su-24 odavno više nisu u funkciji, ali Ukrajinci mogu da ih koriste kao mamce ili rezervne delove.

Oprema koju je kupila američka strana završila je svoj radni vek i više se ne može koristiti u svojoj nameni.

Nije isključeno da će avioni kasnije biti prebačeni u Ukrajinu. Ukrajinski vojni specijalisti mogli bi da rastavljaju letelicu i da delove aviona koriste kao donore za popravku i održavanje svog sada osiromašenog vazduhoplovstva. Takođe, zastareli avionski okviri mogli bi da se koriste kao mamci za ruske rakete.

Zapadne države kupuju sovjetsku vojnu opremu iz celog sveta da bi podržale Ukrajinu.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

S druge strane, Kazahstan nastavlja da bude uvučen u zapadnu sferu uticaja u Centralnoj Aziji, u pokušaju da od Rusije odvoji jednog od najvažnijih vojnih i strateških saveznika na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

U tom kontekstu, primetno je da su u poslednje vreme sve učestalije posete Kazahstanu nekih političara iz takozvanih „neprijateljskih“ država sa Rusijom.

Primera radi, 24. aprila britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron boravio je u Astani. Tokom posete potpisani su sporazumi o saradnji u oblasti trgovine, obrazovanja, životne sredine i snabdevanja mineralima.

Kameron je primetio da je, geografski, Kazahstan okružen moćnim susedima kao što su Rusija, Kina, Avganistan i Iran. Zato je, prema njegovom mišljenju, važno da London ima značajno prisustvo u ovom teškom regionu.

Podsetimo, prošle godine je Kazahstan ponudio na prodaju ukupno 117 aviona sovjetske proizvodnje. Svi avioni su tada bili u skladištu, ali u neprikladnom stanju za let. Njihovo stanje je toliko loše da se restauracija smatrala nesvrsishodnom zbog visokih troškova.

mig 29 i f 16
mig 29 i f 16

Štaviše, navodilo se da mnogi nisu ni za vazduhoplovni kanibalizam, odnosno ne mogu da postanu donatori delovima drugim avionima.

Tada se 81 avion proizvodnje između 1975-1989 godišta, nalazio u vojnoj jedinici u selu Žetigen u Almatinskoj oblasti (cena parcele je bila 1,02 milijarde tenge). Dodajmo da 11. novembra u Kazahstanu održali drugu aukciju, ali po ceni upola manjoj od prvobitne.

25 KOMENTARA

  1. ….sve će to ukrajina kroz krefite platiti smerima koji će i zaraditi,a kazahstanu će prodati svoje avione ,pa će opet zaraditi.
    Tako mi žao tog Ukrajinskog naroda…

  2. Amerika kupuje ruske avione da bi ih prodala Ukrajini. Ovo mnogo govori o superiornosti zapadne vojne tehnologije. Ako pošalju svoju tehniku niko više neće hteti da je kupi…

    15
    3
  3. Vidim ovi klorate(na nemackom. Klo=wc
    Rate=pacov)navijaju protiv Rusije….mnogog dobrog im je donelo lizanje d…ta amerima…stanje u drzavi im sve govori…

    29
    3
  4. Украински хероји. Страшно како неки не виде даље од носа. Америчка и европска фашистичка говна хоће да униште православље и неинтересује их кога че жртвовати за свој циљ.

    60
    4
    • Gledam i citam ove rusofobicne i mrziteljske komentare i pitam se kako kerovi padaju na blef i lazi zapada. Rusi jos malo pa stizu do Berlina a kerovi prozapadni jos veruju u pobedu nacista iz ukrajine i celog nacistickog zapada. Od 1945 do danas se nije promenilo nesto vec usti kerovi jurisaju na bratsku rusiju i opet ce dobiti kurvina evropa po picki kao i uvek.

      40
      2
  5. Миг 29 је добар авион,али његово дејство је ограничено политиком.

    10
  6. Gde god je London i Amerika ušla napravili su jadu i bedu od tih država i samo im oteli resurse,,tako će proći i Kazakstan!!! Kao i Ukrajna,kao i Linija,kao i Irak….

    88
    6
  7. Taj MiG 29, je jedino još u Srbiji Avion, a ni u Srbiji ne može ni balon da presretne! U civilizovanim zemljama je mamac za rakete!

    14
    79
    • Čiji si ti građanin , kad ni ime ne smeš da staviš. Samo kupiš ko otvoren prozor. Mig 4+ je ubica a brzina preko 2 maha i te te.

      22
      2
  8. Kako su Rusi ekspertski za par godina napravili neprijatelje od Ujrajine, Gruzije i Kazahatana i unazadili svoju drzavu za 50 godina je za svetske udzbenike.

    19
    115
  9. Nema od toga ništa. Sutra će izgoreti hangari a ovi kojui su mislili da uzmu proviziju nastradeće na skijanju-

    36
    3
  10. Eto gdje zavšavaju silne milijarde za koje se kupuju igračke za rat.Kad se izigraju a to bude brže nego što se misli,onda se prodaju jao sirovine za otpad.Niko pametan da to prestane raditi i lepo investira u nešto korisno.

    18
  11. Naravno da je to za Heroje Ukrajine, šta bi Amerikancima taj ruski krš , imaju oni puno bolje i modernije avione !

    13
    68

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version