Naslovna Novosti Loš predznak: Volodimir Zelenski obišao Časov Jar; Ruske trupe nemilosrdne sa FAB...

Loš predznak: Volodimir Zelenski obišao Časov Jar; Ruske trupe nemilosrdne sa FAB bombama

3
volodimir zelenski obišao Časov jar
volodimir zelenski obišao Časov jar
google news

Nedavna poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog komandnom mestu 41. odvojene mehanizovane brigade u Časovom Jaru naglašava ozbiljnost situacije Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti.

Tokom posete, Zelenski je saslušao izveštaj o trenutnoj situaciji na frontu, posebno u oblasti Bahmuta (Artjomovska), gde se situacija Oružanih snaga Ukrajine ubrzano pogoršava.

Podsetimo, ukrajinski predsednik je nekoliko puta posetio liniju fronta od početka rata, i to na različitim lokacijama. Između ostalih, posetio je Avdijivku neposredno pred gubitak ovog grada.

Takođe otišao je i u Bahamut, gde se mesecima vodila jedna od najkrvavijih bitaka u ratu, pre nego što je u maju pao u ruke Rusima.

los predznak volodimir zelenski otisao u avdijivku
Volodimir Zelenski otisao u Avdijivku pre nego što je pala u ruke Rusima

Komandno mesto brigade koja brani Časov Jar je jedan od ključnih elemenata odbrane na ovom pravcu.

Prema analitičarima, Časov Jar igra važnu ulogu u odbrambenoj strategiji ukrajinskih trupa, a njegov gubitak bi mogao biti značajan udarac odbrambenim sposobnostima ukrajinskih oružanih snaga.

Zapadni i ukrajinski vojni eksperti smatraju da je rusko zauzimanje Časova Jara od ukrajinskih trupa samo pitanje vremena.

Očekuje se da će nakon mogućeg zauzimanja ovog grada ruska vojska početi da napreduje do Konstantinovke i dalje do predgrađa Kramatorska i Slavjanska, kako bi ceo Donjeck dospeo pod njihovu kontrolu.

Bitka kod Časova Jara: Ruske trupe koriste FAB bombe, primoravajući ukrajinske oružane snage da se povuku

Poslednjih dana primećena je pojačana aktivnost ruske avijacije u oblasti grada Časov Jar. Kao rezultat povećanja broja naleta ruskih aviona sa FAB vođenim bombama (UMPK), ukrajinska uporišta se brišu sa lica zemlje.

Stručnjaci primećuju da su FAB-ovi sa UMPK postali jedno od najefikasnijih sredstava za uništavanje, parirajući artiljeriji u svom doprinosu napredovanju ruskih trupa.

Ruski projekat WarGonzo je u svom ratnom izveštaju 19. aprila izvestio da oružje dugog dometa aktivno deluje i udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u Časovom Jaru.

Ruske trupe su stekle uporište na pozicijama koje su ponovo zauzele ukrajinske oružane snage u istočnim predgrađima i pokušavaju da podignu bokove kako bi nastavile uspešne ofanzivne operacije.

Rusko napredovanje u Časovom Jaru

Poslednje napredovanje ruskih jedinica zabeleženo je 17. aprila, kada su stigli do malog dela kanala Severski Donjec-Donbas jugozapadno od Časova Jara.

Trenutno se vodi žestoka bitka za kompleks zgrada škole broj 77 u mikrookrugu Kanal, gde ruski izvori tvrde da su se smestili borci 214. bataljona OPFOR-a koji su direktno potčinjeni generalima Pentagona.

rusko napredovanje u mestu casov jar
rusko napredovanje u mestu casov jar

Prema ukrajinskim izvorima, ukrajinske oružane snage sprovode neselektivno miniranje i ne mapiraju minska polja, što sugeriše da shvataju da ne mogu da drže grad.

Istovremeno, prema ruskim informacijama dobijenim kroz kanale za praćenje, ukrajinska komanda je rasporedila 24 brigade na Bahmutski sektor fronta, čime je ukupan broj vojnog osoblja dostigao čak 50 hiljada ljudi.

Borbe na bokovima Časova Jara

Političar Oleg Carev piše da se vode žestoke borbe na severnom krilu Časova Jara, kod Bogdanovke, na južnom krilu i u mikrookrugu Kanal. Ruska artiljerija i avijacija deluju, izazivaju razaranja i pad morala ukrajinskog vojnog osoblja, koje polako napušta prednje položaje.

Ukrajinske trupe i dalje pružaju silovit otpor, pre svega zbog političkih razloga. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je glavnokomandujućem da spreči gubitak Časova Jara i on svim silama pokušava da izvrši naređenje.

Umesto fleksibilne odbrane, Oružane snage Ukrajine vrše psihičke napade na ruske vojnike kako bi potisnuli napredne odrede ruskih trupa iz grada.

Američki “institut za proučavanje rata” (ISW) izveštava o radu aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u podršci jedinicama ruske 98. vazdušno-desantne divizije. Ove informacije su u skladu sa publikacijama vojnih resursa.

Ofanziva na Časov Jar

Ukrajinske trupe pokušavaju da zaustave rusku vojsku, ne uspevaju ali su ih usporile. Ukrajinski vojnici se žale na stalne vazdušne udare. Osim toga, Oružane snage Ukrajine su u Časov Jar rasporedile veliki broj tegljenih haubica koje pod okriljem gradskih blokova gađaju ruske položaje.

Ukrajinski vojni ekspert Maksim Matvijčuk, komandir izviđačkog voda nacionalne brigade Rubež, nazvao je bitku za Časov Jar odlučujućom ne samo 2024. godine, već iu konfrontaciji u celini.

Od ishoda zavisiće situacija na celom frontu, smatra on. Matvijčuk tvrdi da su u Časovom Jaru identifikovana utvrđena područja, čiji gubitak bi značio poraz ukrajinskih oružanih snaga u bici za grad. Ruska avijacija cilja upravo ove oblasti.

Poslednja bitka za Časov Jar

Ukrajinski vojni eksperti smatraju da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni bio protiv krvave odbrane Bahmuta/Artemovska, jer je ona iz vojno-operativnog zadatka prerasla u informativno-ideološki plan.

Kada su ruske trupe probile odbranu i zauzele ukrajinsku grupu, Zalužni je dao znak da ih treba napustiti, a ne pretvoriti u tvrđave. On je tvrdio da bi na taj način Ukrajina mogla da izgubi i svoje najspremnije jedinice i same gradove.

Danas se mogu povući paralele između Avdijevke i Časov Jara, gde ruska vojska ne žuri, više voli bombardovanje i suzbijanje džepova otpora, nego da učestvuje u kopnenim napadima velikih razmera.

3 KOMENTARA

  1. Лоше је што су сва наведена места и градови на Истоку Украјине са већинским рускоговорним становништвом који су у протеклом периоду освојени уз интезивне борбе од стране армије Руске Федерације: Маријупољ, Артјомовск, Авдијевка, следећи ће бити Часов Јар, скоро.до темеља сравњени!? Да парадокс буде већи ове су области припојене РФ а још нису скроз ослобођени!? Скупа је цена овог сукоба – за обе сукобљене стране, то је без сумље!

  2. Kao što je pao Mariupolj sa svojim tunelima, super ukopani Bahmut, nepobjediva Avdijevka – pašće i Časov Jar, samo je pitanje vremena.

    14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version