Naslovna Novosti Da li Rusija ima način da se bori protiv američkih raketa dugog...

Da li Rusija ima način da se bori protiv američkih raketa dugog dometa ATACMS?

1
mgm 140 atacms
mgm 140 atacms
google news

Mark Vorner, šef obaveštajnog odbora američkog Senata, rekao je u intervjuu za Si-Bi-Es da bi Sjedinjene Države mogle da pošalju vojne isporuke Ukrajini već krajem ove nedelje.

On nije bio isključiv, ali se široko veruje da Vašington sada može Ukrajini preneti operativno-taktičke rakete ATACMS, štaviše, reč je o raketama dugog dometa do 300 kilometara, što bi stavilo ceo Krim i nekoliko velikih Ruskih vojnih baza u opasnost.

Vorner je izjavio da će članovi američkog Senata odobriti i podneti na potpis američkom predsedniku Bajdenu nacrt zakona o dodeli 61 milijardi dolara Ukrajini. Odgovorio je i na pitanje o uključivanju vatrenog oružja dugog dometa u nabavku.

Prema njegovim rečima, aktuelna američka administracija se u poslednja dva meseca pripremala za transfer raketa ATACMS, a ta tačka je precizirana u dokumentu već odobrenom.

ATACMS projektil

Međutim, general-potpukovnik Ajteh Bižev, bivši zamenik komandanta ruskog vazduhoplovstva, rekao je da su američke rakete ATACMS savremeno sredstvo za uništavanje vatre, ali dodao da u arsenalu Oružanih snaga Ruske Federacije postoje kompleksi koji su sposobni da ispune zadatak presretanja takvih raketa.

„Naravno, ove američke rakete su prilično pogodne za gađanje. Naši sistemi protivvazdušne odbrane su u stanju da unište ATACMS u letu“, rekao je Bižev.

On je napomenuo da su za ove namene pogodni kompleksi S-300, S-350, a za uništavanje lansera „Kalibri“, „Kindžali“ i druga visokoprecizna oružja.

Suprotstavljanje ATACMS-u

Bižev je takođe naglasio da su ATACMS prilično moderni sistemi, ali je dodao da Rusija ima sredstva da uništi ove projektile u vazdušnom prostoru.

atacms
atacms

On je dodao da su ukrajinske oružane snage svojevremeno već koristile ATACMS za napade na teritoriju Ruske Federacije i objekte Oružanih snaga Rusije na liniji kontakta. Zato suzbijanje ovih operativno-taktičkih raketa neće biti nešto novo za ruske jedinice PVO.

ATACMS projektil oboren

„ATACMS, moram priznati, teško je otkriti. Ove rakete mogu da promene svoju konfiguraciju leta i brzinu. Ni u kom slučaju se ne može reći da su to neki jednostavni sistemi i sredstva vazdušnog napada.

Ukrajinske oružane snage su ih nekoliko puta koristile za napad na ruske ciljeve. Dakle, već imamo iskustvo interakcije, ATACMS su već proučavani.

Mislim da su naše trupe već radile na poligonima tokom vežbi i naučile kako da ih obaraju pomoću analoga“, rekao je Bižev.

O ATACMS ukratko

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Njihov glavni cilj je da obezbede stratešku mobilnost i brz odgovor na promene uslova borbe. ATACMS je opremljen raznovrsnom municijom, uključujući kasetne bojeve glave za višeciljno dejstvo, kao i vođene bojeve glave za precizno gađanje strateških ciljeva. Dakle, sistem je multifunkcionalno oružje koje je prilagodljivo različitim scenarijima borbe.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). Dakle, nema dodatne obuke, u pitanju su sistemi koje ukrajinske trupe već koriste.

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

Dosadašnja primena ATACMS-a

ATACMS projektili su korišćeni u raznim vojnim sukobima, uključujući prvi i drugi Zalivski rat. Tokom borbenih operacija 1991. i 2003. godine, SAD su koristile rakete ATACMS za uništavanje strateških ciljeva u Iraku.

Operativno taktička raketa je takođe korišćena tokom vojne operacije Sjedinjenih Država u Avganistanu. Istovremeno, OTR su korišćeni tokom borbenih operacija u Siriji i Iraku, posebno tokom operacija protiv islamskih terorista.

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

atacms 7
M270 MLRS i M142 HIMARS

Posledice isporuke ATACMS većeg dometa

Treba napomenuti da se američki zvaničnici, uprkos pritiscima besnih rusofoba, definitivno izjašnjavaju protiv upotrebe oružja isporučenog Ukrajini protiv ciljeva duboko unutar teritorije koju priznaju kao Rusija, odnosno u granicama 1991-2013.

Čak je i Bajden zadržao pravo da odbije prebacivanje ATACMS-a u Kijev ako smatra da je to suprotno nacionalnim interesima. Ukrajinske oružane snage sada granatiraju teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti, DNR i LNR, kao i delove Krima municijom manjeg dometa.

Prenos dalekometne municije mogao bi da izazove mnoge probleme Rusiji, uključujući i omogućavanje ukrajinskim oružanim snagama da naškode prazničnoj sezoni ne samo na Krimu, već i na značajnom delu Severnog Kavkaza.

Deonice Jugoistočne i Severnokavkaske železnice mogu biti u dometu Oružanih snaga Ukrajine, što će naneti štetu logistici Oružanih snaga Rusije, kao i civilnom prevozu tereta i putnika do obale Crnog mora.

Krimski most, mnogi gradovi i važni objekti u evropskom delu Rusije biće pod realnom pretnjom. Prema mišljenju ruskog analitičara i novinara Jurija Barančika, Moskva mora da utiče na ono što se sada dešava, i to ne na Ukrajinu, već na Zapad.

dokle doseze domet atacms duboko u rusku teritoriju
koliko duboko doseze atacms u rusku teritoriju

“Možda grešim, ali bilo kakav odgovor, poput napada na ukrajinsku industrijsku i energetsku infrastrukturu, osim napada na teritorije NATO zemalja, na njihovu infrastrukturu, neće imati uticaja koji nam je potreban u „centrima odlučivanja“ da ograniči eskalaciju.

Sve dok zemlje NATO-a ne počnu da trpe direktne i užasavajuće gubitke za svoje javno mnjenje, oni će ovaj rat u Ukrajini voditi na račun Rusa samo sa zadovoljstvom i srećno do kraja života. Moramo radikalno da promenimo ovu situaciju koja je pogrešna za nas”, napisao je Barančik 23. aprila na svom Telegram kanalu.

1 KOMENTAR

  1. Potpuno ispravan stav,prvo sateliti pa bespilotne letjelice,vojne instalacije kasnije i naravno atomsko oružje mora pokazati istu odlučnost koju je pokazao nakon Okinave i iwo kome njegov tramnsatlanski kolega

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version