Naslovna Novosti Pentagon potvrđuje: Ukrajina ranije ovog meseca dobila rakete ATACMS i upotrebila ih...

Pentagon potvrđuje: Ukrajina ranije ovog meseca dobila rakete ATACMS i upotrebila ih na Krimu

14
atacms 1
atacms 1
google news

SAD su Ukrajini već tajno poslale rakete ATACMS dugog dometa, a Ukrajina je sa njima prošle nedelje udarila na Krim, prenosi Rojters pozivajući se na američkog zvaničnika.

Kako prenosi Rojters, projektili su uključeni u paket vojne pomoći Ukrajini vredan 300 miliona dolara koji je američki predsednik Džo Bajden odobrio 12. marta. Zvaničnik nije precizirao koliko je projektila poslato.

Pentagon je kasnije potvrdio dopisniku CNN-a da su rakete dugog dometa ATACMS stigle u Ukrajinu ranije ovog meseca.

Prema rečima zvaničnika, rakete su prvi put upotrebljene ujutro 17. aprila na ruskom aerodromu na Krimu, koji se nalazio oko 165 km od ukrajinske linije fronta.

Ovu informaciju potvrđuje i Politiko.

Podsetimo, u noći 17. aprila odjeknule su eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Đankoj na Krimu, udaljenoj više od 160 km od fronta. Meštani su prijavili požare na području lokalnog vojnog aerodroma.

Na aerodromu Đankoj stacionirani su 39. helikopterski puk 27. avijacione divizije 4. komande RV i PVO Južnog vojnog okruga ruske armije i tri avijacione eskadrile.

Kako je tada saopštio ukrajinski Telegram kanal Krimski vetar, u udaru su uništena tri lansera S-400 i dva S-300. U udaru su poginuli i povređeni ruski vojnici. Ruske društvene mreže raspravljale su o tome šta je moglo da se upotrebi da se pogodi Đankoj, a među kandidatima je bila ATACMS raketa.

Predsednik Zelenski je u svom večernjem govoru 17. aprila prokomentarisao napad na bazu, napominjući da su Oružane snage Ukrajine „sprovele fer udar“. On je zahvalio vojsci na preciznosti, ne spomenuvši koji sistem je korišćen.

vazduhoplovna baza dzankoj na krimu 2021 godine
Đankoj vazduhoplovna baza

Predstavnik Južnoukrajinske dobrovoljačke armije Sergej Bračuk saopštio je da su ruske trupe, uoči napada Odbrambenih snaga na aerodrom u Đankoju, prethodno prebacile avione i helikoptere na aerodrom u Kirovskom.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je 18. aprila objavio snimak lansiranja projektila na aerodrom. Tvrdili su, bez konkretnih dokaza, da je u udaru na vojni aerodrom uništeno: četiri lansera S-400; kontrolni punkt protivvazdušne odbrane; tri radarske stanice; Oprema za nadzor vazdušnog prostora Fundament-M.

Podsetimo, da su SAD tajno isporučile Ukrajini projektile ATACMS, kao i da su već korišćene u napadu na ruske aerodrome Berdjansk i Lugansk, pisali smo još u oktobru 2023. godine.

Sa druge strane, da su Oružane snage Rusije po prvi put presrele dve rakete ATACMS u zoni “Specijalne vojne operacije”, pisali smo takođe oktobra 2023. godine nekoliko dana nakon prve vesti o tajnoj isporuci.

Da li Rusija ima način da se bori protiv američkih raketa dugog dometa ATACMS možete pročitati ovde.

O ATACMS ukratko

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

Njihov glavni cilj je da obezbede stratešku mobilnost i brz odgovor na promene uslova borbe. ATACMS je opremljen raznovrsnom municijom, uključujući kasetne bojeve glave za višeciljno dejstvo, kao i vođene bojeve glave za precizno gađanje strateških ciljeva. Dakle, sistem je multifunkcionalno oružje koje je prilagodljivo različitim scenarijima borbe.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). Dakle, nema dodatne obuke, u pitanju su sistemi koje ukrajinske trupe već koriste.

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Dosadašnja primena ATACMS-a

ATACMS projektili su korišćeni u raznim vojnim sukobima, uključujući prvi i drugi Zalivski rat. Tokom borbenih operacija 1991. i 2003. godine, SAD su koristile rakete ATACMS za uništavanje strateških ciljeva u Iraku.

Operativno taktička raketa je takođe korišćena tokom vojne operacije Sjedinjenih Država u Avganistanu. Istovremeno, OTR su korišćeni tokom borbenih operacija u Siriji i Iraku, posebno tokom operacija protiv islamskih terorista.

dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju
dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

14 KOMENTARA

  1. Fantastično priznanje. Može se u uskoro očekivati odgovor po Harkovu i Kijevu, a u skoroj budućnosti i po Lavovu, a Ukrajince će morati da proteraju još 500 km na zapad! Eeee, onda ćemo i mi morati da ih proteramo zajedno sa Rumunima i njihovim usranim eskadrilama F16, 500km na zapad od naše granice! Što se tiče Amera, njima se odavno sprema mnogo gori odgovor od ove usrane rakete, te će i oni dobiti po ušima zbog svog viševekovnog divljaštva! Perl Harbur će biti dečija igra!

  2. Odlično,sve ide na ruku Rusima,,sad će da ispune obećanje i da pomere front još 300-400 km na zapad prema Poljskoj i Rumuniji!! I da ispune želju Zločincu Zelenskom i Amerikancima da unište još bar 500 000 ukrqjinskih vojnika,jer ovih 460 000 do sada,nije dovoljno Zelenskom!!

  3. Toliko o tome da ukrajini ni fali raketa i municije suocite se sa cinjenicom da ukrajina nema vojnika i da ce ih imat sve manje dolazi do sprog ugnjatavanja ukrajine jer zapad zeli u svoje krilo protiv rusije ako ne moze tako ne treba ni da postoji tako zapad gleda na ukrajinu i njene zrtve

  4. Sad će ruski pacovi tek da ginu ko muve ! Interesantno je da je ove ATACMS-a rakete dobila i Hrvatska pre godinu dana od Amerikanaca , kada su im poklonili 20 lansera M270 (MLRS) !

    156
    351
    • Nemoj tako jer putinofilicari odma zapene.hehehe..a sto se tice ATACMS, prvoletinu vazduh krimdki most pa sledibkremalj pa ono ministarstvo za beganje sofera betonjerke shojgua..hahahaaa

      78
      • Pa sta I ako uniste most, mislis da to drasticno mijenja situaciju?Most ce se popravit kad tad al mjesto gdje tebi treba bit mozak nece nikad.

  5. Krim prakticno na liniji fronta,a proslo dve godine od pocetka rata,ispade dzabe Rusi ratovali ,zato im unisteno 20-30 posto Crnomorske flote,koja prakticno beskorisna ,umesto da vrsi Pvo/Pro Krima,i izvodi pomorske operacije,desant itd.

    152
    190

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version