Naslovna Novosti Zapadni analitičari: „Kijevu treba dozvoliti da obara ruske avione sa našim lovcima...

Zapadni analitičari: „Kijevu treba dozvoliti da obara ruske avione sa našim lovcima F-16 unutar Rusije“

21
lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža
google news

Nedostatak sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajini dovodi do „sporih, ali stabilnih dobitaka“ na liniji fronta ruskih snaga, napisao je američki takozvani “Institut za proučavanje rata (ISW)” u svom izveštaju.

“Nedavni teški bombaški napadi na Harkov imaju za cilj “depopulaciju” grada i pripremu terena za moguću rusku ofanzivu,” rekao je za Glas Amerike (VOA) Džordž Baros, analitičar ISW.

Po njegovom mišljenju, Harkov i Donjecka oblast su glavne mete Rusije za ovu godinu. Moskva je uspela da ubrza proizvodnju naoružanja na nivou svog vojno-industrijskog kompleksa i naučila je da potpuno zaobiđe zapadne sankcije.

Čime Ukrajina može da se suprotstavi Rusiji? Zašto je važno ne samo dobiti zapadnu pomoć, već i dobiti zeleno svetlo od SAD za udar na rusku teritoriju? neka su od pitanja na koja je pokušao da odgovori (opravda) Baros iz “Instituta za proučavanje rata” sa sedištem u Vašingtonu.

Trenutna dešavanja na ukrajinskom frontu

Na pitanje svima dobro znanog glasila, Glasa Amerike, kako njihov “Institut za proučavanje rata” ocenjuje trenutna dešavanja na ukrajinskom frontu, Džordž Baros je odgovorio:

“Ruske snage sada imaju stratešku inicijativu na celom pozorištu operacija, uključujući i operativnu inicijativu u skoro svako mesto gde se vode borbe. Rusi sada iskorišćavaju situaciju stvorenu nakon ukrajinske kontraofanzive 2023. godine, koja nije uspela da postigne svoje ciljeve. Pa sada vidimo kako Rusi pojačavaju svoje ofanzivne operacije kako bi pokušali da iskoriste ovu situaciju i steknu uporište. Otprilike od početka ove, 2024. godine, Rusi su zauzeli više od 300 kvadratnih kilometara teritorije u Ukrajini.”

zelenski pozira u kokpitu f 16
Zelenski pozira u kokpitu F-16

Poslednjih nedelja, Harkov je bio izložen nekoliko napada bombarderima. Najopasniji su napadi vazdušnim navođenim bombama, a Radio Slobodna Evropa se pita na šta to Rusi ciljaju napadom na najveći grad na istoku Ukrajine?

„Veoma smo zabrinuti što Rusija priprema teren za moguću buduću veliku mehanizovanu ofanzivu u oblasti Harkova, verovatno ovog leta. Još nismo pronašli nikakav znak da će Rusi rasporediti snage u Belgorodskoj oblasti da pređu granicu do Harkova“, rekao je Baros.

„Međutim, videli smo neke znake kretanja opreme u regionu Luganska, koja možda ide ka Voronježu ili Belgorodu na poligone za obuku. I u zavisnosti od planova ruske kampanje i izabranog vremena, ako žele da naprave još jedan pokušaj, ofanzivu velikih razmera u oblasti Harkova, onda bi trenutna bombardovanja mogla da imaju za cilj depopulaciju Harkova, uništavanje tamošnjih bastiona koje snage Ukrajinaca mogu ih koristiti za odbranu“, rekao je analitičar.

Patriot dobar ali nedostaje F-16 da udari Ruse unutar Rusije

“Ukrajinci traže efikasne sisteme za odvraćanje napada vođenim bombama. Da li će povećanje broja sistema Patriot biti dovoljno?”, pitaju iz VOA-a.

Ukrajinci moraju da se bore za svoj vazdušni prostor. Postoji nekoliko alata za ovo. Patriot je verovatno najzgodniji alat za postizanje ovih ciljeva. SAD imaju veliki broj sistema Patriot koje bi teoretski mogle da isporuče Ukrajincima.

„Ako pogledamo na karti, položaj Harkova u odnosu na Belgorod i Voronjež, s obzirom na domet bombi, koji je 40-70 kilometara, shvatićete da Ukrajinci moraju da obaraju ruske avione dok su još uvek u ruskom vazdušnom prostoru, upravo kada se približavaju Harkovu“, tvrdi američki analitičar.

Međutim, nedavno je Pentagon navodno povukao „crvene linije” u vezi sa upotrebom F-16 od strane Ukrajinaca tokom rusko-ukrajinskog rata.

