Naslovna Novosti Napeto na Arktiku: Norveška zabrinuta zbog ruskih sistema za elektronsko ratovanje na...

Napeto na Arktiku: Norveška zabrinuta zbog ruskih sistema za elektronsko ratovanje na poluostrvu Kola

8
ruski sistemi elektronskog ratovanja
ruski sistemi elektronskog ratovanja
google news

Norveški centar za elektronsko ratovanje (NEWC) zabrinut je zbog ruskog raspoređivanja novih sistema za elektronsko ratovanje na poluostrvu Kola. Francuska obaveštajna služba, pozivajući se na stručnjake NEWC-a, izveštava o povećanju operacija ometanja na Arktiku, što utiče na rad GPS-a.

Kako je saopštio ovaj specijalizovani norveški centar, Severna flota Oružanih snaga Rusije rasporedila je sisteme za elektronsko ratovanje Murmansk-BN i Krasuha-4 tokom arktičke etape NATO vežbe Steadfast Defender 2024 u martu ove godine.

Prema francuskim obaveštajnim službama, Rusija je želela da poremeti vežbu ometanjem GPS signala, kao i da prikupi obaveštajne podatke o komunikacionoj arhitekturi NATO-a i nekim od novih sistema koji se koriste.

Prema mišljenju zapadnih stručnjaka za industriju, Rusija sada ima mogućnost da poremeti norveške vojne operacije. Ako tenzije sa Kremljom eskaliraju, Oslo, koji bi bio prvi u redu za sukob sa ruskim snagama, mogao bi se suočiti sa poteškoćama zbog svoje nesposobnosti da se suprotstavi operacijama ruskog ometanja, piše u izveštaju francuske obaveštajne službe.

Norveški stručnjaci iz NEWC-a traže načine da eliminišu ovu pretnju, komandant Ratne mornarice susedne Švedske je zauzvrat pozvao Severnoatlantski savez da odgovori na delovanje ruskih sistema za elektronsko ratovanje u Kalinjingradskoj oblasti.

U poslednje vreme ruski sistemi za elektronsko ratovanje se koriste za ometanje GPS signala duž cele linije kontakta sa NATO od zapadne Ruske Federacije, od Arktika do Crnog mora.

Jasno je da ruska vojska uvežbava tehnike suprotstavljanja elektronskoj opremi zemalja članica NATO-a, u slučaju eskalacije situacije i početka oružanog sukoba sa Severnoatlantskom alijansom.

Ruski sistemi elektronskog ratovanja

Tokom protekle decenije, činjenica je da su ruske trupe za elektronsko ratovanje redovno dobijale inovativne sisteme naoružanja. Ruske snage definitivno imaju zastrašujuću reputaciju kada je u pitanju elektronsko ratovanje i daju sve od sebe da održe lidersku poziciju.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

U jednom trenutku, ruska državna agencija Sputnjik prenela je da ruske sposobnosti eletronskog ratovanja čak „čine nosače aviona beskorisnim“. Popularna teza je da su Rusi razvili i održavali ovu sposobnost kao odgovor na superiornu tehnologiju kojom raspolažu zapadne snage.

Kompleks za elektronsko ratovanje Krasuha-4 funkcioniše na avijacijskim radarima, komunikacionim sistemima i prenosu informacija. Može efikasno da potisne signal svih savremenih radarskih stanica. Pored toga, Krasuha-4 ometa radio kanale za kontrolu dronova.

Pored Krasuha-4 znamo i za Krasuha-2, RB-341V LEER-3, R-330Ž Žitel, Murmansk-BN i Moskva-1. To su samo neke od poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju ometanje radio, komunikacione, signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

Parodist je jedan od najtajnijih sistema za elektronsko ratovanje. Dizajniran je za suzbijanje rada radara u avionima, kao i komunikacionih i automatizovanih sistema avijacije. Karakteristike novog kompleksa nisu javno objavljene, a za sada se ne zna čak ni kako izgleda.

Takođe smo pisali kako je sistem 14Ts227 Tobol poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

Pokretni kompleksi Divnomorje potiskuju radare i druge ugrađene radioelektronske sisteme aviona, helikoptera i dronova, stvarajući takođe snažno ometanje „letećih radara“ E-3 AWACS aviona.

Sistem uključuje visokotehnološko komandno mesto, elektronsku informacionu stanicu i moćnu opremu za ometanje. Sve ovo staje u jedan auto. Kompleks se za nekoliko minuta dovodi u borbeni položaj. Istovremeno, u stanju je da blokira kišobranom za ometanje objekte koje otkrije radar na deonici od nekoliko stotina kilometara.

rusija dominantna u elektronskom ratovanju
rusija idalje dominantna u elektronskom ratovanju

Prošle godine je saopšteno o formiranju čitavih bataljona za elektronsko ratovanje u formacijama Zapadne vojne oblasti. Oni moraju zaštititi trupe, društvene i industrijske objekte od visokopreciznog oružja. Bataljoni su opremljeni kompleksima koji mogu da potisnu neprijateljske GPS sisteme, komunikacije i navigaciju.

Studija britanskih stručnjaka pod nazivom RUSI je takođe otkrila jedan ometač, Šipovnik-Aero, odgovoran za obaranje mnogih ukrajinskih bespilotnih letelica. „Šipovnik-Aero se pokazao kao posebno efikasan sistem jer ima nizak signal i može to dodatno zamagliti oponašanjem drugih emitera i komunikacionih uređaja.

8 KOMENTARA

  1. Sredstva za elektronsko ometanje nisu napravljena da sjede u hangaru i skupljaju prašinu već da budu na terenu i dižu prašinu.
    “KAKO SAM PAMETAN I LIRSKI NASTROJEN. HIHIHIHI”

  2. Zasto su zabrinuti pa u NATO su valjda ce ih braniti, sto mobilnog nekada NEMA po sat dva I vise nije strasno treba se na sve navici a neka daju pare americki mozda nesto I dobiju

  3. “Norveški stručnjaci iz NEWC-a traže načine da eliminišu ovu pretnju,”. Једини начин за “елиминисање ове претње” је неутрални статус шведске ван нато-а. Чланство у нато је једносмерни пут за Хад.

    10
    1
  4. Bože šta će ovi zapadnjaci kad je sve rusko toliko moćno. Ako ništa Vulin će nam biti veseo za tetku nisam siguran.

    4
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version