Naslovna Novosti Ruski dron kamikaza Lancet uništava ukrajinske PVO sisteme jedan po jedan: Stradale...

Ruski dron kamikaza Lancet uništava ukrajinske PVO sisteme jedan po jedan: Stradale 4 Strele-10 9K35

2
ruski dron kamikaza lancet uništava ukrajinske pvo sisteme jedan po jedan stradale 4 strele 10 9k35
ruski dron kamikaza lancet uništava PVO strela 10 9k35
google news

Ruska vojska je oštetila ili uništila četiri sovjetska sistema PVO kratkog dometa 9K35 Strela-10 ukrajinskih snaga koristeći municiju Lancet.

Video snimci koji pokazuju udare na četiri sistema su objavljeni na društvenim mrežama 15. aprila. Svi sistemi su gađani u blizini naselja Siversk u pravcu Donjecka od strane 106. gardijske vazdušno-desantne divizije ruske vojske.

Strela-10 je naoružana protivvazdušnim raketama sa toplotnim tragom dometa pet kilometara i visine od 3,5 kilometara.

Ukrajina je nasledila više od 75 sistema nakon raspada Sovjetskog Saveza. Najmanje još šest sistema ovog tipa je ukrajinskim snagama isporučila Češka nakon eskalacije sukoba u Ukrajini.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 (proizvod-52) sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 (proizvod-51) koji može u vazduhu da provede od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

lancet izdelie 53 1
lancet izdelie 53

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku sukoba u Ukrajini, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva ukrajinskih trupa, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara.

Međutim, već uveliko se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema. Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Nakon uspeha kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

lancet zala, kalashnikov
lancet zala, kalashnikov

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version