Odgovarajući na pitanje u intervjuu za još jedno dobro poznato američko glasilo posebno namenjeno jugoistočnoj evropi, Radio Sloboda, o ograničenjima upotrebe F-16, Patrik Rajder, sekretar za štampu Ministarstva odbrane SAD, odgovorio je da zapadne zemlje vide upotrebu ovih lovačkih aviona samo na suverenoj teritoriji Ukrajina.

zelenski u kokpitu f 16
Zelenski pozira u kokpitu F-16

Prema rečima (ili nadanjima) zvaničnika, nakon što dobije lovačke avione, Ukrajina će imati „jedinstvenu vazduhoplovnu sposobnost koja je namenjena da se fokusira na odbranu suverene teritorije Ukrajine i unutar suverenih granica Ukrajine“.

„Politički, SAD nisu dozvolile Ukrajincima da to urade i to je greška. Ukrajincima bi trebalo dozvoliti da obaraju avione u ruskom vazdušnom prostoru pre nego što se približe granici da bace bombe. Bombe je veoma teško presresti nakon što su lansirane. „Patriot će uraditi dobar posao u ovom pogledu“, tvrdi Džordž Baros iz ISW.

21 KOMENTARA

    • Украинцима неће помоћи ни ф-16, ни ф-15, ни ф-18, ни ф-35, ни ф-22, могу им дати стотине Руси ће их пообарати или пво системима или Руским ловцима који су са ракетама вв р-37 далеко надмоћнији.

      24
      14
    • KOJA GLUPOST. RUSI IMAJU PROTIV AVIONSKE RAKETE DOMETA 350 KM A UKRAJICI NEMAJU NI AERODROM DA POLETE SA F 16 . JEDINO DA POLETE SA CIVILNOG U KIJEVU. AKO BI SE I DESILO F 16 IMA RAKETE VAZDUH VAZDUH DOMETA 250 KM, ZNAČI ČIM BI POLETELI BILI BI OBORENI. ZATO NATO I NE ISPORUČUJE F 16.

      26
      17
  1. Ruski analitičari: “Ruskim pilotima biće dozvoljeno obaranje i F16, F22, F35 i svih drugih tipova NATO aviona, svuda gde im padne na pamet”!

    38
    30
    • Badava odobrenje kad te kante ne mogu da obore ni sami sebe, padaju sami, vise su traktori koji oru po ukropijii nego avioni..aaahahahahaaa

      37
      8
  2. Anglosaksoci zbog slabosti Ukrajine ne mogu te Avione da ukljuce u dejstvo.
    Nema Pilota.
    Nema Inzinjere za Remont i Poslugu.
    Nema Aerodrome gdje da slete i zulegte.
    Nemaju Hangare.Ti Avuoni trebaju Pilote Poslugu Remont Pilote.
    Ako misle da ce F16 da poleti iz neke Nato Vukojebine treba imat Muda pa to uradit, grdno se varaju.
    Te Avione bi Rusi unistili nebi ni poletili.

    47
    65
  3. Ti dronovi su leteli do 400km/h nekih 800km, stvarno bi bio žešći blam da ih nisu sve oborili, a naši su inače sa pragama iz naftalina starih par decenija obarali tomahavke, kako bi reklo zelenski “obarali smo 20 od 7 lansiranih”

    28
    37
    • Izrael je velicine vojvodine i nije uspeo da zastiti svoj vazdusni prostor uz svu pomoc USA, Britanije, Jordana i Francuske kako mislis da to urade Rusi ili Ukrajinci da pokriju sve 100%….11. septembra jedna USA je tek 1h posle napada podigla prvi borbeni avion….pre nego sto nesto komentarises treba malo prouciti….a inace Vojska Srbije se bas naobrala NATO sredstava ajde ne lupaj molim te…..koliko smo mi oborili toliko bi i samo palo da nismo pucali….oborili smo F-117 i dva F-16 i mozda jos po neki malo zakacili…pusti propagandu ono sto je oboreno imas u muzeju na aerodromu Nikola Tesla….sve ostalo je propaganda…

      10
      5
    • A ti veruješ tim lažovima da su oborili 99% iranskih dronova. Pogođena je baza gde su stacionirani F-35 i ni jedan nije oštećen. Kažu pogođeni samo prazni hangari. Kako da ne.

      6
      16
  4. Ovi su mocni avioni kada napadaju zemlje sa losim pvo I kada idu 10 kom I vise ovako puno srece da se piloti spase

    16
    18
  5. Kome amerika pomogne taj nagrabusi svakako a ovaj analiticara zaboravio da f 16 nije noboriv kao I f117 svako je analiticara

    49
    47
  6. Jedino ako bude neki dogfight sa nekim Mig-29 verzija iz 90tih, inace sve od su-27 pa nadalje je suporiornije od F-16

    48
    48
  7. Zapad živi u svom “balonu laži”. A jedan od značajnih kreatora tih laži je bio i jeste “Glas Amerike”. O tzv. zapadnim analitičarima da i ne govorimo. Ukrajinski Su27 su značajno bolji od F16 koje ukro-nacisti treba da dobiju. A ti F16 će biti obrani daleko od današnje granice RF. To će uraditi MIG 31 BM sa raketama R37M ili Suhoji 35S. O S 400 Trijumf i S 300 V4 da i ne govorimo.

    151
    20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version